Dostupni linkovi

Izraelski tužilac savjetovao sudu da ne poništi koalicioni sporazum Netanyahua i Gantza


Benjamin Netanyahu i Benny Gantz
Benjamin Netanyahu i Benny Gantz

Izraelski vrhovni tužilac Avichai Mandelblit obavijestio je Vrhovni sud da ne vidi razlog za poništenje sporazuma o podjeli vlasti između premijera Benjamina Netanyahua i njegovog bivšeg rivala Bennyija Gantza. Nevladine organizacije su tražile od suda da poništi taj sporazum, što bi gurnulo Izrael u četvrte uzastopne izbore za nešto više od godinu dana, prenosi AP.

Sud je ove nedjelje razmatrao da li Netanyahu može obrazovati vladu iako je pod krivičnim optužbama zbog korupcije, i da li je njegov koalicioni sporazum sa Gantzom protivzakonit.

Prema mišljenju vrhovnog tužioca, nema osnove da se taj sporazum obori. Iako je to mišljenje savjetodavno, stav državnog tužioca u Izraelu se cijeni u sudu.

Netanyahu, lider konzervativnog Likuda, i Gantz, vođa partije centra "Plavo i bijelo", bivši komandant izraelske vojske, bili su suparnici na tri uzastopne runde izbora.

Pošto na tim izborima niko nije osvojio dovoljno glasova da formira vladu, oni su u nastojanju da prevaziđu politički zastoj sklopili sporazum o udruživanju snaga, na osnovu kojeg će Netanyahu biti premijer prvih 18 mjeseci, a potom će Gantz.

Netanyahuu je izuzetno važno da bude premijer jer po zakonu premijer ne mora podnijeti ostavku ako je krivično optužen.

Sporazum Netanyahua i Gantza čak predviđa da ni zamjenik premijera ne mora podnijeti ostavku.

To bi omogućilo Netanyahuu da ostane na funkciji tokom suđenja i da koristi svoj položaj za kritiku tužilaštva i da zadobije podršku javnosti, navodi AP.

XS
SM
MD
LG