Dostupni linkovi

Zagreb: Počelo ponovljeno suđenje Glavašu


Glavaš je iz pritvora u BiH izašao u januaru 2015.

Na zagrebačkom Županijskom sudu danas je počelo ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratni zločin u Osijeku 1991.

Uoči svjedočenja nekadašnjeg krunskog svjedoka Krunoslava Fehira na početku ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu za ubistva i mučenja osječkih Srba u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' Glavaš je podnio krivičnu prijavu protiv Fehira zbog ubistva Čedomira Vučkovića ubijenog u osječkoj garaži ratne 1991, prenosi TV N1, pozivajući se na informaciju iz Županijskog suda.

Vučkovića je u avgustu 1991. usmrtio tada 16-godišnji Fehir, pripadnik tzv. Branimirove osječke bojne ili "zaštitne čete" koji je naknadno dobio status zaštićenog svjedoka, a u ranijim je suđenjima teretio Glavaša.

I na osnovu Fehirovog iskaza, između ostalog, Glavaš i njegovi suoptuženici već su bili osuđeni, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odradio i većinu kazne u zatvorima u BiH gdje je otišao uoči izricanja prve presude.

Izdržavanje kazne u Hrvatskoj, bijegom u BiH, izbjeglo je na desetine osoba, a među njima su bivši čelnik hrvatskog nogometnog kluba Dinamo Zdravko Mamić, riječki kardiolog Ognjen Šimić, najpoznatiji hrvatski tajkun Miroslav Kutle.

Istovremeno, Hrvatska je utočište za građane BiH, koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Među njima su nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ante Jelavić, bivši policajac Oliver Knezović, optužen za ubistvo navijača Vedrana Puljića, Dominik Ilijašević zvani Como, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima u Varešu i Kiseljaku.

XS
SM
MD
LG