Dostupni linkovi

RSE saznaje: Francuska izašla sa novim principima za proširenje


Zastava EU i njeni simboli, ilustrativna fotografija
Zastava EU i njeni simboli, ilustrativna fotografija

Francuska je zemljama članicama Evropske unije (EU) poslala takozvani “non-paper” u kome se traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Od Evropske komisije (EK) se traži i da do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi se primenjivala prilikom otvaranja pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Radio Slobodna Evropa (RSE) imao je uvid u ovaj dokument u kojem se naglašava da su “prespore” duboke političke, ekonomske i socijalne transformacije, koje su potrebne za buduće pristupanje Evropskoj uniji, te da su nedovoljne konkretne koristi za građane u zemljama kandidatima.

U ovom dokumentu, zvanični Pariz potvrđuje “nedvosmislenu podršku” evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i smatra da ceo region pripada Evropi po svojoj istoriji, kulturi i geografiji.

“Bliže veze sa Evropskom unijom jedini su način da se ove države konsoliduju, zasnivajući se na vladavini zakona i otvorenim i pluralističkim društvima, baveći se svojim ekonomskim i socijalnim razvojem”, stoji u francuskom dokumentu.

Principi na kojima Pariz insistira

Naime, prema francuskom stajalištu, takozvani obnovljeni pristup trebalo bi da se zasniva na četiri principa, koji obuhvataju:

  • postepeno udruživanje
  • strožije uslove
  • opipljivu korist
  • reverzibilnost

“Krajnji cilj bi bio puno i potpuno pristupanje”, podvlači se u ovom dokumentu.

Celokupan proces pridruživanja prema francuskom stajalištu bi trebalo da bude “postepeniji i podsticajniji”.

“Jednom kada se pregovori otvore, proces integracije se više ne bi zasnivao na otvaranju velikog broja tematskih poglavlja, već na nekoliko uzastopnih faza, koje bi formirale koherentne blokove politika i šemu koju je EU uspostavila, imajući u obzir specifične karakteristike svakog kandidata, gde je to prikladno”, stoji u dokumentu.

Vladavina prava i osnovna prava, prema francuskom predlogu, ostali bi integralni zahtev od trenutka otvaranja pregovora i ostali bi takvi u svim oblastima tokom procesa.

Takođe se predviđa da bi prelazak iz jedne faze u drugu bio detaljno izložen, a uglavnom bi se zasnivao na “stalnom, nepovratnom napretku u oblasti vladavine prava”.

Kandidatske zemlje bi morale da prilagode svoje institucionalne i administrativne sposobnosti potrebi efikasnog učešća u različitim politikama. A konačno pristupanje, prema francuskom predlogu,odlučiće se na osnovu ispunjavanja opipljivih ciljeva ekonomske i socijalne konvergencije.

Francuska predviđa i dodatnu finansijsku pomoć u predpristupnom procesu za Zapadni Balkan što podrazumeva veće predpristupne instrumente, ali i pristup strukturalnim fondovima koji su sada rezervisani samo za zemlje članice EU.

Mirel: Precijenjen ruski, potcijenjen kineski uticaj na Balkanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:18:36 0:00


Ograničavanje pristupanja

Ključni predlog francuske države tiče se usvajanja principa reverzibilnosti jer se smatra da bi to obezbedilo kredibilitet i podsticajnu prirodu procesa.

Zvanični Pariz je mišljenja da je ovaj princip potreban za rešavanje situacija u kojima država kandidat, delimično ili uopšte ne ispunjava određene kriterijume, ili prestaje da ispunjava preuzete obaveze.

U tom slučaju, prema francuskom dokumentu, odgovor EU bi bio postepen i proporcionalan veličini i ozbiljnosti propusta, a kretao bi se od obustave finansijske pomoći pa sve do opšte suspenzije, u slučaju da su dovedene u pitanje osnovne vrednosti Evropske unije.

Koja je snaga „non-paper“ dokumenta

"Non-paper" je, inače, neformalni dokument koji se uglavnom iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno među zemljama članicama i ima za cilj postizanje dogovora o nekom spornom političkom pitanju.

Francuska strana je u više navrata isticala neophodnost promene pristupa u pregovorima o članstvu, te je otvaranje novih pregovora uslovljavala promenom metodologije. Ovo je bio razlog zašto je Francuska na samitu Evropskog saveta polovinom oktobra blokirala odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG