Dostupni linkovi

Fabrika vode u Zrenjaninu bez kupaca na tenderu, nova prodaja krajem decembra


U Zrenjaninu je više od 17 godina na snazi zabrana da se voda iz gradskog vodovoda upotrebljava za piće i pripremu hrane.
U Zrenjaninu je više od 17 godina na snazi zabrana da se voda iz gradskog vodovoda upotrebljava za piće i pripremu hrane.

Propao je pokušaj da fabrika za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, na severoistoku Srbije, dobije novog vlasnika, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon javnog nadmetanja 2. decembra.

U toj opštini sa 120.000 stanovnika, na 70 kilometara od Beograda, više od 17 godina je na snazi zabrana da se voda iz gradskog vodovoda upotrebljava za piće i pripremu hrane. Zabrana je uvedena zbog prekomernih količina opasnog metala arsena u vodi.

Fabrika za prečišćavanje vode, izgrađena 2017. godine, i dalje je van stroja.

Kako je za RSE rekao izvršitelj Dragan Nikolić, zadužen za prodaju fabrike vode, na nadmetanju 2. decembra nije bilo zainteresovanih kupaca.

Novo nadmetanje zakazano je za 24. decembar.

Prodaju se poslovni objekti i oprema, a procenjena vrednost fabrike je 834,7 miliona dinara (preko sedam miliona evra). Na nadmetanju 24. decembra, kupcima će fabrika biti ponuđena u pola cene – odnosno, ponuđena prodajna cena po zakonu ne sme da bude manja od 50 odsto od procenjene vrednosti fabrike.

Fabrika se prodaje zato što je, kako je to opisala premijerka Srbije Ana Brnabić, prethodni privatni vlasnik bankrotirao.

Brnabić je 5. novembra izjavila je da je Vlada Srbije blizu dogovora "sa investitorom koji ima svetske reference" o kupovini fabrike vode u Zrenjaninu.

Ukoliko prodaja uspe i fabrika krene sa radom, po prvi put bi u Srbiji privatna firma mogla da učestvuje u isporuci pijaće vode građanima – za šta je do sada bila zadužena jedino država.

Šta je problem sa fabrikom?

Otkako je zabrana vode za piće na snazi, u Zrenjaninu se promenilo šest gradonačelnika koji su obećavali da će rešiti problem vodosnabdevanja.

Do 2012. godine na vlasti je bila koalicija oko Demokratske stranke, a onda dolazi Srpska napredna stranka, čiji lokalni čelnici 2015. godine sklapaju ugovor sa privatnim investitorom da izgradi fabriku od koje bi gradsko komunalno preduzeće otkupljivalo prečišćenu vodu.

Najava je bila da će fabrika biti gotova za osam meseci.

To se, međutim, nije desilo do 2017. godine. U međuvremenu je utvrđeno da je ugovor protivzakonit. Prema tada važećem Zakonu o komunalnim delatnostima, privatna firma nije mogla da se bavi snabdevanjem građana pijaćom vodom. Zakon je zbog zrenjaninske fabrike promenjen u decembru 2018. Privatna fabrika je dobijala subvencije i pozajmice iz državne kase.

Za četiri godine otkako je fabrika vode u Zrenjaninu izgrađena, bilo je više intervencija predsednika države Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić u pregovorima sa investitorom. U tužilaštvu se od januara 2020. godine vodi istraga koja treba da utvrdi da li su tadašnji predstavnici lokalne vlasti i vlasnici pogona učestvovali u višemilionskim zloupotrebama oko fabrike vode.

Fabrika vode je puštana u probni rad više puta, a ne radi od decembra 2020. godine kada je došlo do eksplozije u kojoj su povređena dva radnika.

Početkom 2021. godine došlo je do međusobnih optužbi investitora i grada – da li postojeća fabrika može da isporuči ispravnu pijaću vodu u dovoljnim količinama.

Građani Zrenjanina, okupljeni oko neformalne inicijative "Zrenjanin je žedan", od leta 2021. su u protestnim šetnjama i vožnjama sa zahtevom da im se nakon više od 17 godina obezbedi zdrava pijaća voda.

Zrenjanin je žedan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG