Dostupni linkovi

Tenzije između Francuske i Velike Britanije zbog ribolova


Francuski brodovi u Džersiju, 6. maj 2021.
Francuski brodovi u Džersiju, 6. maj 2021.

Tenzije izmedju Francuske i Velike Britanije nastavile su da rastu u četvrtak zbog spora oko prava na ribolov posle Bregzita.

Brodovi britanske mornarice i francuske policije patroliraju u blizini ostrva Džersi u kanalu Lamanš, gde protestuju francuski ribari, gnevni zbog gubitka pristupa tim vodama.

Francuski ribari su palili vatre i upali u glavnu luku na ostrvu Džersi, u vreme prvog velikog spora Francuske i Velike Britanije oko prava na ribolov posle izlaska Britanaca iz EU.

Dimitri Rogof (Rogoff), koji je bio na čelu grupe ribara, rekao je za AP da se oko 50 čamaca iz francuskih luka duž zapadne obale Normandije pridružilo protestima u četvrtak ujutro.

On je istakao da protest zbog dozvola za francuske ribare nije bio pokušaj blokade luke, već mirna metoda izražavanja besa zbog ograničavanja pristupa vodama oko Džersija.

"Ovo nije ratni čin, već protest", rekao je Rogof.

Francuske vlasti su saopštile su da su njihova plovila tu da pomognu u slučaju vanredne situacije.

„Stoga bismo bili sposobni da brzo intervenišemo ako se situacija pogorša, što trenutno nije slučaj“, navele su u izjavi za AP.

Britanska vlada je istakla da su njeni brodovi bili tamo da „nadgledaju situaciju“.

Zvaničnici EU su pozvali na smirenost, ali su i optužili London da ne poštuje odredbe trgovinskog sporazuma dve strane za period posle Bregzita.

Francuska je odlučila da pošalje brodove nakon što je Velika Britanija juče poslala dva broda da patroliraju vodama oko ostrva Džersi, samoupravne britanske teritorije u blizini severa Francuske.

Opozicija u Velikoj Britaniji optužuje premijera Borisa Džonsona (Johnson) da je namerno podigao tenzije sa Francuskom kako bi poboljšao rezultat svoje stranke na današnjim izborima. Britanci u četvrtak biraju parlamente Škotske i Velsa i gradonačelnike i članove skupština više mesta u Engleskoj.

Ali taj potez pozdravili su ribari u Džersiju. Ribar Džon Diring (John Dearing) rekao je da je prizor kod obližnjeg ostrva Sveta Helijera u četvrtak bio „poput invazije“.

U prošlosti je bilo mnogo napada trenja između francuskog i britanskog ribara. Do najnovijeg spora, prvi od odlaska Britanije iz Evropske unije je došlo zbog novih pravila, prema kojima moraju da predaju podatke o ranijim aktivnostima kako bi dobili licencu za ribolov u vodama ostrva Džersi.

Lokalne vlasti u Džersiju, najvećem od Kanalskih ostrva, optužile su Francusku da je reagovao nesrazmerno nakon što su zapretile da će isključiti struju ostrvu.

Džersej i druga Kanalska ostrva bliža su Francuskoj nego Britaniji. Džersej većinu električne energije dobija iz Francuske, koja se isporučuje podmorskim kablovima.

Francuski ministar pomorstva Anik Žerarden (Annick Girardin) upozorio je u utorak da je Francuska spremna da preduzme "mere odmazde", optuživši Džersej za zastoj u izdavanju dozvola francuskim brodovima.

Ekonomski beznačajan, ali kulturološki važan, ribolov je bio najspornije pitanje u pregovorima razvodu Ujedinjenog Kraljevstva i EU i Bregzitu i poslednje koje je rešeno.

Prema pravilima nakon Bregzita koja su stupila na snagu 1. maja, francuskim brodovima su potrebne dozvole vlasti Džersija za ribolov u vodama oko ovog ostrva.

Francuzi kažu da je došlo do zastoja u izdavanju nekih licenci, te da su uvedena neočekiva ograničenja koja bi mogla da mnogim ribarima onemoguće rad.

XS
SM
MD
LG