Dostupni linkovi

Abas u UN potvrdio da odbacuje Trampov plan za Bliski istok


Abas tokom govora pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku
Abas tokom govora pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku

Palestinski predsednik Mahmud Abas potvrdio je u utorak pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da odbacuje izraelsko-američki plan koji je nazvao „poklonom Izraelu“ i neprihvativim za Palestince, preneo je Rojters.

Abas je, kako navode agencije, ocenio da bi plan od Palestine napravio "izdeljenu državu", bez kontrole pomorskog i vazdušnog prostora.

Palestinsku državu koja se predviđa tim planom, palestinski predsednik je uporedio sa "švajcarskim sirom" i pitao predstavnike 15 država članica Saveta bezbednosti UN "Ko bi od vas prihvatio takvu državu?".

"Mi odbacujemo izraelsko američki plan koji dovodi u pitanje legitimna prava palestinskog naroda. Odbacujemo taj plan jer istočni Jerusalim neće biti deo Palestine i to je dovoljno da se odbaci", rekao je Abas, prenele su agencije.

On je apelovao na, kako je rekao, "pravedan mir" za 13 miliona Palestinaca, ocenivši da bliskoistočni mirovni plan admistracije predsednika SAD Donalda Trampa, predstavljen u Beloj kući 28. januara, teži da se "stavi tačka na pitanje Palestine".

Ocenio je da "u region taj plan neće doneti mir, ni stabilnost, i zato ga nećemo prihvatiti, suprotstavićemo se njegovoj primeni na terenu".

Govoreći posle Abasa, ambasador Izraela u UN, Dani Danon je pohvalio Trampov plan, rekavši da je ono što taj dokument razlikuje od ostalih, jeste da "odbacuje zastarele koncepte", preneli su izraelski mediji.

Tramp tim planom "odbija da prihvati da je jedino rešenje formula koja nije uspela tokom 70 godina", rekao je Danon.

Izaslanik UN za Bliski istok, Nikolaj Mladenov, na početku sednice je upozorio da bi izraelska aneksija delova Zapadne obale - što se predviđa planom, imala „razorne posledice na izglede za rešenje sukoba po modelu dve države“.

Dok Abas pokušava da dobije međunarodnu podršku za svoje odbijanje plana, agencija Frans pres je procenila da zbog nedovoljne međunarodne podrške i zbog velikog pritiska SAD na zemlje-članice, Savet bezbednosti UN na kraju neće glasati o rezoluciji kojom se taj plan kritikuje.

XS
SM
MD
LG