Dostupni linkovi

Francuska razmatra delimično otvaranje granice sa Britanijom, rizik od nestašica


Strah od novog soja virusa u Britaniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:26 0:00

Strah od novog soja virusa u Britaniji

Očekuje se da Francuska delimično otvori svoje granice za saobraćaj sa Velikom Britanijom jer je Vlada u Londonu saopštila da razrađuje planove za testiranje na COVID-19 vozača svih kamiona koji prevoze robu preko Lamanša na evropski kontinent, javlja Gardijan (Guardian).

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je pokušao u ponedeljak da u telefonskom razgovoru uveri francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne preti opasnost od prenošenja mutiranog soja korona virusa otkrivenog u ovoj zemlji, a koji se širi za 70 odsto brže od postojeće varijante, te da su preduzete sve mere u cilju njegovog otkrivanja i suzbijanja, prosleđujući sve neophodne informacije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Više od 40 država je suspendovalo avionske letove i železnički saobraćaj sa Velikom Britanijom.

Blokirano više od 1.500 kamiona

"Radi se na rešenju se radi i biće objavljeno tokom dana", rekao je u utorak za Gardijan izvor iz francuske vlade. "Obustava saobraćaja od 48 sati iz Velike Britanije bila je hitna mera, koja nam je omogućila da pronađemo praktična rešenja i da se konsultujemo sa našim evropskim partnerima," dodao je francuski zvaničnik.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je izjavila da Vlada u Londonu razgovara sa francuskim vlastima o testiranju svih vozača kamiona na putu ka Francuskoj, potvrđujući da je više od 1.500 teretnih vozila blokirano u utorak izjutra u oblasti Kent.

"Testiranje može brzo da se obavi, ali kada je reč o detaljima britanski ministar saobraćaja i njegov francuski kolega to sada razmatraju i ne bih želela da spekulišem o vrsti testa i kada će započeti procedura", dodala je Patel.

Veliki redovi su stvoreni nakon što je Francuska zabranila ulazak teretnih kamiona iz Britanije zbog čega je došlo do zastoja u saobraćaju u luci Dover i na drugim važnim transportnim čvorištima.

Na pitanje da li je zabrana koju je uvela Francuska delimično motivisana zastojem u pregovorima EU i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu nakon Bregzita, portparol Vlade u Londonu je kazao u ponedeljak da "kao što je to bio slučaj tokom pandemije, širom sveta su nametnuta različita ograničenja za putovanje."

Ulice Londona 22. decembra
Ulice Londona 22. decembra

Boris Džonson je izjavio u ponedeljak da i dalje ima problema u pregovorima sa Evropskom unijom, dodajući da će njegova zemlja napredovati i bez trgovinskog sporazuma sa evropskim blokom, prenosi Rojters.

"Pozicija je nepromenjena: ima problema," kazao je Džonson.

"Od vitalne je važnosti je da svi shvate da Velika Britanija mora biti u stanju da u potpunosti kontroliše sopstvene zakone, kao i sopstveni ribolov," dodao je Džonson.

"Mi se sigurno možemo nositi sa svim poteškoćama koje nam stoje na putu. Ne znači da ne želimo dogovor, ali uslovi Svetske trgovinske organizacije (STO) bili bi u potpunosti zadovoljavajući", istakao je britanski premijer.

Istovremeno, evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton izjavio je da je Velika Britanija pogođena "dvostrukom tragedijom" – produbljivanjem zdravstvene krize i nemogućnosti da zatraži pomoć EU zbog Bregzita.

Brisel i London pregovaraju o trgovinskom sporazumu koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara i preostalo je malo vremena za eventualni dogovor.

Velika Britanija je izašla iz EU 31. januara ove godine i na snazi je prelazni period u kome poštuje evropska pravila.

Nezadovoljni vozači

Rod Mekenzi (McKenzie), izvršni direktor Udruženja drumskih prevoznika, rekao je za BBC da je "jasno da su ti vozači proveli drugu noć parkirani negde, verovatno na autoputu, možda negde drugde, pokušavajući da pređu Kanal, a mnogi od njih su evropski vozači koji pokušavaju da se vrate kući za Božić i veoma su neraspoloženi".

On je dodao su vlasti u okrugu Kent ponudile u ponedeljak svakom vozaču po jednu kukuruznu štanglicu, "što je po mom mišljenju nedovoljno za održavanje njihovog raspoloženja."

Mekenzi je rekao da su toaleti "veliko pitanje" izražavajući zabrinutost zbog zdravlja i čistoće. "Ne odnosimo se prema njima dobro kao i prema zemlji, ne tretiramo dobro vozače kamiona u ovim vrlo teškim uslovima u kojima se trenutno nalaze", kazao je izvršni direktor Udruženja drumskih prevoznika.

Švedska obustavila saobraćaj sa Danskom

Članice Evropske unije nastoje da koordinišu odgovor na novonastalu situaciju, ali za sada ostaju na snazi mere zabrane avionskog saobraćaja koju su gotovo sve ponaosob uvele.

Pojedine zemlje, poput Španije, Mađarske i Portugalije, omogućavaju samo povratak svojih državljana iz Velike Britanije.

Očekuje se da Evropska komisija u utorak objavi smernice.

U međuvremenu, Švedska je obustavila putnički saobraćaj sa Danskom u kojoj su otkriveni slučajevi novog soja korona virusa. Pomenuta varijanta je pronađena i u Italiji, Holandiji i Australiji.

Osim evropskih zemalja, avionske letove iz Velike Britanije su suspendovale i Indija, Kanada i Iran.

Nestašice svežeg povrća

Britanski premijer Boris Džonson je rekao nakon razgovora u ponedeljak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da "smo obojica razumeli međusobne pozicije i želimo da rešimo ove probleme što je pre moguće."

"Želim da naglasim da mi u Ujedinjenom Kraljevstvu u potpunosti razumemo bojazan naših prijatelja zbog novog soja COVID-a, ali verujemo da su rizici prenosa preko vozača koji sedi sam u kabini zaista veoma mali," dodao je Džonson.

On je pokušao da uveri britanske građane koji se boje nestašica da se ova kašnjenja odnose na mali procenat hrane koja se uvozi u zemlju te da "kao što su naveli britanski supermarketi, njihovi lanci snabdevanja su snažni tako da svi mogu da nastave da normalno kupuju".

Trgovci su rekli da su sastojci za tradicionalni božićni ručak, poput ćuretine, šargarepe, graška, krompira, paškanata i prokulica, uglavnom proizvedeni u Velikoj Britaniji i dostupni kupcima (London 22. decembra)
Trgovci su rekli da su sastojci za tradicionalni božićni ručak, poput ćuretine, šargarepe, graška, krompira, paškanata i prokulica, uglavnom proizvedeni u Velikoj Britaniji i dostupni kupcima (London 22. decembra)

Supermarketi i veletrgovci upozoravaju britanske kupce na mogućnost nestašice zelene salate, brokolija i limunskog voća oko Božića nakon što je Francuska zabranila teretni saobraćaj sa ovom zemljom.

Sekretar za zaštitu životne sredine Džordž Justis (George Eustice) održao je u ponedeljak popodne hitni sastanak sa rukovodiocima supermarketa kako bi razgovarao o situaciji, jer su trgovci izrazili zabrinutost da bi zabrana teretnog saobraćaja u kombinaciji sa poremećajima u snabdevanju zbog zastoja u pregovorima između Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu, mogla da izazove ozbiljne poteškoće.

Trgovci su rekli da su sastojci za tradicionalni božićni ručak, poput ćuretine, šargarepe, graška, krompira, paškanata i prokulica, uglavnom proizvedeni u Velikoj Britaniji i dostupni kupcima, ali da bi neke police uskoro mogle biti prazne zbog nedostatka pojedinih svežih proizvoda koji se uvoze iz Evrope.

Tojota obustavlja proizvodnju

Japanska Tojota je saopštila da obustavlja proizvodnju u svojim pogonima u Velikoj Britaniji i Francuskoj ranije nego što je predviđeno za Božić zbog haosa na granici.

Ona navodi da očekuje nestašicu delova zbog zastoja u saobraćaju.

XS
SM
MD
LG