Dostupni linkovi

Cijena koju ruski sport i kultura plaćaju zbog Ukrajine


Žena pokazuje znak mira ispred ruskog tenka iz Drugog svjetskog rata na sovjetskom ratnom memorijalu na bulevaru u Berlinu, Njemačka, 27- februara 2022.
Žena pokazuje znak mira ispred ruskog tenka iz Drugog svjetskog rata na sovjetskom ratnom memorijalu na bulevaru u Berlinu, Njemačka, 27- februara 2022.

Isključivanje Rusije iz sporta i kulture i umjetnosti zbog rata koji je započela u Ukrajini prijeti imidžu Putina na način na koji ekonomske i političke sankcije to ne mogu. Rusija je izopštena ne samo diplomatski i ekonomski, već i kulturno i na sportskim terenima.

Brojni ruski sportisti, posebno oni koji nastupaju izvan zemlje, pod lupom su proteklih dana, tačnije od kako traje invazija Rusije na Ukrajinu. Mnogi su javno rekli da ne podržavaju rat, drugi su bili jako konfuzni u svojim izjavama, mnogi i dalje ćute, od nekih se reakcija tek očekuje.

Zašto je važan kulturni i sportski bojkot Rusije?

Aleks Ovečkin je jedna od najvećih sportskih zvijezda Rusije, i smatra se jednim od najboljih hokejaša svih vremena. On je kapiten Washington Capitalsa, ekipe koja nastupa u američko-kanadskoj hokejaškoj ligi (NHL).

Američki mediji ga često nazivaju i prijateljem Vladimira Putina, budući da se ovaj hokejaš mnogo puta u javnosti mogao vidjeti s njim. Ovečkin je dugo šutio o invaziji, nekoliko puta je odbio da komentariše političko-vojne poteze svoje zemlje u kontekstu napada na Ukrajinu, ali je konačno prekinuo zavjet šutnje.

“Situacija je teška. Imam prijatelje i u Rusiji i u Ukrajini. Želim mir u cijelom svijetu. Molim vas, recite ne ratu. Moramo živjeti u miru“, riječi su Ovečkina, prenosi ESPN.

Ono što mu mediji i javnost zamjeraju jeste to što nije nikada uputio niti jednu negativnu riječ predsjedniku Rusije Putinu. Ovečkin je u prošlosti mnogo puta za Putina rekao "moj predsjednik".

Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Ukrajine, Anatolij Timoščuk na udaru je kritika u Ukrajini. Naime, on se i dalje nalazi u Rusiji, gdje radi kao pomoćni trener Zenita iz Sankt Petersburga, a do sada se nije oglašavao o ratu - niti je napustio svoje radno mjesto, kao što su to uradili brojni sportisti i kulturni radnici iz Ukrajine i drugih dijelova Evrope koji zarađuju za život u Rusiji.

Andrij Voronjin, Ukrajinac koji je radio kao asistent u Dinamu iz Moskve je napustio klub, kao i Rusiju - rekavši da ne može raditi u državi koja bombarduje njegovu državu. Timoščukovu šutnju komentarisao je Ruslan Malinovskij, veznjak Atalante i reprezentacije Ukrajine. Istakao je kako on više neće biti legenda Ukrajine i ukrajinskog fudbala.

Bivša teniserka i velika ruska zvijezda Marija Šarapova boravi u Parizu. Ruskinja sa američkom adresom našla se na meti kritika jer se nije oglasila oko rata u Ukrajini, a kada je to uradila - bilo je to razočaravajuće za mnoge:

"Osjećaj dolaska u Evropu se promijenio ovaj put. Teška srca i s dubokom željom za mir. I što je najvažnije, za sigurnost i budućnost naše djece."

Njena poruka objavljena je na Instagramu, a uz prateći tekst - objavljena je fotografija iz hotelske sobe.

Za razliku od nje, Viktorija Azarenka, legendarna bjeloruska teniserka bila je mnogo konkretnija.

Ona je istakla i to kako je teško je gledati kako se nasilno razdvajamo umjesto da suosjećamo jedni s drugima.

“Devastirana sam događajima koji su se dogodili posljednjih dana u Ukrajini. Slomljeno mi je srce kada vidim koliko su nevini ljudi pogođeni ovim nasiljem. Otkad znam za sebe Ukrajinci i Bjelorusi su bili prijateljski narod koji se međusobno podržavao.”

Ruska košarka najteže pogođena

Invazija Rusije na Ukrajinu snažno je pogodila i košarku, možda najviše od svih sportova, ponajviše jer su klubovi iz Rusije uvijek dobro plaćali ovaj sport, uvijek su imali najbolje igrače u svojim rosterima - a samim tim su bili i konkurenti za najviše plasmane u evropskim košarkaškim natjecanjima.

Velika takmičenja su sada skoro pa nemoguća za ruske ekipe.

Pet igrača moskovskog CSKA napustilo je ruski košarkaški klub zbog rusko-ukrajinskog rata.

"Iz ličnih razloga vezanih za trenutnu situaciju između Rusije i Ukrajine, kao i njene moguće posljedice, Tornike Shengelia, Iffe Lundberg, Marius Grigonis, Johannes Voigtmann i Joel Bolomboy napustili su lokaciju CSKA", navodi se u ranije objavljenom saopćenju.

Moskovski CSKA saopštio je da su igrači prekršili uslove ugovora i klupske propise, ali će se prema njima odnositi "sa razumijevanjem" od strane kluba.

"Status dogovora igrača biće rešen kada se politička i sportska situacija u Evropi normalizuje", navodi se i dodaje da svi ostali igrači i osoblje CSKA nastavljaju sa pripremama za predstojeće utakmice.

Bojkot i sa kulturnog neba

Brojne svjetske zvijezde iz svijeta kulture i showbiza otkazale su sve nastupe i gostovanja po Rusiji, uz najoštrije osude ruske invazije na Rusiju.

Minhenska filharmonija razišla se sa svojim šefom dirigentom Valerijem Gergijevim zbog njegovih veza s Putinom. Gradonačelnik Minhena, Dieter Reiter, postavio je ultimatum, rekavši da će Gergijev biti smijenjen ako do ponedjeljka ne osudi Putinove postupke.

"Odmah neće biti koncerata Minhenske filharmonije pod njegovim vodstvom”, poručio je Reiter.

Njegov menadžment je napustio Gergieva i nekoliko predstojećih koncerata je otkazano. Međunarodni festival u Edinburgu, čiji je bio počasni predsjednik, zatražio je njegovu ostavku.

"Edinburg je pobratimljen sa gradom Kijevom i ova akcija se preduzima u simpatiji i podršci njegovih građana", navodi se u saopštenju koje prenosi The Guardian.

Gergijev trenutno dirigira Pikovu damu Čajkovskog u La Scali u Milanu, gdje ga je publika navodno izviždala prošle sedmice. Iz opere su rekli da će predstojeći nastup biti otkazan ako on ne progovori protiv Putina.

Do sada su zbog ruske invazije na Ukrajinu brojne velike zvijezde otkazale svoje nastupe u Rusiji. Iron Maiden, Green Day, Louis Tomlinson, YungBlod, The Killers, Iggy Pop, Franz Ferdinand, Nick Cave, Destruction - samo su neki od njih.

Podrška umjetnika iz Rusije Ukrajini i Ukrajincima

Ruski paviljon na Venecijanskom bijenalu neće se održati kako je planirano ove godine nakon što su se ruski umjetnici i kustosi sami povukli.

Umjetnici Aleksandra Suhareva i Kiril Savčenkov, kao i kustos Rajmundas Malašauskas, rekli su da više neće učestvovati.

"Nema mjesta za umjetnost kada civili ginu pod vatrom projektila, kada se građani Ukrajine kriju u skloništima, kada se ruski demonstranti ućutkuju", poručili su Suhareva i Savčenkov.

Muzej savremene umjetnosti Garaža u Moskvi saopštio je da će obustaviti pripreme za nadolazeće izložbe, dok su izložbe u Domu kulture GES-2 – uključujući i onu Ragnara Kjartansona – takođe suspendovane.

U Velikoj Britaniji, iz Muzeja Viktorije i Alberta saopšteno je da je u pregovorima s odjelom za kulturu zbog "situacije koja se brzo razvija".

Muzejska izložba o Peteru Carlu Fabergeu sadrži mnoga njegova neprocjenjiva jaja posuđena iz muzeja u Rusiji.

Aktivna peticija u Rusiji

Hiljade umjetnika i kulturnih radnika iz Rusije potpisalo je svoja imena na internet peticijama kako bi izrazili protivljenje ratu. Jedan, koji poziva na hitan prekid sukoba, u ponedjeljak je imao preko 17.000 potpisa.

U toj peticiji se sukob opisuje kao "užasna tragedija" koja ugrožava kulturni život u Rusiji, budući da međunarodna partnerstva mogu biti zaustavljena, a institucije prisiljene da se zatvore jer sankcije zagrizu i ruska ekonomija posustaje.

"Biće gotovo nemoguće baviti se kulturom i umjetnošću u takvim uslovima", navodi se u peticiji, prenosi New York Times.

Njihovo protivljenje je zabilježeno u Kremlju. U nedjelju je Vjačeslav Volodin, viši poslanik, direktno ciljao ličnosti iz kulture koje se protive ratu, nazivajući njihove postupke "izdajom".

"Ako ste tako principijelni, počnite tako što ćete odbijati državne grantove", dodao je on u izjavi objavljenoj za Telegram, aplikaciju za društvene mreže koja je popularna u Rusiji.

Mačije sankcije Rusiji

I za sam kraj - osim sporta, kulture, umjetnosti i Međunarodna federacija mačaka zabranila je ruske mačke na natjecanjima koja organizuje diljem svijeta.

Međunarodna federacija mačaka saopštila je da je zabranila ruskim mačkama svoja međunarodna takmičenja što predstavlja još jednu vrstu ukora Rusiji otkako je napala Ukrajinu.

Federacija, koja sebe smatra "Ujedinjenim nacijama mačjih federacija", u saopćenju je navela da je "šokirana i užasnuta" što su ruske snage napale Ukrajinu i "počele rat", prenosi Washington Post.

Poznata kao FIFe (po svom francuskom nazivu, Fédération Internationale Féline), navodi se da je odluka o mjerama donesena i da zvaničnici ne mogu "svjedočiti ovim zločinima i ne učiniti ništa".

Rečeno je da će pravilo ostati na snazi do kraja maja i da će potom biti revidirano.

"Nijedna mačka koja pripada izlagačima koji žive u Rusiji ne smije se prijaviti na bilo koju izložbu FIFe-a izvan Rusije, bez obzira u kojoj organizaciji su ovi izlagači svoje članstvo", rekli su iz organizacije koja pokriva skoro 40 zemalja.

Savez, koji je osnovan prije više od 70 godina, također je rekao da neće dozvoliti da se mačke uzgajane u Rusiji uvoze ili registruju u bilo kojoj od njenih rodovnih knjiga. Zvaničnici su rekli da će donirati sredstva za pomoć uzgajivačima mačaka u Ukrajini i zahvalili su susjednim zemljama na njihovim naporima da pomognu ukrajinskim izbjeglicama, navodi WP.

Prema podacima sa web stranice, federacija održava više od 700 izložbi širom svijeta svake godine, s više od 200.000 izloženih mačaka od Brazila do Ujedinjenog Kraljevstva.

Na društvenim mrežama zabilježene su brojne reakcije na zabranu federacije - koju neki smatraju "mačijim sankcijama". Neki kritičari su taj potez nazvali "smiješnim".

"Ruski uzgajivači ne bi trebali biti kažnjeni za rat koji nisu oni sami napravili", napisao je jedan korisnik na Facebook stranici federacije.

Drugi su, međutim, rekli da svaki čin solidarnosti — ma koliko mali — treba pozdraviti.

“Ruskim sportistima je trenutno zabranjen pristup gotovo svim događajima. Zašto ne bi trebalo zabraniti i uzgajivače mačaka/izlagače?”, stoji u tekstu kojeg je objavio Washington Post.

Opširnije i detaljnije informacije o sportskom i kulturnom bojkotu Rusije potražite na Facebook stranici RSE Zašto ?

Zelenski: 'Vidiš ga? To je Kijev noću.'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG