Dostupni linkovi

Si kritikuje 'zloupotrebu' sankcija, Putin optužuje Zapad za krizu


Ruski predsednik Vladimir Putin na virtuelnom sastanku sa liderima BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika
Ruski predsednik Vladimir Putin na virtuelnom sastanku sa liderima BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika

Kineski predsednik Si Đinping otvorio je u četvrtak, 23. juna, sastanak lidera velikih zemalja u razvoju rekavši da bi svet trebalo da se suprotstavi jednostranim sankcijama i naporima nekih zemalja da zadrže svoju političku i vojnu moć.

On je kritikovao "zloupotrebu" međunarodnih sankcija, dok je ruski predsednik Vladimir Putin prekorio Zapad zbog podsticanja globalne krize, pri čemu su oba lidera pozvala na veću saradnju BRIKS-a.

Sijeve izjave na virtuelnom sastanku lidera Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, poznatih pod zajedničkim imenom "BRIKS", odražavaju prećutnu podršku Kine Rusiji u ratu u Ukrajini i njenu želju da formira međunarodni savez protiv liberalno-demokratskog poretka predvođen SAD.

Si je pozvao Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku da preuzmu odgovornost koja im je data njihovim ekonomskim uticajem i rekao da treba da se zalažu za istinski multinacionalni međunarodni sistem zasnovan na principima Ujedinjenih nacija.

"Moramo napustiti hladnoratovski mentalitet, blokirati konfrontaciju i suprotstaviti se jednostranim sankcijama – i njihovoj zloupotrebi," rekao je Si na samitu BRIKS-a.

"Naš današnji sastanak dolazi u ključnom trenutku izbora za budućnost čovečanstva: kao ključna tržišta u razvoju i zemlje u razvoju, zemlje BRIKS-a moraju preuzeti odgovornost," rekao je Si.

Sastanak BRIKS-a se održava usred sve veće zabrinutosti zbog globalne ekonomske situacije i rastuće političke podele između Kine i Indije.

Iako nije objavljen dnevni red za dvodnevne razgovore, rat u Ukrajini će verovatno biti dominantna tema. Kina je odbila da osudi rusku invaziju dok je kritikovala sankcije uvedene Moskvi.

Indija je kupila velike količine ruske nafte uz veliki popust, a Južna Afrika je bila uzdržana na glasanju u Ujedinjenim nacijama o osudi ruskih postupaka.

Kina ima daleko najveću ekonomiju u grupi BRIKS-a, koja čini više od 70 odsto kolektivne ekonomske moći grupe od 27,5 biliona dolara.

Uz Sija, razgovorima se priključio indijski premijer Narendra Modi, ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa i brazilski predsednik Žair Bolsonaro.

Kina je pokušala da iskoristi sastanke BRIKS-a da unapredi svoju viziju saveza za širenje svog ekonomskog i političkog uticaja.

To je dalo malo opipljivih rezultata, ali Si ostaje privržen ideji alternativnog — i uglavnom autoritarnog — načina globalnog upravljanja, ulažući u zemlje kao što je Kambodža, dok krši građanska prava u Hong Kongu, jača vojsku da podupre teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru i preti silom da pripoji Tajvan.

U obraćanju na Ekonomskom samitu BRIKS-a u sredu, Si je rekao da je sukob u Ukrajini "alarm za čovečanstvo", nastavljajući svoju formalnu poziciju neutralnosti dok podržava svog saveznika Rusiju.

Si je rekao da bi uvođenje sankcija moglo da deluje kao "bumerang" i "mač sa dve oštrice" i da će globalna zajednica patiti od "politizacije i korišćenja globalnih ekonomskih trendova i finansijskih tokova kao oružja".

"Ekonomska globalizacija je objektivan uslov za razvoj proizvodnih snaga i neodoljivi istorijski trend," rekao je Si.

U snimljenom video snimku, Bolsonaro nije pomenuo nijednu zemlju i rekao da je "trenutni međunarodni kontekst razlog za zabrinutost zbog rizika za trgovinu i tokove investicija, za stabilnost lanaca snabdevanja energijom i investicija".

"Odgovor Brazila na ove izazove nije da se zatvori. Naprotiv, nastojali smo da produbimo našu ekonomsku integraciju," dodao je on.

Putin optužuje Zapad da podstiče krizu

Putin je pozvao na čvršću saradnju BRIKS-a i kritikova je Zapad optužujući ga da podstiče krizu.

"Samo na osnovu iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog delovanja pojedinih država," rekao je Putin.

On je optužio Zapad da "koristi finansijske mehanizme" da "prebaci sopstvene greške u makroekonomskoj politici na ceo svet".

Putin je rekao da su odnosi Rusije sa Kinom najbolji ikada bili i hvali strateško partnerstvo sa njom u cilju suprostavljanja uticaju SAD.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je Zapad uvučen u bitku sa autokratskim vladama poput Kine i Rusije.

Sjedinjene Države i evropske sile krive Putinovu odluku da izvrši invaziju na Ukrajinu kao razlog zašto su odnosi sa Zapadom pali na najniži nivo od kubanske raketne krize 1962. godine – uključujući najteže sankcije u modernoj istoriji.

Ali Putin tvrdi da Zapad želi da uništi Rusiju, da su ekonomske sankcije slične objavi ekonomskog rata i da će Rusija izgraditi veze sa drugim silama kao što su Kina i Indija.

Putin, koji opisuje rat u Ukrajini kao "specijalnu vojnu operaciju", okrivljuje Sjedinjene Države za "ponižavanje" Rusije nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. i pretnje Moskvi proširenjem vojnog saveza NATO-a.

BRIKS je osnovan 2009. godine kada su njegove članice viđene kao potencijalni motor budućeg globalnog ekonomskog rasta.

Od tada, ekonomije Južne Afrike i Brazila su zaglibljene u ekonomskoj krizi, dok je rast Kine naglo opao, a Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu zbog čega joj je Zapad uveo sankcije.

Kina i Indija su se u međuvremenu sporile oko granice i partnerstva Nju Delhija sa SAD, Japanom i Australijom poznatom kao „Quad“. Okršaji duž granice doveli su do velikog sukoba 2020. godine što je izazvalo žrtve na obe strane.

Izvor: Reuters, AP

XS
SM
MD
LG