Dostupni linkovi

Palestinci širom regiona protestovali protiv Trampovog plana


WEST BANK -- A demonstrator carries a model of a map with the colors of the Palestinian flag reading "Jerusalem is the eternal capital of Palestine" during a protest against the U.S. President Donald Trump's Middle East peace plan, in the village of Bili
WEST BANK -- A demonstrator carries a model of a map with the colors of the Palestinian flag reading "Jerusalem is the eternal capital of Palestine" during a protest against the U.S. President Donald Trump's Middle East peace plan, in the village of Bili

Palestinci su danas protestovali širom regiona Bliskog istoka protiv bliskoistočne mirovne inicijative predsednika SAD Donalda Trampa.

Oni su odbacili Trampov plan koji je uveliko u korist Izraela i predviđa aneksiju svih jevrejskih naselja i dolinu Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestincima se nudi ograničena samouprava u pojasu Gaze, na delovima Zapadne obale i nekim retko naseljenim područjima u Izraelu u zamenu za ispunjenje duge liste uslova.

Hiljade ljudi izašlo je na ulice susednog Jordana u znak protesta protiv plana.

Jordan, blizak saveznik SAD i ključni igrač u ranijim nastojanjima da se sklopi mir, upozorio je Izrael protiv aneksije teritorije.

Demonstranti su mahali jordanskim i palestinskim, a palili izraelske zastave, uzvikujući: "Tramp je kukavica" i "Al Aksa, mi smo ovde", aludirajući na jerusalimsku džamiju, treću po značaju u islamu koja se nalazi na mestu svetom i za Jevreje i za muslimane.

U Libanu se desetine Palestinca okupilo u izbegličkom logoru Burdž Al Baradžne posle molitvi petkom u podne noseći palestinske zastave i slike džamije Al Aksa i uzvikujući: "Umrećemo da bi Palestina živela" i "Revolucija dok ne oslobodimo Palestinu".

Neki demonstranti su izjavili da Palestina nije na prodaju, imajući u vidu da plan predviđa 50 milijardi dolara investicija tokom deset godina u budući palestinsku državu i nekoliko ambicioznih projekata razvoja, ali nije rečeno ko bi obezbedio novac.

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze održali su male proteste u poslednjim danima, osuđujući Trampovu inicijativu, a hiljade ih se danas okupilo u Gazi gde su palili izraelske i američke zastave i portrete Trampa i premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Najmanje 14 Palestinca je ranjeno izraelskom vatrom duž bezbednosne ograde oko Gaze, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Molitve su završene u miru, uprkos bojazni da će danas izbiti veće demonstracije i sukobi na Brdu hrama gde se nalazi džamija Al Aksa.

Islamska uprava zadužena za to svetilište je rekla da je oko 30.000 vernika prisustvovalo tradicionalnim molitvama.

To mesto muslimani zovu Uzvišeno utočište ( Haram Al Šarif) i na njemu su nekada bili drevni jevrejski hramovi.

Ono se nalazi u jerusalimskom starom gradu u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio zajedno sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze u ratu 1967. godine.

Palestinci smatraju istočni Jerusalim svojim glavnim gradom i žele da njihova buduća država bude na svim tim teritorijama.

Trampov plan međutim predviđa da palestinski glavni grad bude u predgrađu istočnog Jerusalima izvan separacione barijere koji je podigao Izrael da se odvoji od Palestinaca.

Ostali deo Jerusalima, uključujući Stari grad ostaće glavni grad Izraela.

Pored protesta iz pojasa Gaze su sinoć ispaljene tri rakete na Izrael, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha na ciljeve ektremista rano jutros, kako je rečeno.

Palestinski ekstremisti su takođe puštali balone s eksplozivom preko granice i kasnije danas ispalili tri minobacčke granate u pravcu izraela, a vojska je odgovorila tenkovskom vatrom.

Niko nije ranjen u tim razmenama vatre.

XS
SM
MD
LG