Dostupni linkovi

Sportski arbitražni sud odbacio ruske žalbe na zabrane FIFA-e i UEFA-e


Ukrajinski navijači slave svoj prvi gol u polufinalu play-offa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo UEFA u Glasgowu, Škotska, 1. juli 2022.
Ukrajinski navijači slave svoj prvi gol u polufinalu play-offa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo UEFA u Glasgowu, Škotska, 1. juli 2022.

Sportski arbitražni sud (CAS) 15. jula odbacio je žalbe Rusije na odluke fudbalskih upravnih tijela FIFA-e i UEFA-e da im se zabrani učešće u svim nakon nakon invazije te zemlje na Ukrajinu.

Presuda CAS-a potvrđuje odluke donesene u februaru evropskog fudbalskog upravnog tijela UEFA-e i globalnog fudbalskog upravnog tijela FIFA-e da isključe rusku nacionalnu i klupsku ekipu.

FIFA i UEFA su ubrzo nakon invazije odlučile da će svi ruski timovi biti suspendovani iz FIFA i UEFA takmičenja. CAS je u martu odbio zahtjev Ruskog fudbalskog saveza da zamrzne FIFA-inu suspenziju, što je okončalo nade Rusije da će učestvovati na Svjetskom prvenstvu 2022.

Fudbalski savez Rusije (FUR) i grupa ruskih klubova žalili su se CAS-u na zabranu. Uloženo je ukupno šest žalbi, jedna od strane FUR-a protiv FIFA-e, jedna od strane FUR-a protiv UEFA-e i po jedna od četiri kluba, Zenita iz Sankt Peterburga, Dinama iz Moskve, FC Sočija i CSKA iz Moskve, protiv UEFA-e.

Panel CAS-a utvrdio je da su u svim slučajevima eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine i svjetski odgovor "stvorili nepredviđene okolnosti bez presedana na koje su FIFA i UEFA morale odgovoriti".

Odlukama da se ruskim timovima i klubovima treba zabraniti učešće u takmičenjima pod okriljem FIFA-e i UEFA-e, vijeće je smatralo da su obje strane djelovale "u okviru diskrecionog prava koje im je dodijeljeno njihovim statutima i propisima".

CAS je takođe saopštio da je njegova komisija smatrala nesretnim to da trenutna situacija za koju ruski fudbalski timovi, klubovi i igrači nisu odgovorni ima tako negativan efekat na njih i na ruski fudbal generalno.

Pisana odluka nije upućivala na borbe kao na invaziju ili rat, izraze koje Rusija pdbacuje, koja svoje akcije naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Ruski nacionalni fudbalski savez saopštio je da se "energično ne slaže s odlukom CAS-a i zadržava pravo nastaviti štititi vlastite interese". Sljedeći koraci mogli bi uključivati zahtjev za odštetom ili novu žalbu švajcarskom vrhovnom sudu.

Ova odluka je bila očekivana u ruskim klubovima. Planirano je da utakmice domaćeg kupa zakažu na datume kada će se igrati evropske utakmice sljedeće sezone.

Bjeloruske reprezentacije i klubovi i dalje se mogu takmičiti, ali UEFA je insistirala da se sve domaće utakmice u kojima igraju ekipe iz te zemlje moraju igrati na neutralnom terenima i bez publike.

Izvor: Reuters, dpa, AP

XS
SM
MD
LG