Dostupni linkovi

Srbija 'neutralan' teren za fudbalere Belorusije


Stadion Karađorđe u Novom Sadu od 2. juna je baza fudbalske reprezentacije Belorusije, koja se takmiči u okviru međunarodne Lige nacija (Foto: Stadion pre meča ekipa Belorusije i Azerbejdžana, 6. jun 2022.)
Stadion Karađorđe u Novom Sadu od 2. juna je baza fudbalske reprezentacije Belorusije, koja se takmiči u okviru međunarodne Lige nacija (Foto: Stadion pre meča ekipa Belorusije i Azerbejdžana, 6. jun 2022.)

Dogovor da fudbaleri Belorusije igraju utakmice Lige nacija u Srbiji nema nikakve političke konotacije, kažu za Radio Slobodna Evropa u Fudbalskom savezu Srbije.

Srbija je, naime, "pozajmila" svoje fudbalske terene igračima iz Belorusije koji zbog umešanosti te zemlje u rusku agresiju na Ukrajinu ne mogu da budu domaćini u okviru evropskih takmičenja kod kuće.

Za razliku od Rusije koja je zbog invazije suspendovana, Evropska fudbalska federacija (UEFA) je reprezentaciji i klubovima iz Belorusije dozvolila učešće na takmičenjima, pod uslovom da pronađu "neutralan teren" i da utakmice igraju bez prisustva publike.

Taj neutralan teren je Novi Sad, pa je stadion u tom gradu u Vojvodini od 2. juna baza fudbalske reprezentacije Belorusije, koja se takmiči u okviru međunarodne Lige nacija.

Belorusija je na meti evropskih sankcija zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Ruski konvoji su ušli u Ukrajinu iz Belorusije, a Moskva je nedeljama uoči početka napada 24. februara gomilala svoje trupe u toj zemlji zbog, kako je tada saopšteno, vojnih vežbi.

Iako u sportu pomaže Belorusiji, i Srbija se u aprilu priključila evropskim restriktivnim merama prema Minsku zbog umešanosti u rusku invaziju.

"Pretpostavljam da gledano od strane Evrope, ovo jeste nastavak balansiranja Srbije", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) sportski novinar Mihajlo Todić i dodaje da će Beograd zbog toga verovatno "platiti ceh".

UEFA Liga nacija, grupa K, Belorusija protiv Azerbejdžana na Stadionu Karađorđe u Novom Sadu, Srbija 6. juni 2022.
UEFA Liga nacija, grupa K, Belorusija protiv Azerbejdžana na Stadionu Karađorđe u Novom Sadu, Srbija 6. juni 2022.

Ko je odlučio da Srbija bude 'sportski neutralna'?

U Fudbalskom savezu Srbije (FSS) za RSE je rečeno da je odluka o utakmicama beloruskih fudbalera u Srbiji doneta na inicijativu Minska.

"Fudbalski savez Belorusije je uputio molbu Fudbalskom savezu Srbije da im izađemo u susret i da odigraju utakmice Lige nacija u Srbiji. Mi smo to prihvatili i sve je urađeno i dogovoreno u sportskim okvirima, u skladu sa pravilnikom UEFA, bez bilo kakve političke konotacije", rečeno je 9. juna za RSE u FSS-u.

UEFA je u odgovoru na upit RSE saopštila da, osim zabrane prisustva publike na utakmicama na "neutralnom terenu", nema drugih restrikcija za Belorusiju.

U odluci koju je donela 3. marta, UEFA je najavila da će "u narednom periodu sazivati dalje vanredne sastanke", kako bi procenjivala razvoj situacije, te usvajala odluke po potrebi.

Iz Fudbalskog saveza Belorusije i ambasade te zemlje u Beogradu nisu odgovorili na pitanja RSE o dolasku beloruskih fudbalera u Novi Sad.

U tom gradu su, umesto kod kuće, 3. juna "ugostili" reprezentaciju Slovačke, a 6. juna i nacionalni tim Azerbejdžana, dok se 10. juna sastaju sa Kazahstanom.

Fudbaleri Azerbejdžana na zagrevanju pre meča, stadion Karađorđe, Novi Sad, Srbija 6. jun 2022.
Fudbaleri Azerbejdžana na zagrevanju pre meča, stadion Karađorđe, Novi Sad, Srbija 6. jun 2022.

Portal "Sport klub" u Srbiji preneo je da će pored Lige nacija, u okviru koje se takmiče reprezetacije, igračima beloruskog fudbalskog kluba Šahtjor biti pozajmljen teren u Gornjem Milanovcu, za prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona (takmičenje klubova).

Da li će biti posledica?

"Činjenica je da mi u ovom slučaju pomažemo zemlji koja je označena kao saradnik u agresiji i negde će to biti evidentirano i verovatno će nas negde sačekati kada budu donošene neke odluke", ocenjuje novinar Mihajlo Todić.

Ni iz Ministarstva omladine i sporta Srbije, ni iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i Grada Novog Sada do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na pitanja RSE kako bi odluka o "sportskoj pomoći" Belorusiji mogla uticati na politički položaj Srbije.

Iako smatra da sport ne bi trebalo da trpi, Mihajlo Todić podvlači da ga nije moguće razdvojiti od politike.

"Nigde u svetu fudbal nije mimo politike i nigde nije bez političkih uticaja. Bez političkog klimoglava vlada ili ostalih kojima je to zaduženje, ništa ne može da se desi pa je lako zaključiti da je i u ovom slučaju to bilo tako. I politički deo je takav da će ostaviti posledice", navodi Todić.

Koje je sankcije Srbija uvela Belorusiji?

Srbija se uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti u rusku agresiju na Ukrajinu, proizlazi iz dokumenta na sajtu Evropskog saveta.

Savet je 8. aprila usvojio dodatne mere usmerene na beloruski finansijski i drumski sektor.

U saopštenju Saveta od 22. aprila navodi se da su se sa odlukom o sankcijama, pored Srbije, usaglasile i Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Bio je to prvi put da se Srbija usklađuje sa sankcijama Evropske unije povodom agresije na Ukrajinu.

Iako je u Ujedinjenim nacijama podržala tri rezolucije koje se odnose na rat, Beograd ipak odbija da se priključi sankcijama Rusiji.

Uprkos pozivima iz Brisela, zvaničnici u Srbiji su više puta ponovili da to neće učiniti zbog, kako su naveli, zaštite vitalnih interesa zemlje.

Igrači Belorusije tokom zagrevanja pre meča, stadion Karađorđe, Novi Sad, Srbija 3. jun 2022.
Igrači Belorusije tokom zagrevanja pre meča, stadion Karađorđe, Novi Sad, Srbija 3. jun 2022.

Srbija i Rusija imaju bliske odnose, pojačane zavisnošću Srbije od ruskog gasa i podrškom Moskve u odbijanju priznanja nezavisnosti Kosova.

Iz istog razloga, Srbija održava i dobre odnose sa Belorusijom (zvanični Minsk nije priznao Kosovo).

Ipak, Srbija se u martu uskladila i sa produženim evropskim sankcijama protiv bivših ukrajinskih političara bliskim Rusiji zbog zloupotrebe državnih fondova, a među sankcionisanima je i bivši predsednik te zemlje Viktor Janukovič.

Prethodno je 2021. Beograd podržao odluku Evropskog saveta o pooštravanju sankcija Belorusiji, uvođenjem zabrane letenja beloruskim avioprevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

EU je tada pooštrila sankcije jer su beloruske vlasti primorale avion sa opozicionim aktivistom Romanom Protaševičem da sleti u Minsk i potom ga uhapsile na aerodromu.

Belorusija je u januaru 2022. uzvratila dodavanjem Srbije na listu država kojima se zabranjuje izvoz prehrambenih proizvoda u tu zemlju.

Pritisak međunarodne zajednice na Belorusiju pojačan je posle brutalnog gušenja demonstracija nakon spornih predsedničkih izbora avgusta 2020. godine.

Dugogodišnji autoritarni lider Aleksandar Lukašenko tada je proglasio pobedu, uprkos navodima opozicije i zapadnih zemalja da su izbori namešteni.

Uloga Belorusije u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Lukašenka je tada čvrsto podržala Moskva, a lider Belorusije uzvratio je dobrodošlicom ruskim trupama uoči agresije na Ukrajinu.

Već prvog dana invazije, izjavio da beloruske trupe "trenutno ne učestvuju" u ruskim vojnim napadima na Ukrajinu, ali "da bi mogle ako bude potrebno".

Tri meseca kasnije, izjavio je da "čini sve kako bi zaustavio ruski rat u Ukrajini", koji se "razvukao" duže nego što je očekivao.

U intervjuu za agenciju AP 5. maja, Lukašenko je i dalje branio rusku invaziju, navodeći da je Kijev "provocirao" Moskvu.

Bez susreta fubalera Belorusije i Ukrajine

Nakon odluke da fudbaleri Belorusije mečeve moraju da igraju na neutralnom terenu bez publike, UEFA je 27. maja saopštila da oni neće moći da se susreću sa timovima iz Ukrajine.

"Odluka je doneta kako bi se obezbedilo nesmetano odvijanje takmičenja jer bezbednost timova, zvaničnika i drugih učesnika neće biti u potpunosti zagarantovana, zbog postojanja vojnog sukoba", saopštila je UEFA.

Timovi iz Rusije i Ukrajine su i pre početka invazije sprečeni da se sastaju.

"To je unapred smišljeno rešenje da se spreči bilo kakva nevolja. Gde god imate neku političku tenziju ili mogućnost problema, donose se takve odluke", navodi novinar Mihajlo Todić.

Kako je ruska invazija uticala na sport?

Ruski i beloruski sportisti sankcionisani su u više sportova zbog agrsije Moskve na Ukrajinu i uloge Minska u invaziji.

U aprilu je teniserima dve zemlje zabranjeno učešće na turniru u Wimbledonu.

Svetske sportske asocijacije zabranile su 1. marta ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče u međunarodnom umetničkom klizanju, brzom klizanju, skijanju, košarci i atletici, dok je Međunarodni odbojkaški savez saopštio da je Rusiji oduzeto pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva u odbojci za muškarce u avgustu i septembru 2022.

Za razliku od fudbalera Belorusije koji mogu da igraju utakmice na neutralnom terenu, Rusija je suspendovana iz svih takmičenja.

U martu je Sud za sportsku arbitražu odbio žalbu Fudbalskog saveza Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG