Dostupni linkovi

EU izveštaj: Severna Makedonija beleži napredak u ključnim poljima


Zemlja je pokazala posvećenost postizanju rezultata u ključnim oblastima, navodi se u Izveštaju o Severnoj Makedoniji (na fotografije zastave Severne Makedonije i EU na ulicama Skoplja 2019. godine)
Zemlja je pokazala posvećenost postizanju rezultata u ključnim oblastima, navodi se u Izveštaju o Severnoj Makedoniji (na fotografije zastave Severne Makedonije i EU na ulicama Skoplja 2019. godine)

Severna Makedonija koja čeka otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu je dobila relativno pozitivnu ocenu u novom izveštaju Evropske komisije (EK) što se tiče stanja u ključnim poljima koji su neophodni za napredak u procesu evropskih integracija.

Radi se o izveštaju u okviru paketa proširenja, najvažnijeg dokumenta za države koje nastoje da se jednog dana priključe evropskom bloku. Paket proširenja koji sadrži izveštaje eksperata EK za svaku državu pojedinačno u utorak (17. oktobra) je predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varelji) – autor paketa.

Paket se odnosi na šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija), kao i Tursku.

Izveštaji za sve države, kao i u prethodnim godinama, prikazuju sivu sliku stanja, naročito u ključnim poljima, poput vladavine prava. Nepredak u ovom polju je ključan kako bi svaka zemlja napredovala u pristupnom procesu.

U izveštaju stoji da je Severna Makedonija nastavila svoje napore na jačanju demokratije i vladavine prava, uključujući aktiviranje postojećih sistema kontrole i ravnoteže i informisanje o ključnim političkim i zakonodavnim pitanjima.

Zemlja je pokazala posvećenost postizanju rezultata u ključnim oblastima, navodi se i konstatuje da su opozicione stranke ostale aktivno angažovane u parlamentu i u nekim prilikama podržavale ključne zakone vezane za EU.

Dodaje se, međutim, da je parlamentarni rad bio ometen političkom polarizacijom, pogoršanom COVID-19, koji je povremeno uticao na njegove uobičajene funkcije. Ističe se potreba da su potrebni napori da se ojača uloga Parlamenta kao foruma za konstruktivan politički dijalog, posebno na agendi reformi EU.

Izveštaj EK nalazi da je postignut određeni napredak u sprovođenju strategije reforme pravosuđa te da je važno nastaviti sa primenom pravnog okvira i strateških planova koji se odnose na reformu Sudskog saveta i Veća javnih tužilaca. Određeni napredak je takođe utvrđen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Zemlja je nastavila da konsoliduje svoje rezultate u istraživanju, procesuiranju i suđenju u nekoliko slučajeva korupcije, uključujući i na visokom nivou, i ojačala svoj institucionalni okvir”, navodi se u dokumentu.

Zemlja je nastavila da konsoliduje svoje rezultate u istraživanju, procesuiranju i suđenju u nekoliko slučajeva korupcije, uključujući i na visokom nivou -
kaže se u Izveštaju EK za Makedoniju.

Što se tiče zakonodavnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala, ekperti EK smatraju da je on u skladu sa evropskim standardima, ali dodaju da se moraju nastaviti napori za implementaciju ove strategije.

Određeni napredak je postignut na operativnom nivou, ali je potrebno učiniti više na poboljšanju efikasnosti sprovođenja zakona u borbi protiv određenih oblika kriminala, poput pranja novca i finansijskog kriminala. Koordinacija ostaje ključna za sve aktere uključene u borbu protiv organizovanog kriminala.

U poglavlju koje se tiče slobode izražavanja, ocenjuje se da je Severna Makedonija postigla određeni nivo pripreme te da je postignut ograničen napredak.

„Opšti kontekst je povoljan za slobodu medija i omogućava kritičko medijsko izveštavanje, iako je došlo do povećanih tenzija tokom krize COVID-19”, navodi se u dokumentu.

U oblasti regionalne saradnje, navodi se da je Severna Makedonija održala dobre odnose sa drugim zemljama proširenja i nastavila se angažovati u regionalnim inicijativama.

„Postojeće bilateralne sporazume, uključujući Prespanski sporazum između Severne Makedonije i Grčke, kao i Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom, potrebno je da sve strane primene u dobroj veri”, poručuje se u dokumentu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG