Dostupni linkovi

Severna Makedonija za 19 godina izgubila 190.000 ljudi


Popisivanje stanovništva na terenu u Severnoj Makedoniji, 5. septembar
Popisivanje stanovništva na terenu u Severnoj Makedoniji, 5. septembar

Popis stanovništva u Severnoj Makedoniji je završen, operacija je bila uspešna, rekao je direktor Državnog zavoda za statistiku (DZS) Apostol Simovski na pres konferenciji u petak, 1. oktobra, dva sata nakon zvaničnog zaključivanja popisivanja.

Najveća statistička operacija u zemlji je trajala 26 dana, a popisano je 1.832.696 ljudi, 568.175 domaćinstava i 837.255 stanova.

“Nismo imali tačnu predstavu sa čime ćemo se suočiti na terenu, s obzirom na to da skoro 20 godina nismo imali popis u zemlji. Ali, nakon 20 godina imamo uspešan popis”, rekao je Simovski.

Na poslednjem popisu 2002. godine bilo je popisano 2.022.547 osoba, što znači da je Severna Makedonija za 19 godina izgubila oko 190 hiljada ljudi.

“Preko aplikacije za samopopisivanje građana u dijaspori popisalo se 204.805 makedonskih državljana koji žive u inostranstvu, najviše u zapadno-evropskim zemljama”, istakao je Simovski.

Šta će biti sa onima koji su bojkotovali popis?

Kazao je da je veoma mali broj onih koji su bojkotovali popis, dodajući da se radi o manje od 10 hiljada ljudi.

“Minimalna, zanemarujuća je ta brojka i izražava se u promilima, a ne u procentima. Naš cilj od početka je bio da ne kažnjavamo, ali za one koji su jasno odbili da budu deo popisa i za koje imamo izjave od popisivača, biće pokrenuti postupci. Kako će se to završiti ne zavisi od nas. Mi to nećemo sprovoditi”, rekao je Simovski.

Kazao je da će i oni koji se nisu popisali biti u popisu, jer će podaci o njima biti preuzeti od neke od postojećih baza podataka.

Državni zavod za statistiku u narednih nekoliko dana treba napraviti poslednje provere i sumiranje podataka, kao i tehničke aktivnosti za razduživanje popisivača.

Zaev o razlici u popisu i broju glasača

Popis 2021 je sproveden po strogim zdravstvenim protokolima i u uslovima pandemije korona virusa, u skladu sa novom metodologijom Eurostata i prvi put kombinovanim modelom - osim skupljanja podataka direktno od stanovništva na terenu, koristili su se i podaci iz takozvane Predpopisne baze, gde se unošenjem matičnog broja građanina u popisnu aplikaciju, automatski povlačili svi podaci koji postoje o toj osobi u bazama u državi.

Prethodni direktor Zavoda za statistiku, Dončo Gerasimovski kaže da je popis na zadovoljavajućem nivou i da je dao potrebne podatke. On je potvrdio da su zanemarive brojke stanovništva koje nije popisano, ka oi da će biti dopunjene dostupnim bazama podataka u institucijama.

Premijer Zoran Zaev je izjavio da posle 20 godina Severna Makedonija ima uspešan popis i da to pokazuje ko ima kapaciteta, a ko nema. On je rekao da dijaspora nije kompletno popisana, pa zato ima razlike u broju popisanih sa ukupnim brojem glasača.

“Nije se sva dijaspora popisala, ali to je bilo ostavljeno na samoopredeljenje o popisivanju. Zato se pojavljuje razlika u broju popisanih sa onim u biračkoj listi”, izjavio je Zaev.

Prema Zakonu o popisu, rezultati se mogu očekivati u roku od šest meseci, odnosno do kraja marta iduće godine. Kada je počeo popis, direktor DZS Apostol Simovski je rekao da očekuje da se obrada podataka završi i ranije i da će biti objavljeni u januaru.

Popis stanovništva koštao je Severnu Makedoniju oko 8,5 miliona evra.

XS
SM
MD
LG