Dostupni linkovi

Escobar: Radimo na bržoj evropskoj integraciji Severne Makedonije


Gabriel Eskobar(Escobar) i Bujar Osmani, Skoplje 6. decembra 2021.
Gabriel Eskobar(Escobar) i Bujar Osmani, Skoplje 6. decembra 2021.

Upućenom porukom o snažnoj podršci američke administracije za brzu evrointegraciju Severne Makedonije, Gabriel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, otišao je iz Skoplja.

Nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, on je zahvalio na kontinuiranoj podršci i posvećenošću Severne Makedonije u NATO-u i istakao da zajedno sa evropskim partnerima rade da bi obezbedili brzu integraciju zemlje u Evropsku uniju (EU).

“Mislim da se svi možemo saglasiti da je Severna Makedonija kulturno, istorijski i sve više ekonomski, deo Evrope i vi trebate imati svoje mesto za stolom. U tom pogledu, mi ćemo nastaviti da podržavamo vaše napore da pokažete fleksibilnost u procesu integracije i da to postane realnost u sprovođenju daljnih reformi. Dodatno, istražujemo mogućnosti za jačanje vodećeg mesta Severne Makedonije u međunarodnim odnosima da bi našli rešenje o pitanjima koja su izazov za Alijansu i za region Balkana i Evrope u celini”, izjavio je Eskobar na zajedničkoj pres konferenciji sa Osmanijem.

Šef makedonske diplomatije Osmani se zahvalio na podršci Sjedinjenih Država, koja je, kako je istakao, strateška i nedvosmislena.

“SAD su bile sa nama i podržavale nas i u dobru i u zlu. U trenucima velikih iskušenja i kriza pomogli su nam da ostanemo na pravom putu posvećeni našim zajedničkim evroatlantskim vrednostima. To nije uvek bilo lako, ali uvek je bilo neophodno da se nastavi napred i pored različitih izazova i problema.

Ohridski okvirni sporazum i dogovori sa Bugarskom i Grčkom su naš uspeh i zajednička vrednost za sve. Postigli smo ih zato što smo uvek imali podršku od naših partnera, na prvom mestu SAD. Zajedno smo uspeli da transformišemo našu državu, da pojačamo demokratiju, da poboljšamo odnose sa susedima i da povećamo regionalnu saradnju. Nastavljamo zajedno i u budućnosti, da posvećenim radom realiziramo naše zajedničke ciljeve i interese”, rekao je Osmani.

Na novinarsko pitanje da li će Eskobar ići i u Sofiju i da li se očekuje pritisak i na bugarsku stranu, Osmani nije želeo da komentariše u njegovo ime, ali je istakao da je na susretu sa Eskobarom primetio ozbiljnu posvećenost i proaktivnost SAD da bi Severna Makedonija i Albanija počeli pregovore sa EU.

Osmani dodaje da su razgovori sa Bugarskom intenzivni i da se nastavljaju.

“Nama je target decembar. Čujem u javnosti da ne trebamo dizati očekivanja. Ali ja nemam nameru da spuštam intenzitet za početak pregovora. Radiću da se to desi do 14. decembra, ali radiću i posle toga do kraja slovenačkog predsedništva, a i nakon toga”, izjavio je ministar Osmani.

On je dodao da je 14. decembra formalni sastanak Saveta za opšte poslove ministara iz EU, ali da ne znači da je to jedina šansa u decembru.

Prema Osmaniju, slovenački ministar spoljnih poslova ga je uverio da i posle 14 decembra, bilo kog dana do kraja godine, on može sazvati vanredni ministarski sastanak, ukoliko dođu informacije iz Bugarske da su spremni da podrže pregovarački okvir i odluku o početku pregovora.

Prethodno, Eskobar se sastao i sa predsednikom države Stevom Pendarovskim i sa premijerom Zoranom Zaevim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG