Dostupni linkovi

NATO se sprema za suočavanje s prijetnjom iz Kine


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza u Madridu pred početak samita, 28. juni 2022. 
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO saveza u Madridu pred početak samita, 28. juni 2022. 

Na ovosedmičnom samitu NATO bi mogao označiti Kinu kao "sistemski izazov" za sigurnost članica u dokumentu takozvanog strateškog koncepta koji definiše prioritete Alijanse za narednu deceniju.

Prethodna verzija, objavljena 2010., nije spominjala Kinu dok se za novu pažljivo razmatra definisanje sigurnosnih pitanja vezanih za Kinu kako bi se izbjegla retorika koju bi neki saveznici smatrali previše zapaljivom, pišu svjetski mediji.

Strategija za narednu deceniju

Peking će biti označen kao "izazov našim interesima, našoj sigurnosti i našim vrijednostima" kada se 30 lidera NATO-a slože oko "strateškog koncepta" alijanse do 2032., na samitu koji je počeo u utorak, 28. juna u Madridu, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Lideri NATO-a će ove sedmice razgovarati o tome kako da uravnoteže sve veću prijetnju kineskog vojnog napretka i novih sajber sposobnosti, kao i globalne krize, uključujući zabrinutost za opskrbu hranom i energijom, s opasnošću koju predstavljaju Rusija i rat u Ukrajini.

"Strateški koncept je mnogo više od Rusije, što odražava činjenicu da smo itekako svjesni (Kine)", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za Fajnenšl tajms, naglasivši da očekuje da će se saveznici dogovoriti o jasnoj formulaciji koja se tiče Kine kao novog elementa izostavljenom u prethodnom strateškom konceptu NATO-a.

Zvaničnici NATO-a koji su izradili desetogodišnju strategiju uoči trodnevnog samita u Madridu vodili su intenzivne rasprave o Kini, rekli su za londonski list ljudi upućeni u proces što odražava niz ekonomskih veza koje članice NATO-a imaju s Pekingom i različite percepcije prijetnje koju predstavlja Kina.

Zvaničnici također ukazuju na napore Pekinga da propagira ruske dezinformacije o ratu, kao što je poricanje dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini ili odbacivanje tvrdnji da Rusija sprječava teretne brodove da izvoze ukrajinsku pšenicu i remeti globalna tržišta hrane.

Strateški koncept je najvažniji dokument NATO-a nakon Sjevernoatlantskog ugovora iz 1949. godine, koji je sadržavao ključnu odredbu, Član 5 koji znači da se napad na jednu članicu smatra kao napad na sve, podsjeća Asošiejtid pres (Associated Press). Sigurnosna procjena se ažurira otprilike svakih 10 godina kako bi se preuredio sigurnosni program Zapada i osavremenili sigurnosni izazovi i zadaci NATO-a.

Kina nije protivnik, ali zabrinjava

Saveznici neće ići toliko daleko da Kinu nazovu protivnikom i mogli bi pristati da ostanu otvoreni za angažman s tom zemljom, ali se očekuje da će nove smjernice desetogodišnje politike NATO-a naglasiti zabrinutost oko Pekinga u pojedinim oblastima, piše Blumberg (Bloomberg).

Nasuprot Kine, Rusija će vjerovatno biti nazvana "direktnom prijetnjom" sigurnosti Alijanse i svaka promjena u odnosima zavisila bi od toga da li će Moskva zaustaviti svoje agresivno ponašanje, kako to NATO naziva, i da li će se pridržavati međunarodnog prava.

Stručnjaci smatraju da je malo vjerovatno da će se odnos Alijanse i Rusije uskoro obnoviti.

Saveznici u NATO-u su mjesecima dogovarali formulaciju i jezik oko Kine što je, ističe Blumberg, ispalo posebno teška prepreka za balansiranje različitih interesa saveznika.

Dok su SAD zauzele oštar stav prema Pekingu, nekoliko evropskih saveznika, uključujući Njemačku, koja ima bliske ekonomske i trgovinske veze s Kinom, tražilo je umjereniji stav u dokumentu nove strategije NATO-a.

Spominjanje Kine u strateškom konceptu je "realno jer NATO teško može da ignoriše" njen uspon, smatra Meri Eliz Sarote (Mary Elise Sarotte), profesorica istorijskih studija u Školi naprednih međunarodnih studija Univerziteta Džons Hopkins (SAIS Johns Hopkins). Ipak, dodala je, da "za sada, prioritet neće biti dugoročna utrka s Kinom, već nasilje u Ukrajini".

‘Jake’ riječi ili ne?

Uoči samita u Madridu, američki zvaničnici izrazili su uvjerenje da će dokument NATO-a, koji će saveznici usvojiti do četvrtka, 30. juna, uključivati "jake" riječi o Kini, dok se druge države članice i dalje ne slažu kako opisati zemlju s najvećom vojskom na svijetu i njen odnos s Rusijom, ističe Rojters (Reuters).

Diplomate NATO-a kažu da su se Sjedinjene Države i Britanija zalagale za oštrije formulacije u vezi Kine zbog sve veće zabrinutosti oko njenih vojnih ambicija, ali i straha da bi Kina mogla napasti ostrvo Tajvan koje Peking smatra svojom teritorijom.

U međuvremenu, Francuska i Njemačka - s obzirom na velike evropske industrijske investicije u Kini - preferiraju odmjerenije reference, ističe Rojters i dodaje da se radi na kompromisu po kojem bi Kina bila opisana kao "sistemski izazov".

Također, dok pregovarači nastoje da definišu odnos Kine i Rusije, oštro protivljenje frazi "strateška konvergencija" izrazile su Češka i Mađarska, rekao je jedan od diplomata.

Američki zvaničnici su, prema pisanju Rojtersa, naglasili važnost uključivanja Kine u ažurirani strateški koncept NATO-a, te su stoga Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja prvi put pozvani na samit Alijanse.

Poenta je bila da se signalizira da NATO ne "skida pogled s Kine" čak i u vrijeme dok se fokusira na jačanje odbrane Ukrajine, rekao je jedan od zvaničnika dodajući da je to "učvrstilo demokratski svijet i u pogledu Rusije, ali i Kine".

Pitanja za godine koje dolaze

Iako će NATO biti primoran da donese neke brze odluke o Rusiji i pozicioniranju svoji trupa, Kina će dominirati u razmatranjima u godinama koje dolaze, ukazuje Politiko (Politico).

Iako je Kina dugoročni prijetnja "broj jedan", manje je jasno koliko direktno kineski ciljevi utiču na zapadni savez, ističe briselski portal. Za razliku od Rusije, Kina ne dijeli ni jednu granicu sa NATO zemljom. A njene teritorijalne pretenzije, poput Tajvana, uglavnom se nalaze na istočnoj obali zemlje, a ne u dvorištu NATO-a.

Uz to, dodaje Politiko, kineska vojna agresivnost mogla bi imati zabrinjavajuće posljedice prelivanja. Kina je sve bliža Rusiji, dok su SAD, daleko najveća vojska NATO-a, obećale da će braniti Tajvan ako bude napadnut.

U tom slučaju, moglo bi doći do ogromnih ekonomskih posljedica jer Evropa i veliki dio svijeta oslanjaju se na kineske poluprovodnike za napajanje najrazličitijih uređaja, od pametnih telefona do automobila.

U strateškom konceptu, saveznici pokušavaju uhvatiti ovu složenu dinamiku, pažljivo razmatrajući kako da definišu sigurnosna pitanja a da izbjegnu previše zapaljivu retoriku.

Mnogi smatraju da će veliki naglasak biti na odnosima NATO-a s Rusijom, ali da će saveznici također morati da prepoznaju da su pitanja oko Kine sve veći izazov te da strateški koncept "neće biti kraj, već početak debate".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG