Dostupni linkovi

Fridman: SAD će priznati izraelsku aneksiju Zapadne obale


Američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netnjahu na predstavljanju mirovnog plana SAD u Vašingtonu, 28. januara 2020.
Američki predsednik Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netnjahu na predstavljanju mirovnog plana SAD u Vašingtonu, 28. januara 2020.

Vašington je "spreman da prizna" suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale, saopštio je danas ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman.

Fridman je rekao da je na Izraelu da odluči da li želi da ostvari plan o aneksiji jevrejskih naselja, a da će, ukoliko to učini, Vašington to priznati.

"Mi ne proglašavamo suverenitet, već Izrael, a mi smo spremni da to priznamo", rekao je Fridman za izraelski dnevnik Izrael Hajom.

On je objasnio da bi do toga moglo doći po završetku izrade mapa i kada premijer Izraela pristane da pregovara sa Palestincima na osnovu bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom u ratu 1967. godine i tamo danas živi oko 700.000 Jevreja.

Tramp je 28. januara predstavio plan koji predviđa da SAD priznaju uspostavljanje suvereniteta Izraela nad delovima okupirane Zapadne obale posle završetka izrade mapa za šta je zadužena američko-izraelska komisija.

SAD priznanje uslovljavaju četvorogodišnjim zamrzavanjem izgradnje jevrejskih naselja u područjima predviđenim za buduću državu Palestinu, a traže i posvećenost Izraela pregovorima s Palestincima u skladu s odredbama Trampovog mirovnog plana.

Na osnovu koalicionog sporazuma premijera Izraela Benjamina Netnjahua, lidera konzervativnog Likuda i njegovog bivšeg rivala Benija Ganca, vodje partije centra "Plavo i belo", nova vlada Izraela, koja bi tek trebalo da bude obrazovana, može posle 1. jula pokrenuti donošenje zakona o aneksiji doline Jordan i jevrejskih naselja.

I državni sekretar SAD Majk Pompeo je nedavno izjavio da se Vašington neće mešati u aneksiju i da će "Izraelci doneti odluku o tome", ali da će SAD blisko sarađivati.

Trampovim planom se predviđa palestinska država na preostalim delovima Zapadne obale, pod uslovom da bude demilitarizovana i da oni ispune oštre uslove.

Za Palestince je predviđena, kako je opisana, "velikoudušna ekonomska pomoć”.

Palestinska uprava i veći deo međunarodne zajednice su odbacili Trampov plan, a EU i UN su upozorile Izrael da ne ostvaruje plan o aneksiji.

Šef diplomatije EU Žozef Borel ocenio da bi takav potez bio "ozbiljno kršnje međunarodnog prava”.

Palestinci planiraju da svoju državu uspstave na čitavoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a da im glavni grad bude istočni Jerusalim.

XS
SM
MD
LG