Dostupni linkovi

Šef odbrane SAD tvrdi da Kina postaje 'agresivnija'


Kineski ministar odbrane Vei Fenge (četvrti desno) i ministar odbrane SAD Lojd Ostin (levo) na samitu Šangri-la u Singapuru, 11. jun 2022.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će uraditi svoj deo posla da smire tenzije sa Kinom i spreče sukobe, iako Peking postaje sve agresivniji u azijskom regionu, uključujući i u blizini Tajvana, izjavio je u subotu američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država bili su napeti poslednjih meseci, a dve najveće svetske ekonomije se sukobljavaju oko svega, od Tajvana i stanja ljudskih prava u Kini do njenih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, podseća agencija Rojters.

Na sastanku između Ostina i kineskog ministra odbrane Vei Fenghea u petak, obe strane su ponovile da žele bolje odnose, iako nije bilo znakova bilo kakvog napretka u rešavanju razlika.

Ostin je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju saveznike, uključujući Tajvan, u obraćanju na glavnom bezbednosnom skupu u Aziji, Šangri - la.

„To je posebno važno jer NRK (Narodna Republika Kina) usvaja prinudniji i agresivniji pristup svojim teritorijalnim zahtevima“, rekao je.

Kina tvrdi da je Tajvan njena teiritorija i da će ga zauzeti silom ako bude potrebno. Ostin je rekao da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja neprofesionalnih susreta kineskih aviona i plovila sa avionima drugih zemalja.

Kineski borbeni avion je presreo australijski vojni osmatrački avion u regionu Južnog kineskog mora u maju, a kanadska vojska je optužila kineske ratne avione da uznemiravaju njenu patrolnu letelicu dok nadgledaju izbegavanje sankcija Severnoj Koreji.

Tajvan se godinama žalio na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u zoni protivvazdušne odbrane, koja nije teritorijalni vazdušni prostor već šira oblast koju nadgleda zbog pretnji.

Ostin je rekao da su se upadi kineskih aviona pojačali poslednjih meseci.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je u petak Sjedinjenim Državama na podršci i osudilo "apsurdne" tvrdnje Kine o suverenitetu nad teritorijom te zemlje.

Ostin je rekao da je politika Sjedinjenih Država prema Tajvanu da se i dalje protivi bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo.

„Naša politika se nije promenila. Ali, nažalost, izgleda da to ne možemo reći za NRK", rekao je Ostin. Međutim, dodao je: „Učinićemo svoj deo da odgovorno upravljamo ovim tenzijama, da sprečimo sukobe i da težimo miru i prosperitetu“.

Kasnije istog dana, general-potpukovnik Zang Zenzong, zamenik načelnika zajedničkog štaba kineske Centralne vojne komisije, nazvao je Ostinov govor „konfrontacijom“.

„Bilo je mnogo neosnovanih optužbi protiv Kine; izrazili smo svoje snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje ovim lažnim optužbama“, rekao je Zendzong.

Da li će Kina napasti Tajvan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

Ostinov sastanak sa Veijem se uglavnom fokusirao na Tajvan. „Održavanje mira i stabilnosti preko Tajvanskog moreuza nije samo interes SAD. To je pitanje međunarodne brige“, rekao je Ostin.

Ostin se osvrnuo i na rusku invaziju na Ukrajinu, koja je bila prioritet u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama u poslednja tri meseca.

Ruska invazija na Ukrajinu je ono što se dešava kada tlačitelji gaze pravila koja nas sve štite“, rekao je Ostin.

„To je pregled mogućeg sveta haosa i previranja u kojem niko od nas ne bi želeo da živi", dodao je.

U odvojenom govoru u subotu, japanski ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je vojna saradnja Kine i Rusije zaoštrila zabrinutost za bezbednost u regionu.

Ranije ove godine, Vašington je rekao da je Kina izgleda spremna da pomogne Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine. Ali od tada, američki zvaničnici kažu da, iako su i dalje oprezni u vezi sa kineskom dugogodišnjom podrškom Rusiji uopšte, vojna i ekonomska podrška za koju su brinuli nije se ostvarila, barem za sada.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara.

XS
SM
MD
LG