Dostupni linkovi

Šta nakon Trumpovog opoziva?


Predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi nakon potpisivanja opoziva predsjednika Donalda Trumpa
Predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi nakon potpisivanja opoziva predsjednika Donalda Trumpa

Nekoliko dana prije završetka mandata Zastupnički dom američkog Kongresa opozvao je predsjednika Donalda Trumpa, čime je on postao prvi američki prdsjednik koji je opozvan dva puta.

Ranija tri opoziva u američkoj historiji, predsjednika Andrewa Johnsona, Billa Clintona i Trumpa, desila su se mjesecima prije finalnog glasanja, uključujući i istragu u Domu kao i saslušanja. Ovaj put, navodi u svojoj analizi agencija AP, trebalo je samo sedam dana za opoziv nakon što je Trump, kako je ocjenjeno, ohrabrio mnoštvo svojih nasilnih pristalica koji su upali u zgradu Kongresa.

Demokrate u Zastupničkom domu, kao i deset republikanaca glasali su za opoziv Trumpa po samo jednoj tački: podsticaja na pobunu.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell rekao je da suđenje u ovoj instituciji neće početi, najranije, prije sljedećeg utorka, odnosno dan prije inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena, koji dolazi iz redova demokrata.

Za sada je nejasno kako će se suđenje tačno odvijati i da li će neki republikanci u Senatu glasati za Trumpovu osudu.

Iako se suđenje neće dogoditi dok je Trump u predsjedničkoj kancelariji, ono bi i dalje moglo imati uticaj na spriječavanje da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Opoziv se šalje Senatu

Kada Dom izglasa opoziv, predsjedavajuća može poslati članak o opozivu odmah ili može sačekati. Predsjedavajuća Nancy Pelosi još uvijek nije rekla kada će poslati članak, no mnoge demokrate pozvale su je da to učini što prije. Ona je već pristala da imenuje devet upravitelja koji će raspravljati o Trumpovom opozivu pred Senatom, što je znak da bi i sam dokument sa opozivom mogla dostaviti ubrzo.

Nakon što on bude poslan u Senat, lider većine u ovom tijelu će započeti proces suđenja.

Raspored Senata

Senat se vraća sa pauze 19. januara, što bi ujedno mogao biti zadnji dan McConnellovog mandata kao lidera. Kada potpredsjednica Kamala Harris položi zakletvu, čime postaje predsjednica Senata, kao i dvoje demokratskih senatora koji su osvojili mandate na nedavnom ponovljenom izboru u Georgiji, demokratski lider Chuck Schumer će preuzeti vodstvo i odrediti kako će se suđenje odvijati.

McConnell je rekao da neće pozvati Senat na ranije okupljanje, tako da bi ono moglo najranije početi sljedeći utorak. To znači da će se suđenje sigurno održati nakon što Trump napusti dužnost. McConnell je također rekao da su ranija suđenja u Senatu trajala po 83, 37 i 21 dan.

Fokus na McConnella

Lider republikanske većine u Senatu McConnell vjeruje da je Trump počinio djela vrijedna opoziva i smatra da je opoziv prilika da se Republikanska stranka udalji od aktuelnog predsjednika, rekao je jedan republikanski strateg za Associated Press.

Prema njegovim riječima McConnell je tokom vikenda donatorima rekao da je završio sa Trumpom.

Njegova supruga Elaine Chao, bivša ministrica prometa, dala je ostavku ubrzo nakon nereda u Kongresu.

Mitch McConnell i predsjednik Donald Trump
Mitch McConnell i predsjednik Donald Trump

No, McConnell se i dalje ne oglašava u javnosti. U poruci kolegama u srijedu koju je objavila njegova kancelarija, lider republikanske većine rekao je "da još uvijek nije donio konačnu odluku o tome kako će glasati."

Politika Senata

Ukoliko McConnell glasa za osudu Trumpa, velika je šansa da će i drugi republikanci slijediti njegov primjer. No, još uvijek ni jedan senator nije rekao kako će glasati. Da bi opziv bio uspješan, potrebno je da ga podrži dvije trećine Senata.

Ipak, pojedini republikanci su pozvali Trumpa da podnese ostavku, uključujući senatora iz Pennsylvanije Pata Toomeya i senatoricu Alaske Lisu Murkowski.

Drugi republikanci smatraju da bi opoziv mogao podijeliti zemlju. Senator Južne Karoline Lindsey Graham, dugogodišnji ključni saveznik Trumpa, kritikovao je njegovo ponašanje u poticanju nasilja, ali je rekao da će "opoziv učiniti više štete nego koristi".

Mitt Romney senator iz Utaha, jedini je republikanac koji je tokom suđenja za opoziv Trumpa prošle godine glasao za osudu.

U Zastupničkom domu, deset republikanaca pridružilo se demokratama u glasanju za opoziv, uključujući Liz Cheney, trećeplasiranu republikanku u Domu. Na prošlom glasanju za opoziv Trumpa zbog pritiska na Ukrajinu da istraži Bidena, za opoziv nije glasao niti jedan republikanac.

Trumpova budućnost

Ako bi Senat osudio Trumpa, onda bi mogli zasebno glasati o tome da li će zabraniti Trumpu da se ponovo kandiduje.

Zabrana Trumpovih naloga: Od slobode govora do cenzure
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

"Nemojte griješiti, bit će suđenje za opoziv u Senatu Sjedinjenih Država, bit će glasanje o osuđivanju predsjednika za visoke zločine i prekršaje, a ako predsjednik bude osuđen, glasat će se i o zabrani njegove buduće kandidature", izjavio je Schumer.

Za razliku od glasanja za osudu gdje je potebno dvije trećine Senata za osudu, da bi zabranili Trumpu da se ponovo kandiduje potebna je samo većina senatora.

Drugačija optužnica

Ovo suđenje za opoziv vjerovatno će se u mnogočemu razlikovati od prethodnog.

Optužbe Zastupničkog doma za ometanje rada Kongresa i zloupotrebu položaja odnosile su se na njegov pokušaj uticaja na Ukrajinu da istraže Joe Bidena. Opoziv je uslijedio nakon dugotrajne istrage i svjedočenja više vladinih zvaničnika. Iako su demokrate jednoglasno kritikovale ponašanje i optuživali Trumpa za zloupotrebu položaja, optužnica je sadržavala i dokaze.

Ovog puta, demokrate su smatrale da nema potrebe za istragom - upad na Capitol prenošen je uživo na televiziji, a većina članova Kongresa, uključujući i potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea bili su u zgradi cijelo vrijeme dok su nasilne Trumpove pristalice bile unutra.

Trump: Nikada nećemo priznati poraz
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Trumpov govor kojeg je održao uoči samog glasanja u Kongresu gdje su trebali biti potvrđeni glasovi pobjede Joe Bidena, u kojem je rekao svojim pristalicama da se "pakleno bore" protiv izbornih rezultata, također je emitovan.

Adam Schiff, predsjedavajući Obavještajnog odbora koji je predvodio prošli opoziv, rekao je da je pobuna na Capitolu bila "aktivnost za opoziv, počinjena usred bijela dana, čemu je svjedočila cijela zemlja". Također je kazao da je ubrzani opoziv "potreban zbog vanrednih okolnosti, a omogućen je i samom prirodom zločina".

Poticaj na pobunu

Dokument o opozivu, dug četiri stranice navodi da je Trump "ozbiljno ugrozio sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih vladinih institucija".

Također se navodi da je Trumpovo ponašanje u skladu sa njegovim ranijim naporima da "podmeće i ometa" rezultate izbora, te se također poziva na njegov nedavni telefonski razgovor sa državnim sekretarom Georgije u koje je tražio od njega da mu "pronađe" glasove potrebne za pobjedu.

Trump je bez dokaza tvrdio da se tokom predsjedničkih izbora desila široko rasprostranjena prevara.

XS
SM
MD
LG