Dostupni linkovi

Gubitak Rafinerije ulja Modriča gotovo 50 miliona KM


Rafinerija ulja Modriča nastavila je negativno poslovanje i u prvom polugodištu 2013. godine. Gubitak u poslovanju iznosi 3,6 miliona KM i za gotovo pola miliona je veći u odnosu na isti period prošle godine.

Taj novi minus povećao je i akumulirani gubitak Rafinerije ulja Modriča na 49,8 miliona KM, precizira se u polugodišnjem finansijskom izvještaju za 2013. godinu, objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Rafinerija ulja je u prvih šest mjeseci ostvarila prihode u iznosu od 28,6 miliona KM, što je za gotovo 8,5 miliona KM manje u poređenju s prethodnom godinom kada su iznosili 36,8 miliona KM.

Prihodi od prodaje povezanim pravnim subjektima bili su 17,3 miliona.

Prosječan broj zaposlenih po osnovu stanja na kraju mjeseca bio je 580 i ostao je isti u odnosu na 2012. godinu.

Rafinerija ulja u Modriči, kao i Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu i banjalučki "Nestro petrol“ su u većinskom vlasništvu ruske kompanije “Neftegazinkor”.

U prošlogodišnjem revizorskom izvještaju navedeno je da je Rafinerija ulja u Modriči prihvatila i potpisala korporativno solidarno jemstvo radi osiguranja zahtjeva "Vnješekonom banke“ iz Moskve kao zajmodavca po kreditu sklopljenom početkom 2008., kojim je dogovoreno dostavljanje novčanih sredstava do 40 miliona eura većinskom vlasniku, ruskom preduzeću "Neftegaz“.

Revizorska kuća "Deloitte“ Banja Luka skrenula je tada pažnju da je, po osnovu preuzetog korporativnog solidarnog jemstva, Rafinerija ulja time prihvatila bezuvjetnu uplatu bilo kojeg iznosa do visine od 40 miliona eura zajmodavcu i to u slučajevima dospjelih iznosa za uplatu po spomenutom kreditu.
XS
SM
MD
LG