Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fiat zaposlio hiljadu radnika


Prema nezvaničnim informacijama, među njima je 880 proizvodnih radnika i 120 menadžera i režijskih radnika. Foto: Branko Vučković
Danas je poslednja grupa bivših radnika kragujevačke Zastave potpisala ugovore o radu sa kompanijom Fiat automobili Srbija. U prvoj fazi zapošljavanja posao u italijanskoj fabrici dobilo je 880 proizvodnih radnika i 120 menadžera i režijskih radnika.

Preostalih 1.500 radnika posao kod Fiata i njegovih kooperanata čekaće do kraja 2011. godine kada je predviđeno da u Kragujevcu počne proizvodnja novih italijanskih modela.

Italijanska kompanija Fiat automobili Srbija zaposlila je prvih 1.000 radnika, koji će raditi u fabrici u Kragujevcu.

Prema nezvaničnim informacijama, među njima je 880 proizvodnih radnika i 120 menadžera i režijskih radnika.

Oni su u protekla tri dana potpisali Fiatove tipske ugovore o radu kojima je predviđeno osmočasovno radno vreme, petodnevna radna nedelja i precizirana su ostala prava i obaveze, usklađena sa domaćim Zakonom o radu.
Prilikom potpisivanja Ugovora o radu svi radnici su upoznati sa Kodeksom ponašanja, koji predviđa strogo poštovanje radnog vremena, maksimalno zalaganje na poslu, ali i izričitu zabranu pušenja na radnom mestu.

Ugovori su na neodređeno vreme sa probnim periodom koji će trajati dva meseca, a radnici sa kojima smo razgovarali veruju da će zadovoljiti Fiatove standarde.

“Biće veća disciplina, a ni plata nam neće biti svima ista kao pre.”
“Svako očekuje boljitak, a naredna dva meseca radićemo kao i do sada.”
“Sve je bolje. Bolja je oprema, odgovorniji je rad.”

Prilikom potpisivanja Ugovora o radu svi radnici su upoznati sa Kodeksom ponašanja, koji predviđa strogo poštovanje radnog vremena, maksimalno zalaganje na poslu, ali i izričitu zabranu pušenja na radnom mestu.

Ranije je najavljeno da će krajem naredne godine, kada u Kragujevcu počne proizvodnja novih Fiatovih modela, posao dobiti preostalih 1.500 radnika.

Oni će do tada biti angažovani na drugim poslovima, ili će čekati svoju šansu kod Fiatovih kooperanata koji počinju proizvodnju u Kragujevcu.

Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačke fabrike automobila Zoran Mihajlović kaže za Radio Slobodna Evropa da niko od njih neće ostati bez posla i plata.

“Pet stotina radnika će biti angažovano na dislokaciji opreme iz starih delova fabrike. Imamo 150 radnika koji su se prijavili za socijalni program i 100 invalida rada koji prelaze u zaštitnu radionicu i oko 200 do 300 radnika koji će biti na čekanju, ali će i oni primate plate,"
kaže Mihailović.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG