Dostupni linkovi

Premijer Francuske: Spremni smo na razgovor oko prava na ribolov


Francuski brodovi u Džersiju, 6. maj 2021.
Francuski brodovi u Džersiju, 6. maj 2021.

Francuski premijer rekao je u četvrtak da je spreman za razgovore s Velikom Britanijom kako bi se rešio višemesečni zastoj oko prava na ribolov, istovremeno insistirajući da London poštuje svoje obaveze nakon Bregzita.

"Uvek smo otvoreni za razgovore, ujutro, podne i navečer", rekao je Žan Kasteks tokom posete obali Bretanje, nedaleko od spornih voda.

Njegov poziv usledio je nakon što je Francuska upozorila da će mere odmazde stupiti na snagu od 2. novembra, uključujući dugotrajne carinske i sanitarne preglede svih proizvoda koji se unose u Francusku, kao i zabrana iskrcavanja ulova na tlu te države.

Inače, ranije je Francuska zadržala britanski ribarski brod, a još jedan kaznila, usred eskalacije spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Francuska ministarka pomorstva Annick Girardin rekla je da su brodovi upozoreni tokom provere kod Le Havre tokom noći.

Ona je kazala da se prvi nije odmah povinovao, a drugom nije bilo dozvoljeno da ribari u francuskim vodama pa je zadržan.

Ministar za Bregzit lord Frost rekao je u sredu da su francuske pretnje blokiranjem britanskih brodova iz luka „razočaravajuće“, prenosi BBC.

Girardin je na Tviteru poručila da je jedan od britanskih ribarskih brodova uhvaćen da ribari u zalivu Sene bez odgovarajućih dozvola.

Ona je navela da je čamac preusmeren u luku Le Havr i zadržan od strane pravosudnih organa, gde njihov ulov može biti zaplenjen, a čamac zadržan dok se ne plati depozit.

Kapetan broda takođe rizikuje kaznene sankcije.

U međuvremenu, drugi čamac je kažnjen jer se prvobitno opirao kontroli, dodala je Girardin.

Ministarka je navela da su provere na britanskim plovilima bile standardne tokom sezone ribolova na kapice.

Dodala je, međutim, da su oni takođe preduzeti u „pozadini pooštravanja kontrole u Kanalu, u kontekstu razgovora o dozvolama sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom komisijom“.

Barrie Deas, iz Nacionalne federacije ribarskih organizacija, tela koje predstavlja ribare u Engleskoj, rekao je da je ovakav odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske "beskorisan".

Deas je u emisiji Today na BBC radiju 4 rekao da bi radnje prinude mogle biti „normalne“, ali su „veoma zabrinjavajuće“ u kontekstu pretnji francuske vlade.

Francuska je upozorila da će sledeće nedelje blokirati britanske brodove iz nekih luka – kao i da će pooštriti provere britanskih brodova i kamiona – ako se spor oko dozvola za ribolov nakon Bregzita ne reši do 2. novembra.

Velika Britanija je saopštila da su pretnje Francuske „nesrazmerne” i da predstavljaju kršenje međunarodnog prava i trgovinskih sporazuma.

Govoreći pre najnovijeg razvoja događaja, lord Frost je rekao da vlada traži "hitno pojašnjenje" francuskih planova i da će "razmotriti koje dalje akcije su neophodne u tom svetlu".

Francuska je bila ljuta odlukom Velike Britanije i Džersija prošlog meseca da uskrate dozvole za ribolov desetinama francuskih brodova i tvrdila je da su prekršili sporazum o Bregzitu.

Francuski vlasnici ribarskih brodova su ranije protestovali ispred luke Sent Helier u Džersiju, zavisnom od britanske krune, a Francuska je zapretila da će prekinuti snabdevanje Džersija strujom u znak odmazde.

U sredu uveče izdat je ultimatum, u kome se navodi da će početi da nameće „ciljane mere“ od utorka sledeće nedelje, uključujući: sprečavanje britanskih ribarskih brodova da se iskrcaju u lukama; povećanje graničnih i sanitarnih provera robe iz Ujedinjenog Kraljevstva; pooštravanje bezbednosnih provera na britanskim brodovima, te povećane kontrole kamiona koji idu u i iz Velike Britanije.

Francuska je saopštila da priprema i dalje sankcije, koje bi mogle da obuhvate prekid isporuke električne energije za Džersi, kao što je ranije pretila u maju.

„Francuska država će nastaviti da podržava svoju ribarsku industriju“, saopštila je vlada i dodala da očekuje odgovore iz Velike Britanije „u narednih nekoliko dana“.

U saopštenju, lord Frost je rekao: „Veoma je razočaravajuće što je Francuska osetila da je neophodno da kasno večeras zapreti britanskoj ribarskoj industriji... Pošto nismo imali zvaničnu komunikaciju francuske vlade o ovom pitanju, tražićemo hitno pojašnjenje njihovih planova. Razmotrićemo koje dalje akcije su neophodne u tom svetlu.“

Tehnički gledano, francuske provere britanskih ribarskih brodova u Kanalu preko noći nisu deo niza najavljenih uzvratnih mera, navodi BBC.

Od utorka, ribarskim čamcima Britanaca i Kanalskih ostrva neće biti dozvoljeno da istovaruju svoj ulov u francuskim lukama.

Ali to je najmanje od svega. Samo pet odsto britanskog izvoza morskih plodova u Francusku stiže na ovaj način. Ostatak dolazi teretnim saobraćajem.

I neće se proveravati samo uvoz ribe, već sve.

Downing Street je u sredu saopštio da „razočaravajuća i nesrazmerna” pretnja sankcijama „nije ono što bismo očekivali od bliskog saveznika i partnera”.

„Mere kojima se preti izgleda da nisu kompatibilne sa Sporazumom o trgovini i saradnji i širim međunarodnim pravom i, ako se sprovedu, naići će na odgovarajući i kalibrisan odgovor“, rekla je portparolka.

XS
SM
MD
LG