Dostupni linkovi

Džonson: I dalje zastoj u pregovorima sa EU, napredovaćemo i bez trgovinskog sporazuma


Britanski premijer Boris Džonson
Britanski premijer Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) izjavio je i dalje ima problema u pregovorima sa Evropskom Unijom, dodajući da će njegova zemlja napredovati i bez trgovinskog sporazuma sa evropskim blokom, prenosi Rojters.

"Pozicija je nepromenjena: ima problema," kazao je Džonson.

"Od vitalne je važnosti je da svi shvate da Velika Britanija mora biti u stanju da u potpunosti kontroliše sopstvene zakone, kao i sopstveni ribolov," dodao je Džonson.

"Mi se sigurno možemo nositi sa svim poteškoćama koje nam stoje na putu. Ne znači da ne želimo dogovor, ali uslovi Svetske trgovinske organizacije (STO) bili bi u potpunosti zadovoljavajući", istakao je britanski premijer.

Ako Džonson ne sklopi trgovinski sporazum sa EU u narednih 10 dana, Ujedinjeno Kraljevstvo će 31. decembra u 23:00 po londonskom vremenu napustiti evropski blok bez dogovora.

Džonson je dodao da je razgovarao telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom – koji je danas proslavio 47. rođendan - o problemu na granicama stvorenim zbog zabrane putovanja iz Velike Britanije koje su uvele mnoge zemlje nakon što je utvrđeno da se u njoj pojavila nova varijanta korona virusa koja se za 70 odsto brže širi nego postojeća – ali ne i o Bregzitu.

"Obećali smo da nećemo razgovati o Bregzitu jer se ti pregovori vode, kao što znate preko Evropske komisije, i to je sasvim u redu", istakao je britanski premijer.

Francuski ministar: Neprihvatljiv britanski predlog

Britanski predlog o ribolovu je neprihvatljiv za Francusku, izjavio je ministar za evropska pitanja Klement Bion (Clement Beaune).

Zvanični Pariz je prethodno saopštio da ostaje pri svojim "crvenim linijama" kada je reč o pravima članica Evropske Unije da lovi ribu u britanskim vodama.

Sporazum - koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara nakon što istekne prelazni period koji je započeo 31. januara kada je Britanija izašla iz EU – osigurao bi da se trgovina između njih u vrednosti od skoro hiljadu milijardi dolara godišnje, i dalje odvija bez tarifa i kvota.

U pomenutom prelaznom periodu Velika Britanija poštuje trgovinska pravila EU dok pregovaraju o novom sporazumu.

U slučaju da se ne dogovor ne postigne, to bi uzdrmalo finansijska tržišta, izazvao zastoj na granici Velike Britanije i EU i poremetio lance snabdevanja.

Iako bi obe strane osetile posledice, većina ekonomista navodi da bi Velika Britanija bila teže pogođena, bar kratkoročno, pošto je EU je njen najveći trgovinski partner sa 49 odsto razmene.

Istovremeno, 12 odsto trgovinskog prometa evropskog bloka otpada na Veliku Britaniju kao treći po veličini partner posle SAD i Kine.

Ključne prepreke postizanju sporazuma su prava na ribolov, ravnopravnih uslova na tržištu kada je reč o standardima za izvoz u EU koje Britanci treba da ispune i oko načina rešavanja budućih sporova dve strane.

Ako izostane dogovor, Velika Britanija će uvesti tarife na uvezenu robu iz Evropske Unije u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije. Istovremeno, evropski blok bi carinio uvoz iz Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG