Dostupni linkovi

Radikalna desnica protiv kosovskih umetnika u Beogradu


Protesni performans desničarskih partija zbog festivala 'Mirdita'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Protesni performans desničarskih partija zbog festivala 'Mirdita'

Vlast bi trebalo jasno da se odredi prema desničarskim pretnjama, ukoliko želi da one prestanu, ocenili su sagovornici Radija Slobodna Evropa povodom najavljenih protesta zbog održavanja festivala kosovske kulture "Mirdita, dobar dan!".

Srpska radikalna stranka (SRS) najavila je da će sprečiti tu manifestaciju u Beogradu, dok su Dveri i Demokratska stranka Srbije (DSS) zakazale protestni performans.

Borka Pavićević, iz beogradskog Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde počinje ovogodišnji festival, podseća da se slični problemi događaju godinama ali da nema političkog otklona.

"Da su predsednik države, premijerka i ministar policije jasni da to ne sme da se radi, toga ne bi bilo. Vlasti je potrebno da ima tu desnicu da bi nam pokazala da je ona napredna. Da nam se onda kaže – evo vidite, ako nećete sa nama, pogledajte kako će da bude", kaže Pavićević.

Festival "Mirdita, dobar dan!", na kom se promoviše savremena kulturna scena Prištine, u Beogradu se održava peti put za redom, a u više navrata pokušale su da ga spreče desničarske grupe. Ove godine protest je najavio i Srpski sabor Zavetnici, organizacija koja sebe predstavlja kao spoj tradicionalnog i modernog i koja je u martu prekinula projekciju filma "Kosovo. Nazdravlje! Gezuar!" u beogradskom Domu omladine.

Sve se, sa jedne strane, dešava u vreme potrebe evrointegracija, pomirenja sa susedima i zvanično proklamovane želje Srbije da normalizuje odnose sa Kosovom i, sa druge, kako primećuju sagovornici RSE, suprotnim aktivnostima parlamentarnih stranaka u kojima prednjači opoziciona Srpska radikalna stranka, čiji lider je Vojislav Šešelj, pravosnažno osuđen za ratne zločine na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Beograd: Policija sprečila desničare da uđu na festival 'Mirdita'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Socijalni psiholog Dragan Popadić smatra da zabrinjava mlaka reakcija vlasti.

"Osude su samo formalne i načelne, i na tome se sve završava. Dok u drugim slučajevima reaguju veoma oštro i nasilno, na primer prema novinarima. U toj situaciji građani ne mogu a da ne pomisle da je zapravo radikalna desnica ona koja govori u ime vlasti. Dakle da je vlast na neki način trbuhozborac koji naizgled ćuti ali u stvari progovara kroz usta radikalne desnice", navodi Popadić.

Parlamentarne političke partije koje su namerile da spreče festival čiji je cilj, kako se navodi u njegovom programu, doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine kroz kulturnu saradnju, u Skupštini Srbije zajedno imaju 35 poslanika, SRS 22 i Dveri-DSS 13, od ukupno 250 predstavnika građana.

Borka Pavićević smatra da je utisak da su u takvim akcijama stranke preuzele primat od desničarskih organizacija, kao što su Zavetnici, 1389 ili Obraz, ali da u suštini među njima nema velike razlike.

"To je igra koja se stalno igra, da li su u pitanju navijači ili desnica... Oni su pretnja koju izvuku onda kada njima to odgovara, u ime demokratije. Ali to im služi da kažu – da nije ovih mirovnjaka, ne bi bilo ovih desničara", navodi Pavićević.

Vlasti je potrebno da ima tu desnicu da bi nam pokazala da je ona napredna: Borka Pavićević
Vlasti je potrebno da ima tu desnicu da bi nam pokazala da je ona napredna: Borka Pavićević

Festival "Mirdita, dobar dan!" organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava koja, kako navodi, ovu manifestaciju priređuje sa namerom da se produbi razumevanje između društva Srbije i Kosova.

Nerazumevanje za ovakvo povezivanje Srpska radikalna stranka oštro je, kroz nastup poslanika Miljana Damnjanovića, iznela u Skupštini Srbije.

"Hajde da pogledamo zvanični program festivala: film LBGT parovi, Šta je Kosovo Srbiji, dijalog. O kakvom dijalogu je ovde reč? Svuda gde ne piše da je Kosovo južna srpska pokrajina to treba zabraniti", rekao je Damnjanović.

Socijalni psiholog Dragan Popadić kaže da, ukoliko se ne reaguje, rigidno i agresivno delovanje desnice neće ostati samo na margini.

"Ako pođemo od toga da se ovakvi ekscesi ne dešavaju zbog jačanja radikalne desnice, već zbog njenog negovanja od strane vlasti, jedino radikalna promena odnosa prema radikalno desnim idejama od strane vlasti mogla bi da promeni situaciju na bolje", zaključuje Popadić.

Festival "Mirdita, Dobar dan!" održava se u Beogradu od 30. maja do 2. juna, a biće otvoren projekcijom filma Martesa (Brak). Inspiracija za ovu manifestaciju je Bekim Fehmiu, kako navodi Inicijativa mladih za ljudska prava, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol zajedničke prošlosti.

Poslednja vest glasi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo protestne skupove tokom festivala "Mirdita, dobar dan".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG