Dostupni linkovi

Ponovo protest zbog festivala 'Mirdita' u Beogradu


Oko 50 momaka, među kojima neki nose obilježja desničarske organizacije 'Zavetnici', okupilo se ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu gdje se, u okviru festivala 'Mirdita, dobar dan' održava promocija knjige 'Želim da me čuju', priča žena koje su preživjele mučenje u posljednjem ratu na Kosovu.

Policija raspoređena ispred ulaza u dvorište Centra nije im dozvolila da uđu.

Aktivisti 'Inicijative mladih za ljudska prava', koja je organizator festivala kosovske kulture, izašli su ispred Centra i razvili transparent sa natpisom 'Sramota je mrzeti'.

Nakon toga vratili su se na promociju.

Početak manifestacije obilježio je istup Miloša Stojkovića, predsjednika organizacije pod nazivom Koalicija raseljenih sa Kosova i Metohije, koji je tražio izvinjenje od bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage zbog toga što ga je, kako je naveo, protjerala iz njegove kuće. Obezbeđenje je Stojkovića izvelo iz sale, a promocija je nastavljena.

Na promociji je trebalo da govori i bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, ali ona nije stigla u Beograd, jer joj srbijanske vlasti, kako je Jahjaga rekla za RSE, nisu omogućile siguran boravak.

Okupljenima je međutim na promociji knjige pušten video snimak u kome im se Jahjaga obratila.

Prethodno veče festivala zabilježeni su incidenti kada je oko stotinjak momaka vrijeđalo i polivalo vodom učesnike, a ispred ulaza su postavili četiri štanda sa uvredljivim sadržajem za kosovske Albance i aluzijama na prodaju droge i trgovinu ljudskim organima.

Na otvaranju festivala, u srijedu, upala je grupa dvadesetak pripadnika organizacije 'Zavetnici', koji su pjevali srpske tradicionalne pjesme.

XS
SM
MD
LG