Dostupni linkovi

Zašto obezbjeđenje nije uspjelo da zaustavi nasilje Trumpovih pristalica?


Opsada Capitola, sjedišta i Senata SAD i Predstavničkog doma, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih propusta u skorijoj istoriji SAD.
Opsada Capitola, sjedišta i Senata SAD i Predstavničkog doma, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih propusta u skorijoj istoriji SAD.

Krvavi haos na Capitol Hillu u srijedu (6. januar) nastupio je nakon što su policijske snage koje osiguravaju kompleks nadjačane nasilnim pristalicama Donalda Trumpa – što su bezbjednosni zvaničnici nazvali katastrofalnim neuspjehom, piše agencija Reuters.

Opsada Capitola, sjedišta i Senata SAD i Predstavničkog doma, predstavlja jedan od najvećih sigurnosnih propusta u skorijoj istoriji SAD, rekli su bivši i sadašnji sigurnosni zvaničnici, kada je jedan od najprepoznatljivijih simbola američke moći postao poprište političkog nasilja.

Dok događaji kao što je predsjednička inauguracija uključuju detaljne sigurnosne planove različitih agencija, mnogo manje planova je napravljeno povodom zajedničke sesije Kongresa koja se desila u srijedu kako bi se sertifikovali rezultati predsjedničkih izbora 2020., rekli su zvaničnici. Taj propust se desio uprkos upozorenjima na moguće nasilje od strane pristalica predsjednika Donalda Tumpa koji su potaknuti njegovim neutemeljenim tvrdnjama o krađi na izborima i nadama da se inauguracija izabranog predsjednika Joe Bidena može zaustaviti.

Ko je sprovodio obezbjeđenje?

Obezbjeđenje je gotovo u potpunosti sprovodila policija na Capitolu sa 2.000 članova koji su pod kontrolom Kongresa i koji obezbjeđuju 126 ari komplesa na Capitol Hillu. Iz razloga nerazjašnjenih do četvrtka, 7. januara, druge oružane snage federalne američke vlade, veliki sigurnosni aparat, nije stigao na vrijeme dok su izgrednici opkolili Kongres.

Capitol se nalazi u blizini mjesta sa kojeg je Trump u govoru, neposredno prije nereda nazivao glasanje "izuzetnim napadom na našu demokratiju" i pozivao svoje pristalice da "dođu do Capitola" u pohodu nazvanom "Save America March".

Kongresnom prebrojavanju izbornih glasova na predsjedničkim izborima, koja je obično formalnosti, prethodile su sedmice prijetnji na društvenim mrežama da bi planirani protrampovski protesti mogli prerasti u nasilje. Uprkos tim najavama opasnosti, snage policije sa Capitola nisu zatražile pomoć u osiguranju zgrade od drugih saveznih agencija, poput Odjela za nacionalnu sigurnost, prema riječima jednog visokog zvaničnika.

A pojačanje Nacionalne garde, koju je pozvala gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser, nije mobilisano više od sat vremena nakon što su demonstranti prvi put probili barikade.

Haos unutar američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Nasuprot tome, Trumpova administracija agresivno je raspoređivala te agencije tokom protesta u kojima je demonstrirana policijska brutalnost u Washingtonu i drugdje u Sjedinjenim Državama.

Policija sa Capitola nije odgovorila na zahtjeve za komentar agencije Reuters.

Gdje su sigurnosni rizici?

Službenici snaga sigurnosti obučeni su da drže nasilne demonstrante izvan mramornih stepenica Capitola, kako bi zaštitili kompleks. Ali u kompleksu iz 19. vijeka ima toliko prozora i vrata da ih je teško sve odbraniti, rekao je Terrance Gainer, koji je služio kao šef policije Capitola, a kasnije kao SAD Senatski narednik za oružje, njegov glavni službenik za provođenje zakona.

"Jednom kad su izgubili stepenice, izgubili su vrata i prozore", rekao je Gainer.

Kada je gomila nasilnih pristalica Trumpa upala u srce američke vlade, mogli su se vidjeti na sigurnosnim kamerama kako slobodno prolaze istorijskim prostorijama i kancelarijama - ljuljaju se s balkona, prolaze se kroz kancelariju predsjedavajuće doma Nancy Pelosi, pa čak i sjede na stolici rezervisanoj za predsjedavajućeg Senata.

Jednog izgrednika je uslikao Reutersov fotograf kako ležerno nosio veliku konfederacijsku zastavu dok je korača unutar zgrade Capitola – što Reuters opisiuje kao "jezovitu evocirajuću inverziju neuspjele pobune protiv američke republike od 1861. do 1865. od strane južnih država u pokušaju da produži ropstvo".

"Zaista sam morao suspregnem nevjericu, jer nisam mislio da je moguće upasti u Capitol", rekao je Gainer, bivši šef policije Capitola. "Imam veliko povjerenje u muškarce i žene koji štite Kongres, ali moraćemo se dobro preispitati. Moraćemo duboko analizirati ono što je pošlo po zlu."

Gdje su učinjeni propusti?

Zakonodavci u zgradi krivili su nedostatak priprema za nezabilježeno kršenje sigurnosti. "Mislim da je policija dobro obavila posao u datim okolnostima, ali očito nije bilo dovoljno planiranja", rekao je predstavnik Vicente Gonzalez, teksaški demokrata.

Neki demokratski članovi Kongresa, zabrinuti zbog nasilja, pokušavali su više od sedmicu dana da dobiju od agencija informacije o tome šta znaju o prijetnjama ili protivmjerama, navodi jedan izvor iz Kongresa. Ali nije bilo naznaka da je neko prikupljao ozbiljne obavještajne podatke o mogućim nemirima ili planirao da im se suprotstavi, rekao je ovaj izvor.

Obično, agencije za provođenje zakona u glavnom gradu Amerike provode sedmice ili mjesece planirajući velike proteste, rekao je jedan bivši zvaničnik Ministarstva pravosuđa. Službenici desetine agencija, uključujući lokalnu policiju, policiju Capitola, tajnu službu i saveznu policiju, obično se okupljaju u vašingtonskom terenskom uredu Federalnog istražnog biroa, vodeće nacionalne agencije za provođenje zakona, kako bi koordinisali svoj odgovor. Ali nije jasno koliko se tog planiranja dogodilo za događaj u srijedu.

Visoki savezni službenik za provođenje zakona upoznat s planom zaštite drugih saveznih lokacija u srijedu, uključujući i razloge na kojima je Trump govorio, rekao je da je šokiran što policija Kapitola nije bila bolje pripremljena.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman je rekao: „To se nikada nije trebalo dogoditi. Svi smo unaprijed znali da ti ljudi dolaze, a prvi red policije je prisustvo. "

"Snage policije Capitola u osnovi su čuvari, pa je teško razumjeti zašto nisu bile bolje pripremljene."

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Ograda oko Capitola?

O izazovima osiguranja Capitola godinama se raspravljalo na saslušanjima i u izvještajima. 2013. godine Gainer je rekao da je predložio ogradu, koja će se zvati Capitol Gateway, kako bi se zaustavio takav masovni napad. Ova ograda nikad nije izgrađena.

"Ideja je konačno odbačena", rekao je, jer su članovi Kongresa željeli zaštititi pristup javnosti i nisu željeli da kompleks izgleda poput tvrđave.

Trump je na Twitteru obećao "divlji" događaj čiji je cilj bio da preokrene njegov gubitak na izborima u novembru - i pojavio se da ohrabri svoje pristalice da djeluju. "Našoj zemlji je dosta, a mi to više nećemo podnositi", rekao je Trump na skupu u srijedu. "Morate pokazati snagu i morate biti jaki."

Uloga Trumpa u nemirima

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve, agencije Reuters za komentar o Trampovoj ulozi u nadahnjivanju nasilnih protesta ili o kolapsu sigurnosti na Kapitolu.

Kad se Trump vratio u Bijelu kuću, masa se uputila prema zgradi Capitola.

Nakon što je parametar brzo probijen, činilo se da su službenici Capitol policije sami u borbi s ekstremistima na stepenicama zgrade, prema izvještajima svjedoka i video zapisima s lica mjesta. Nisu mogli osigurati sva vrata i prozore u prostranom kompleksu. Demonstranti su navalili unutar zgrade u kojoj se nalaze oba doma Kongresa. Video snimci pokazuju kako je policija Capitola preplavljena većim brojem učasnika u nemirima.

Dva američka zvaničnika su rekla da su se gradske vlasti Washingtona nadale da će izbjeći oružani odgovor u danima prije protesta. Strah i zabrinuti su zbog ponavljanja scena oštrog saveznog odgovora na proteste protiv rasizma koji su se održali preko puta Bijele kuće u junu. Rekli su da nije jasno zašto je trebalo toliko vremena dok je gradska policija stigla na Capitol.

Šta god da je u pitanju, dodali su, kašnjenje je bilo predugo. Američki zvaničnik odbrane rekao je da je gradonačelnica Washingtona zatražila trupe Nacionalne garde oko 14 sati. To je bilo oko 45 minuta nakon što su izgrednici probili prvu barikadu. Vršilac dužnosti ministra odbrane Chris Miller aktivirao je cijelu D.C. Nacionalnu gardu oko 14:30, rekao je zvaničnik.

Do tada je Capitol bio zatvoren. U rotondi, ikoničkoj kružnoj sobi ispod kupole Capitola, dijelile su se maske za zaštitu od suzavca. Policija je evakuisala potpredsjednika Mikea Pencea - koji je bio tamo da predsjedava formalnim brojanjem glasova Elektorskog koledža za izbore koje su on i Trump izgubili - i članova Zastupničkog doma i Senata. Policija je protiv demonstranata koristila biber-sprej i suzavc. Pokušali su zagraditi vrata namještajem, ali nisu uspjeli.

Policija Capitola u zgradi je ubila jednu ženu, a napravljene bombe pronađene su u kancelarijama demokratskog i republikanskog nacionalnog odbora, rekao je šef policije Washingtona Robert Contee. Nije objasnio šta je navelo policajce da pucaju u ženu.

Da li je bilo znakova upozorenja

Iako je upad nasilnih pristalica Trumpa na Capitol nezapamćeno, u danima koji su prethodili protestima bilo je dovoljno znakova upozorenja. Mnoge Trumpove pristalice koje su putovale u glavni grad dijelile su planove i organizovale se na web stranicama društvenih mreža poput Parlera, servisa sličnog Twitteru koji je privukao desničarske ekstremističke grupe.

Bilo je plakata koji su govorili o načinima ilegalnog dovlačenja oružja u Washington. U objavi na aplikaciji za društvene mreže Parler, vođa ekstremističke krajnje desničarske grupe Proud Boys, Enrique Tarrio, obećao je prisustvo grupe na skupu u srijedu. Tarrio je uhapšen u ponedjeljak, 4. januara u Washingtonu zbog uništavanja imovine tokom protesta prošlog mjeseca i posjedovanja redenika za vatreno oružje. Izjavio je da nije kriv, ali mu je u utorak naređeno da napusti grad.

Joe Biggs, organizator Proud Boysa, rekao je da je više od 65 članova njegove grupe prisustvovalo protestima, ali da nije znao da li je neko od njih ušao u zgradu Capitola. Rekao je da je drugim članovima savjetovao da ostanu unutra i izbjegavaju sukobe s policijom.

Upad nasilnih Trumpovih pristalica u američki Kongres
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Na Twitteru, počev od 1. januara, bilo je 1.480 objava s računa povezanih s pokretom teorije zavjere QAnon koji se pozivaju na Trumpov skup 6. januara i sadrže reference na nasilje, rekao je bivši obavještajni zvaničnik koji nadgleda ekstremiste na društvenim mrežama. Ovo uključuje i pozive na “Ustanak patriota”.

U jednom popularnom postu u video aplikaciji TikTok, čovjek je rekao da je dopremanje oružja u Washington "razlog zbog kojeg idemo".

Neil Trugman, bivši obavještajni policajac Capitol policije, nazvao je invaziju na kompleks u srijedu "neshvatljivom". Rekao je da se snage generalno pripremaju za mnogo manje grupe prema pravilima osmišljenim da omoguće maksimalno izražavanje prava na slobodu govora.

"Svi smo svjedoci nečega što nikada nismo mogli ni da zamislimo", rekao je Trugman, koji se nedavno penzionisao kao šef policije za Amtrak putničku železničku kompaniju. "Nisam siguran da je bilo koji šef policije mogao drugačije postupati s tim."

Okrivio je Trumpa za poticanje pobune: "Ovo više nije samo protest. Prešli su granicu. Ovo je terorizam."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG