Dostupni linkovi

YouTube suspendovao Trumpov nalog i uklonio jedan video zbog rizika od nasilja


Američki predsjednik Donald Trump posjetio je američko-meksički granični zid u Alamu, Teksas, SAD, 12. januara 2021.

Platforma Jutjub(YouTube), u vlasništvu Gugla (Google), suspendovao je najmanje na sedam dana kanal Donalda Trampa (Trump) i uklonio jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć, javlja AFP.

"S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg rizika od nasilja mi smo ukinuli novi sadržaj objavljen onlajn na kanalu Donalda Trampa zbog kršenja naše politike", napisano je na sajtu ove platforme za podjelu videa.

Na naslovnoj strani Trampovog kanala stoji video od prije mjesec dana odlazećeg predsjednika SAD koji dovodi u pitanje proces predsjedničkih izbora iz novembra, i koji je imao 5,8 miliona pregleda.

Kanal američkog predsjednika je sada suspendovan za svako novo registrovanje sadržaja na najmanje sedam dana što može biti produženo, naveo je Jutjub.


Platforma podjele videa je takođe navela da na neodređeno vrijeme deaktivira komentare na Trampovom kanalu iz bezbjednosnih razloga.

Koalicija nevladinih organizacija je u utorak 12. januara pozvala Jutjub da ukine taj kanal i zaprijetila reklamnim bojkotom ako to ne uradi.


Prošle nedelje društvena mreža Fejsbuk (Facebook)suspendovala je Trampove naloge na Fejsbuku i na Instagramu poslije nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kapitol u vrijeme kada su zasjedala oba doma da potvrde izbornu pobjedu demokrate Džoa Bajdena (Joe Biden).

Tviter (Twitter) je otišao dalje i ukinuo Trampov nalog, i time mu uskratio pristup njegovoj omiljenoj platformi. Ranije je Tviter već obilježavao upozorenjima njegove Tvitove o rezultatima izbora.

Tviter je takođe trajno uklonio 70.000 naloga povezanih sa pristalicama pokreta teorija zavere Kanon (QAnon), koji su pro-Tramp.

Druge društvene mreže kao što su Snapčat (Snapchat )i Tvič (Twitch) su takođe suspendovale Trampove naloge.

XS
SM
MD
LG