Dostupni linkovi

Kukan: Povlačenje međunarodne zajednice iz BiH bi bilo katastrofa


Eduard Kukan u Sarajevu 15. februara
Eduard Kukan u Sarajevu 15. februara
Priredio: Nedim Dervišbegović

Eduard Kukan, šef delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan, je rekao da Ustav i Izborni zakon BiH moraju biti usklađeni sa odlukom Evropskog suda pravde o kandidovanju "ostalih" na političke funkcije u BiH prije opštih izbora u oktobru kako jedna šestina građana ne bi bila obespravljena.

Kukan je u razgovoru sa Ahtom Lobjakasom, dopisnikom Radija Slobodna Evropa u Briselu, nakon sastanka Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta rekao da nevladine organizacije sugeriraju Evropskoj uniji da ne odobri viznu liberalizaciju za BiH prije izbora, jer smatraju da bi političke stranke na vlasti to iskoristile u svoju korist.

Kukan, koji je na sastanku Komiteta predstavio izvještaj o posjeti delegacije Parlamenta BiH prošle sedmice je, također, pozvao na ispunjavnje svih uslova za pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i brzo provođenja popisa stanovništva. On je također osudio sve napade na suverenitet BiH.
RSE: Šta mislite o ideji da bi uklanjanje cjelokupne međunarodne strukture iz BiH koja je povezana sa Dejtonskim mirovnim sporazumom bilo korisno za zemlju i natjeralo etničke zajednice da sarađuju međusobno? Da li mislite da je to realno?
Kukan: Mislim da je to ipak malo previše. Postoji diskusija o korisnosti Dejtona danas. Cijeneći sve ono što je Dejton donio zemlji - jer je zaustavio rat i donio mir i tako dalje - situacija se od tada popravila i smatram da je sasvim legitimno postaviti pitanje sagledavanja Dejtona iz novog ugla, da bi ga se popravilo ili šta već. Ali ukloniti čitavu međunarodnu strukturu bi bilo katastrofa. To je isuviše hrabra ideja da bi se mogla spovesti u djelo. Uslovi za to još uvijek ne postoje i mislim da je to suviše revolucionarno.

RSE: Da li ste stekli osjećaj, kao neke od vaših kolega, da domaći igrači žele upravo to?
Kukan: Oni to ne žele odmah, znate, u smislu da svi treba da odu. I iskreno, ako bi to bio slučaj, ne mislim da bi domaći igrači, ako uzmete situaciju u kojoj se nalaze, bili spremni da preuzmu odgovornost. To mora biti postepeni proces.

RSE: Koliko mislite da će vremena trebati za to?

Kukan: Trajaće dokle god oni shvataju da preuzimanje odgovornosti nije jednostavna stvar. Ja dolazim iz Slovačke. Mnogi ljudi u Slovačkoj su uzvikivali "Dosta Havela, dosta Praga". Onda smo podijelili zemlju na fantastičan, civilizovan način i nakon toga smo, iznenada, shvatili da nije jednostavno biti gospodar u svojoj kući. Mislim da je situacija u mojoj zemlji bila potpuna drugačija od situacije u Bosni i Hercegavni sada. To mi je palo na pamet kada ste me ovo pitali. Dakle, stvari moraju biti pripremljene na vrlo odgovoran način. Razmišljajmo malo o tome. Ali brza i neodgovorna odluka može samo našteti situaciji.
XS
SM
MD
LG