Dostupni linkovi

Džonson bezuspešno ubeđivao Makrona da ukine blokadu


Prazni aerodromi u Londonu
Prazni aerodromi u Londonu

Francuska nije ukinula zabranu putnika i teretnih kamiona iz Velike Britanije iako je premijer Boris Džonson (Johnson) lično apelovao na predsednika Emanuela Makrona tokom telefonskog razgovora sa njim u ponedeljak da, kako je rekao, ostavi po strani svoju "anksioznost" zbog mutiranog soja koronavirusa otkrivenog u ovoj zemlji, a koji se širi za 70 odsto brže od postojeće varijante, prenosi Gardijan (Guardian).

Džonson je kazao da je 20 odsto hrane, medicinskih i drugih proizvoda koji se dopremaju preko britanskih luka blokirano odlukom Pariza.

On je izjavio nakon sastanka vladinog Komiteta za hitne situacija, poznatog kao "Kobra", da je Makronu predočio važnost ponovnog otvatanja kanala za snabdevanje između evropskog kontinenta i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Makronom – obojica smo razumeli međusobne pozicije i želimo da rešimo ove probleme što je pre moguće," istakao je britanski premijer.

"Želim da naglasim da mi u Ujedinjenom Kraljevstvo u potpunosti razumemo bojazan naših prijatelja zbog novog soja Covida, ali verujemo da su rizici prenosa preko vozača koji sedi sam u kabini zaista veoma mali," dodao je Džonson.

On je pokušao da uveri britanske građane koji se boje nestašića da se ova kašnjenja odnose na mali procenat hrane koja se uvozi u zemlju, te da "kao što su naveli britanski supermarketi, njihovi lanci snabdevanja su snažni tako da svi mogu da nastave da normalno kupuju".

Džonson se direktno obratio svetskim liderima u pokušaju da ih uveri da je Velika Britanija preduzela odlučne i pravovremene mere u cilju otkrivanja i suzbijanja novog soja Covida-19, te da je prosledila sve neophodne informacije Svetskog zdravstvenoj organizaciji.

Na pitanje da li je zabrana koju je uvela Francuska delimično motivisana zastojem u pregovorima EU i Velike Britanije o trgovisnkom sporazumu nakon Bregzita, portparol Vlade u Londonu je prethodno odgovorio da "kao što je to bio slučaj tokom pandemije, širom sveta su nametnuta različita ograničenja za putovanje."

Francuska ka razmatra ukidanje zabrane, negativan test kao uslov

Jedan francuski zvaničnik je rekao za BBC da njegova vlada pokušava da "što je pre moguće" otvori granice, pri čemu se razmatra zahtev da putnici iz Velike Britanije - uključujući vozače kamiona - da pokažu test sa negativnim nalazom na Covid-19.

Istovremeno, evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton izjavio je da je Velika Britanija pogođena "dvostrukom tragedijom" – produbljivanjem zdravstvene krize i nemogućnosti da zatraži pomoć EU zbog Bregzita.

Pregovori Brisela i Londona o trgovinskom sporazumu koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara su u zastoju i preostalo je malo vremena za eventualni dogovor.

Francuska je jedna od više od 40 država koje su suspednovale avionske letove i železnički saobraćaj sa Velikom Britanojom, uključujući Dansku, Nemačku, Italiju, Belgiju, Republiku Irsku, Tursku i Kanadu. Francuska je otišla korak dalje i osim na putnički saobraćaj, uvela je zabranu na transport robe

EU dogovara koordinisane mere

U Briselu su u ponedeljak održana dva sastanka - ministara zdravlja i tima EU za reagovanje na krize. Međum, odluka se očekuje u utorak kada se sastanu ambasadori članica evropskog bloka.

Istovremeno, članice Evropske Unije (EU) traže od Evropske komisije (EK) da hitno utvrdi smernice u cilju koordinisanog pristupa ograničenjima putovanja iz Velike Britanije, javlja Rojters.

Članice evropske 27-orke su usvojile različite mere: od odluke Belgije da zabrani putnički saobraćaj na 24 časa preko produženja te mere u Holadniji do 1. januara do pomenutog onemogućavanja ulaska teretnih kamiona u Francusku.

Poljska, koja takođe poput Indije ima veliku populaciju dijaspore u Britaniji, takođe je zabranila letove iz Velike Britanije od ponoći. Nemačka je produžila ovu meru do 31. decembra, a vlada razmatra da je produži i u januaru.

I susedna Republika Irska, koja deli granicu sa Velikom Britanijom dugu 499 kilometara, zabranila je letove na 48 časova, kao i Italija. Vlada u Rimu je naložila testiranje svih građana koji su nedavno bili u Velikoj Britaniji. Novi tip virusa je pronađen kod jedne osobe koja se nedavno vratila iz Velike Britanije.

Predstavnici EU su na video konferenciji u ponedeljak takođe naglasili važnost očuvanja otvorenih granica unutar Šengen zone, tačnije 26 članica.

" Još jedno važno pitanje za države članice je repatrijacija državljana i građana sa trajnim borbavkom koji žele da se vrate iz Velike Britanije," rekao je jedan diplomata za Rojters.

Širom sveta zabrane letova iz Velike Britanije

Putnici koji su nedavno stigli u Švajcarsku iz Velike Britanije i Švajcarske moraju da provedu 10 dana u karantinu, saopštile su tamošnje vlasti.

Indija je obustavila sve letove iz Ujedinjenog Kraljevstva od ponoći do 31. decembra, a svi putnici u tranzitu koji dolaze iz Velike Britanije će biti testirani.

Rusija je na nedelju dana obustavila letove iz Britanije.

Hong Kong, nekadašnja britanska kolonija, obustavlja letove iz Britanije a karantin za putnike koji su stigli u poslednje dve nedelje se produžava.

SAD su saopštile da će možda zabraniti letove iz Velike Britanije, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Bret Điro (Brett Giroir), ali da ta odluka još nije doneta.

"Mislim da je sve moguće. Jednostavno treba staviti sve činjenice na sto, voditi otvorenu naučnu raspravu i dati najbolju preporuku," rekao je Điro za CNN.

"Virus je indetifikovan u septembru. Dakle, bilo je dosta putovanja u oba smera. Generalno, tipični testovi koje radimo za otkrivanje virusa, osim vrlo specifične, ne bi pokazali ovu varijantu", istakao je američki zvaničnik.

"Moguće je da je stigao u SAD a da ga još nismo otkrilim," dodao je Điro.

U međuvremenu, susedna Kanada je obustavila saobraćaj iz Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG