Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fule: EU sprema novi pristup za BiH


Stefan Fule na konferenciji za novinare prošlog meseca
Ahto Lobjakas (priredila Ljudmila Cvetković)

Stefan Fule, novi komesar Evropske unije za proširenje i evropsku politiku susedstva, kaže za Radio Slobodna Evropa da Unija neće prihvatiti stvaranje novih država na Balkanu. Fule je, komentarišući situaciju u BiH i mišljenja da ona neće opstati, rekao da EU sprema novi pristup za BiH čiji je cilj čvrsto vezivanje zemlje za Uniju.

RSE: Na Zapadnom Balkanu gorući problem je Bosna. Da li je EU spremna da prihvati podeljenu zemlju, kao što se čini sve izglednijim? Šta bi EU u tom slučaju uradila?
Fule: Mislim da ono za šta se sada pripremamo nije taj scenario. Ono što mi sada radimo fokusira se na to kako bismo mogli da pomognemo Bosni i Hercegovini u ovom trenutku, zapravo da izbegne takav scenario. Tačno je da moramo da uradimo mnogo toga kako bismo ovu zemlju postavili na mnogo stabilnije osnove.

RSE: Kao što je?

Fule: Mislim da je ključan nastavak Dejtonskog sporazuma. Ključ je u ustavnim promenama. Ključno je da dođemo do zatvaranja poglavlja sa OHR (Kancelarija visokog predstavnika) i da kroz ustavne promene otvorimo put da zemlju vodi stabilna, efikasna vlast, težnja koju dele ako ne svi, onda bar većina učesnika. U takvom okruženju pristup zajednice, tj. princip pridruženja bi trebalo snažno da usidri BiH u EU.
RSE: Možete li definitivno da odbacite mogućnost da će EU prihvatiti pojavu neke nove države u regionu?

Fule: Ne, mi nismo spremni da prihvatimo povećanje broja zemalja u tom regionu i mi činimo sve sa postojećim zemljama da izbegnemo tu situaciju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG