Dostupni linkovi

Poništena provostepena presuda Branimiru Glavašu


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Branimir Glavaš osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991, objavio je danas taj sud.

U obrazloženju presude, objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda, navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u cjelosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Presuda je ukinuta zbog, kako se navodi, bitnih povreda krivičnog postupka, i zbog tvrdnje zagrebačkog suda da Hrvatska u vrijeme kada su zločini počinjeni nije bila u međunarodnom oružanom sukobu.

Do novog postupka došlo je pošto je Ustavni sud početkom prošle godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora i slučaj vratio na novo odlučivanje.

Protiv njega je ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora, na koliko je osuđen zbog ratnih zločina u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp".

Vrhovni sud je o toj presudi odlučivao na trodnevnoj sjednici početkom juna.

Do prošlogodišnje odluke Ustavnog suda, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, gdje je završio pošto je uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

XS
SM
MD
LG