Dostupni linkovi

Makedonskoj opoziciji falio glas da obori Vladu


Sala Sobranja ubrzo nakon početka bila je prazna
Sala Sobranja ubrzo nakon početka bila je prazna

Opozicija Severne Makedonije nije u četvrtak (11. novembra) uspela u pokušaju rušenja državne vlade, politički oslabljene lošim rezultatima vladajuće koalicije na opštinskim izborima u oktobru.

Rok za glasanje o nepoverenju Vladi istekao je u četvrtak u ponoć, nakon što je zbog nedostatka kvoruma tokom dana prekinuta sednica Skupštine Severne Makedonije na kojoj se trebalo glasati o nepoverenju Vladi premijera Zoran Zaeva.

Opozicioni blok podnio je zahtjev za povjerenje kabinetu premijera Zorana Zaeva, navodeći da ima 61 glas u parlamentu od 120 mjesta, potreban za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Međutim, samo 60 poslanika je prisustvovalo sjednici, pa opozicija nije uspela obezbediti 61 ruku za glasanje o nepoverenju, iako su na sednicu stigla čak i dvojica poslanika koji su pozitivni na Kovid-19, pa su u parlament došli obučeni u specijalne skafandere.

Ključni poslanik se predomislio

Poslanik koji nije prisustvovao i čiji je glas na kraju nedostajao dolazi iz manje stranke etničkih Albanaca koja je u opoziciji. Poslanik Kastriot Redžepi iz albanske partije Besa pre sednice povukao je potpis sa inicijative o ostavci Vlade.

“Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da je za mene i Besu najvažnija evroatlantska integracija Severne Makedonije", napisao je Redžepi na svom Fejsbuk profilu, obrazlažući zbog čega se predomislio.

"S obzirom na politički momentum, nakon odlaganja ostavke premijera Zaeva, za dobro procesa i snažnih signala strateških partnera SAD i EU koji su mi bili dostavljeni od visokih diplomatskih predstavnika, da u decembru imamo odlične šanse da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, odlučio sam da ne učestvujem na sednici na kojoj se trebala doneti odluka kojom bi se doveo u pitanje ovaj vitalni nacionalni i državni cilj”, napisao je Redžepi.

Posle toga, predsednik partije Besa Biljal Kasami je izrazio sumnju da poslanika Kastriota Redžepija drže negde silom da ne bi mogao doći u Sobranje i glasati za obaranje Vlade. On je policiju prijavio nestanak poslanika.

Lider opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je izjavio da će čekati do ponoći, kada ističe mogućnost prema Poslovniku Sobranja, da se poslanik Redžepi pojavi i da se sednica nastavi i glasa o nepoverenju Vladi.

“Ne znamo šta se fizički događa sa čovekom, da li je negde protiv svoje volje ili je dobrovoljno tamo. Ovo je sram za demokratiju”, rekao je Mickoski.

Predsednik partije Besa Biljal Kasami (na fotografiji) je policiji prijavio nestanak Kastriota Redžepija
Predsednik partije Besa Biljal Kasami (na fotografiji) je policiji prijavio nestanak Kastriota Redžepija

Premijerovo predomišljanje

Zoran Zaev, premijer i lider SDSM-a, još u toku kampanje pre drugog kruga lokalnih izbora, najavio je da će podneti ostavku ukoliko kandidat vladajuće koalicije za gradonačelnika Skoplja Petre Šilegov izgubi na izborima.

Na kraju izbornog dana 31. oktobra, kada je već bilo jasno da dotadašnji gradonačelnik Šilegov neće ostati na toj funkciji, Zaev je na pres konferenciji izjavio da podnosi ostavku i na funkciju premijera i na funkciju lidera SDSM-a.

Međutim, u narednih nekoliko dana on nije formalno podneo ostavke, a pre nekoliko dana, nakon sednica Centralnog i Izvršnog odbora SDSM-a, Zaev je promenio odluku.

“Imamo odluku Centralnog odbora za odlaganje ostavki. O mojim ostavkama niti se diskutira, niti se odlučuje. Kada sam ih najavio 31 oktobra, potvrdio sam da ostajem da bi se održala većina, a ako može i da se pojača. Očekujem da se parlamentarna većina stabilizuje, naročito ona većina koja je za EU, za multietničko društvo. Te večeri sam rekao da ostajem u ovom periodu da pomognem u održavanju većine”, rekao je Zaev nakon partijskih sastanaka u utorak, 9 novembra.

Zoran Zaev je na čelo partije došao u 2013. godini, kada je zamenio Branka Crvenkovskog. Od 2017. godine je predsednik makedonskeVlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG