Dostupni linkovi

Šefovi obaveštajnih službi SAD i Britanije upozorili na pretnje iz Kine


 Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "ogroman".
Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "ogroman".

Američki Federalni istražni biro (FBI) i britanska kontraobaveštajna služba MI5 upozorili su 6. jula da Kina predstavlja najveću dugoročnu pretnju po zemlje Zapada.

Direktor FBI Christopher Wray i njegov kolega iz MI5 Ken McCallum izjavili su na zajedničkoj konferenciji u Londonu da službe dveju zemalja "konzistentno uočavaju" da potezi kineskih vlasti dovode u opasnost "ekonomsku i nacionalnu bezbednost" obe zemlje, kao i zemalja Evrope i širom sveta.

Oni su dodali da je Kina odlučna u nameri da ukrade tehnologiju zapadnih kompanija.

Prvi zajednički javni nastup dvojice direktora održan je u sedištu MI5 u Londonu.

Šef britanske obaveštajne službe - MI5 Ken McCallum rekao je da je ta služba više nego udvostručila svoj rad protiv kineskih aktivnosti u poslednje tri godine.

"MI5 sada vodi sedam puta više istraga vezanih za aktivnosti Komunističke partije Kine u odnosu na 2018. godinu", rekao je on.

McCallum je rekao da izazov koji je postavila Komunistička partija Kine "menja igru", dok ga je Wray nazvao "ogromnim".

Wray je upozorio da je kineska vlada "osposobljena da ukrade" zapadnu tehnologiju koristeći niz alata.

On je rekao da to predstavlja "još ozbiljniju pretnju zapadnim preduzećima nego što mnogi poslovni ljudi shvatili".

On je takođe naveo da je Kina koristila sajber špijunažu da bi "varala i krala u masovnim razmerama", sa programom hakovanja koji je veći od programa svake druge velike zemlje.

Šef MI5 je rekao da su obaveštajni podaci o sajber pretnjama podeljeni sa 37 zemalja i da je u maju osujećena sofisticirana pretnja vazduhoplovstvu.

Direktor FBI-ja je naveo da se kineska vlada direktno umešala u izbore za američki Kongres u Njujorku ovog proleća jer nije želela da bude izabran kandidat koji je bio kritičar i bivši demonstrant na Trgu Tjenanmen.

Opsanosti zbog tenzija između Kine i Tajvana

Ukazujući na trenutne tenzije između Kine i Tajvana, Wray je rekao da bi svako nasilno preuzimanje Tajpeja od strane Pekinga predstavljalo "jedan od najstrašnijih poremećaja poslovanja koje je svet ikada video".

Prošle nedelje, direktorka nacionalne obaveštajne službe američke vlade rekao je da nema naznaka da je kineski predsednik Si Đinping spreman da vojnom silom zauzme Tajvan. Ona je navela da izgleda da Si planira tu potencijalnu akciju kao deo šireg cilja ponovnog ujedinjenja.

Posle obraćanja sa britanskim kolegom, Wray je rekao da će prepustiti drugima pitanje da li je invazija na Tajvan više ili manje verovatna nakon ruske invazije na susednu Ukrajinu.

"Nemam razloga da mislim da je njihov interes za Tajvan na bilo koji način oslabio", rekao je on.

Direktor FBI je rekao da postoje znaci da je Kina, možda izvlačeći pouke iz ruskog iskustva posle napada na Ukrajinu, tražila načine da "izoluje svoju ekonomiju" od potencijalnih sankcija.

Wray koji je tokom svog govora pozivao na oprez zapadne kompanije koje žele da posluju u ili sa Kinom.

On je rekao da bi zapadne investicije u Kini mogle propasti u slučaju invazije na Tajvan.

"Baš kao u Rusiji, zapadne investicije građene godinama mogu postati taoci, kapital nasukan i lanci snabdevanja i odnosi poremećeni", rekao je on.

Predsednik SAD Joe Biden je u maju rekao da će SAD vojno odgovoriti ako Kina izvrši invaziju na Tajvan.

Bela kuća je kasnije pokušala da ublaži uticaj ove izjave, navodeći da Biden nije izneo promenu u američkoj politici prema Tajvanu, autonomnom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

XS
SM
MD
LG