Dostupni linkovi

Pack: Rješenje nije u trećem entitetu već u reformi Ustava


Doris Pack: Izvještaji nam stalno pristižu i govore da bi zakoni i političari trebali raditi mnogo više nego inače. Foto: Midhat Poturović
Članica Evropskog parlamenta i predsjednica Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pack boravila je jučer u Sarajevu, gdje je učestvovala na otvaranju ovogodišnjeg međunarodnog festivala „Sarajevo - Sarajevska zima“. Pack je za RSE govorila o trenutnim izvještajima Evropskog parlamenta o BiH i o tome treba li doći do reforme Ustava ove zemlje.

Pack smatra da su uzastopna politička previranja glavni krivci za sporo priključivanje BiH u evropske integracije:

“Izvještaji nam stalno pristižu i govore da bi zakoni i političari trebali raditi mnogo više nego inače. Žao mi je što 14. godina nakon Dejtonskog sporazuma, imamo nerazjašnjenih problema. Svi znamo da je još prisutan govor mržnje, politička previranja, neki se zalažu za cjelovitu zemlju, a drugi pozivaju na referendum. Linije među entitetima postaju dublje nego što bi trebale biti. Nadam se da će tokom održavanja ovakvih kulturnih festivala političari biti senzibilniji i da će razumjeti da njihova uobičajena ponašanja nisu primjerena i da ne pomažu državi u savladavanju teške ekonomske situacije,“ kazala je Pack.

Prema riječima Doris Pack ideja o uspostavi trećeg, hrvatskog, entiteta nije najbolje rješenje i da odgovor leži u reformi Ustava.
Ustrojstvo Ustava je rezultat Dejtonskog sporazuma. Dejton je prekinuo rat, ali nije ponudio realne osnove za stvaranje funkcionalne države. Na političarima je da preuzmu odgovornost i da zemlja počne funkcionisati

„Smatram da to nije najbolje rješenje. Federacija bi trebala biti ustrojena kako bi mogla funkcionisati. Slučaj „Finci“ u Strazburu dao je znak kako bi trebalo doći do reformiranja Ustava. U najmanju ruku se nadam da će to započeti nakon predstojećih izbora, i da će to predstavljati novi početak za ustavne reforme kako bi ova zemlja mogla djelovati - jer ona to ne može u ovakvom stanju. To nije samo greška ovdašnjih političara. Ustrojstvo Ustava je rezultat Dejtonskog sporazuma. Dejton je prekinuo rat, ali nije ponudio realne osnove za stvaranje funkcionalne države. Na političarima je da preuzmu odgovornost i da zemlja počne funkcionisati,“ rekla je Pack.

Inače, Pack je povodom učešća na festivalu „Sarajevo - Sarajevska zima“ izjavila da su kultura i njeno finansiranje od ključne važnosti za svakoga, pogotovo za buduće generacije.

Stoga se nada da će novi državni budžet obezbijediti više novca za neometan rad kulturnih institucija.

Pogledajte komentare (61)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG