Dostupni linkovi

Ruska ulaganja zatežu odnose RS i Federacije


Prethodna iskustva sa ruskim ulaganjima u energetski sektor RS nisu razlog za optimizam: Rafinerija u Brodu
Prethodna iskustva sa ruskim ulaganjima u energetski sektor RS nisu razlog za optimizam: Rafinerija u Brodu

Nova ruska investicija u Republici Srpskoj ponovo ide u energetski sektor. Ovaj put je u pitanju gas. Planirano je da Gasprom sa kompanijom Gas RS osnuje zajedničko preduzeće koje bi pravilo fabriku na jedinom dovodu gasa u BiH, u Zvorniku.

Predstavnici kompanije BH Gas smatraju da će ovo značiti manje energenata za Federaciju BiH, te nude drugačija rješenja.

Iako je još rano govoriti o kakvoj kompaniji je riječ, prethodna iskustva sa ruskim ulaganjima u energetski sektor Republike Srpske ne daju povod za optimizam.

Gas RS i ruski Gasprom SPG Tehnolodži potpisali su sporazum i pismo namjere da će ruski investitor uložiti oko 70 miliona evra u novo preduzeće koje bi trebalo izgraditi i fabriku na gas u Zvorniku.

Rusi bi trebali biti većinski vlasnici nove firme dok će pet odsto udjela imati Gas RS.

Šta će se raditi u fabrici nije rečeno, niti je javnost upoznata sa konkretnim planovima, ali je dato mnogo obećanja. Tako Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kaže:

"Obezbjedićemo dodatnu energetsku sigurnost ne samo za građane Republike Srpske, industriju i javne ustanove, nego i za čitav region. Vjerujemo da primjenom novih tehnologija omogućava približavanje jeftinijoj energetskoj komponenti i to je ono što nas je opredjelilo u ovom pogledu", smatra Dodik.

Šansa i za regiju: Željka Cvijanović
Šansa i za regiju: Željka Cvijanović

Za predsjednicu Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović sama činjenica da je partner u ovom poslu Gasprom dovoljno je garancija, te ističe da je ovo korak naprijed u razvijanju energetskog sektora u ovom entitetu.

"Osnivanjem ovog privrednog subjekta na gasnom tržištu Republike Srpske, ali i cijele regije, mi zapravo pravimo prvi veliki korak u razvoju našeg gasnog tržišta i gasnog sektora uopšte u skladu sa strategijom energetike Republike Srpske", kaže Cvijanović.

Predstavnici BH Gasa nisu zadovoljni najavljenim projektom. Savjetnik u preduzeću BH gas Almir Bečarović kaže da svaki zahvat na Zvorniku znači manje gasa za Federaciju BiH.

"Sve ono što se dešava u Zvorniku znači manje gasa do krajnjeg kupca odnosno do kraja cijevi, a mi smo na kraju cijevi, nije Republika Srpska na kraju cijevi", kaže Bečarović.

Iz BH gasa poručuju da su sa hrvatskom kompanijom INA dogovorili izgradnju interkonekcije na gasni sistem Republike Hrvatske na tri mjesta i da je to pravac kojim treba ići, te su spremni da ponude saradnju i Republici Srpskoj.

"Ovo je alternativa, ovo je ono što mi nudimo Republici Srpskoj. Mi njima ne nudimo fabrike, mi njima nudimo pravac gasovoda Brod-Zenica, imamo partnere. Kažu da im više ne smeta hrvatski gas niti to što se priključujemo na hrvatski sistem i mi to pozdravljamo i želimo da Brod-Zenica bude taj drugi pravac snabdijevanja, ali ono što oni rade nije ni u našu ni u njihovu korist", kaže Bečarović.

Urednik portala capital.ba Siniša Vukelić poručuje da Republika Srpska do sada nije imala velike koristi od ruskih ulaganja u energetski sektor.

"Investiranje u naftnu industriju Republike Srpske, odnosno u Rafineriju nafte u Brodu i Rafineriju ulja u Modriči, te u lanac maloprodajnih benzinskih pumpi Nestro petrol u Republici Srpskoj ostavilo je takav ishod da imamo akumulirani gubitak kompletne Optima grupacije veći od 750 miliona evra. Njihova tržišna pozicija nije ni blizu one koja se najavljivala. Rafinerija u Brodu proizvodi znatno manje od onoga što je dogovoreno ugovorom i gomila ogromne gubitke", komentariše Vukelić.

Jeftina nafta ili da komšiji crkne krava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:53 0:00

"Sa druge strane imamo ulaganje firme Comsar energy, odnosno gospodina Rašida Sadarova u RITE (Rudnik i termoelektranu) Ugljevik koja još nije počela sa radom. Mijenjani su planovi, mijenjan je kapacitet toplane, svi rokovi su probijeni i još uvijek nema naznaka kada će i da li će uopšte početi da radi", pojašnjava Vukelić.

Procedure za osnivanje nove gasne kompanije počinju već u januaru iduće godine, a bez obzira na ranija loša iskustva, nadležni uvjeravaju da će ovaj projekat donijeti Republici Srpskoj višestruku korist.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG