Zrenjanin: 16 godina bez vode za piće

Nevena Bogdanović

Iz česmi za vodu u Zrenjaninu, osamdesetak kilometara od glavnog grada Srbije, više od 16 godina teče neispravna voda koja je odlukom inspekcije zabranjena za piće zbog prekomerne količine arsena.

Od izricanja zabrane do danas u gradu su se smenjivali predstavnici vlasti koji su bezuspešno pokušavali da reše ovaj problem. Sve to vreme, prema procenama nevladinih organizacija u gradu, Zrenjaninci troše više od 20.000 evra dnevno na flaširanu vodu. Jedini besplatan izvor pijaće vode u gradu sa 80.000 ljudi je „eko-česma“ sa četiri slavine sa prečistačima.

Pogledajte kako je izgledala deceniju i po duga potraga Zrenanjina za pijaćom vodom.

20 januar 2004

Upotreba vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremanje hrane je zabranjena odlukom sanitarnog inspektora u Zrenjaninu zbog prekomerne količine arsena.

28 Novembar 2006

Predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević i direktor "Vodovoda" Bratislav Tomić potpisali su s predstavnikom kompanije "S&A Capital" iz Čikaga Milošem Lončarom ugovor o izgradnji prvog postrojenja buduće fabrike vode u Zrenjaninu.

Tada je najavljeno da će postrojenje biti izgrađeno do 30. maja 2007. godine, a da će isporuka vode početi „najkasnije do 31. avgusta“.

U narednim godinama više puta su raspisivani i obarani tenderi za prečišćavanje vode - 2007, 2008 i 2009. godine.

18 april 2012

Javno komunalno preduzeće (JKP) „Vodovod i kanalizacija“ sa nemačko-austrijskom firmom "VTE Vasertehnik" (WTE Wassertechnik) potpisala Ugovor o izgradnji, projektovanju i upravljanju, finansiranju i upravljanju pogonom za filtriranje pitke vode u Zrenjaninu. Vrednost ugovora je 25,6 miliona evra. Direktor kompanije Ralf Šreder izjavio je da će za tri godine otvoriti postrojenje za vodu.

6 maj 2012

Na lokalnim izborima u Zrenjaninu pobedu odnosi Srpska napredna stranka.

28 januar 2013

Izgradnja fabrike vode u Zrenjaninu mogla bi da počne u martu naredne godine jer je kompanija "Vasertehnik", ispunila sve ugovorne obaveze, izjavio je tehnički direktor Jorg Koering.

Rekao je da u rukama ima rešenje za proizvodnju zdrave i čiste vode za piće, po evropskim standardima, što je dokazano i provereno na pilot-postrojenju.

28 mart 2014

Odbornici zrenjaninske skupštine su na vanrednom zasedanju većinom glasova izglasali raskid ugovora o izgradnji fabrike vode sa nemačkom kompanijom Vasertehnik. Kao razlog navedeno je to što prečišćena voda ne bi ispunjavala srpske, već evropske standarde koji su blaži. Iz Vasertehnika je tada najavljeno da će ta kompanija od nadležnih institucija zatražiti zaštitu njihovih prava i novčanu odštetu, kao i nadoknadu za sve troškove koje su imali tokom dve godine.

19 decembar 2014

Objavljen poziv za ponudu javne nabavke za prečišćavanje vode.

Zrenjanin, centar grada Zrenjanin, centar grada

15 februar 2015

Potpisan je ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje vode sa konzorcijumom koji čine “Gruppo Zilio” iz Beograda, “Gruppo Zilio” d. o. o. iz Novog Sada i “Sinerteh” d. o. o. iz Beograda. Privatni investitor snosi troškove izgradnje i prečišćenu vodu prodavaće gradskom „Vodovodu i kanalizaciji“ po ceni od 28 evrocenti po kubiku. Ugovorom je definisano da će pijaća voda biti obezbeđena do 15. oktobra 2015. godine.

21 oktobar 2015

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je povodom početka radova na izgradnji gradskog postrojenja za prečišćavanje vode vrednog 6,5 miliona evra, da će Zrenjaninci do kraja godine piti zdravu pijaću vodu.

22 mart 2016

Vlada Republike Srbije dala je finansijske garancije za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janić. On je naveo da su se time stekli i uslovi za nastavak izgradnje fabrike i dodao da će izvođač radova u najkraćem roku nastaviti sa poslom.

15 juni 2017

Postrojenje za prečišćavanje vode pušteno je u probni rad, a najavljeno je da će nakon analiza voda uskoro biti puštena u zrenjaninski vodovodni sistem. „Mi smo sada ovo napravili bez ijednog dinara ulaganja grada i građana, kao i našeg javnog preduzeća, i znatno manje ćemo i plaćati vodu“, izjavio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

29 decembar 2017

Firma "Gruppo Zilio", deo konzorcijuma investitora postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, podnela je Upravnom sudu tužbu protiv Ministarstva zdravlja jer odbija da izda saglasnost sanitarne inspekcije na tehničku dokumentaciju fabrike. Sanitarna inspekcija i organi Ministarstva zdravlja odbili su 2017. godine da sprovedu sanitarni nadzor nad objektom fabrike vode, s obrazloženjem da privatno preduzeće po zakonu ne može da se bavi delatnošću javnog vodosnabdevanja.

30 januar 2018

Zrenjanin je na korak do dobijanja zdrave pijaće vode, izjavila je u tom gradu premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je dobra vest da je fabrika završena, ali da postoji problem jer po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može da se bavi uslugom prečišćavanja vode. "U ovom trenutku grad Zrenjanin moraće da preuzme fabriku i da se dogovori oko komercijalnih uslova Vlade Srbije", rekla je Brnabić.

alt text Premijerka Srbije Ana Brnabić

25 maj 2018

Investitor „Gruppo Zilio" najavio je da će fabrika vode uskoro početi sa probnim radom nakon čega bi trebalo da bude realizovana kupoprodaja pod uslovima koje u toku probnog rada dogovore investitor i budući kupac. Konzorcijum je saopštio da je 23. maja održan zajednički sastanak predstavnika investitora, Grada Zrenjanina, banke davaoca kredita i Vlade Republike Srbije, povodom rešenja problema početka rada fabrike vode u Zrenjaninu.

7 decembar 2018

Skupština Srbije usvojila izmene Zakona o komunalnim delatnostima, kojima je omogućeno da privatne firme, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

21 decembar 2018

Postrojenje za prečišćavanje vode počelo je probni rad.

„Zahvaljujući izmeni dela zakona koja omogućava da u snabdevanju građana vodom delom mogu učestvovati i privatne firme“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

4 april 2019

Postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu privremeno je stalo sa radom zbog, kako su saopštili, mehaničkog zagađenja sirove vode iz bunara, koje je pretilo da ozbiljno ošteti opremu.

26 juni 2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da do 10. jula poteče voda iz novog gradskog postrojenja za prečišćavanje u Zrenjaninu. "Izmenili smo i zakon kako bi privatni investitor pružao uslugu prečišćavanja vode", nabrojala je premijerka.

28 decembar 2019

Iz zrenjaninskog “Vodovoda i kanalizacije” stiglo je saopštenje da je vodosnabdevanje grada vodom iz postrojenja za prečišćavanje prekinuto jer kvalitet vode ne zadovoljava potrebne standarde. Vodosnabdevanje u gradu je u potpunosti preuzeo „Vodovod“. alt text "Eko-česma" u zrenjaninskom naselju Bagljaš jedina je u gradu

15 januar 2020

"Iako nije raskinut ugovor sa investitorom za zrenjaninsku fabriku vode, ni jedan jedini dinar nije isplaćen investitoru i neće biti isplaćen dok voda ne bude dovoljno dobra za piće", izjavila je premijerka Ana Brnabić dodajući da ohrabruje nadležne organe da nastave sa istragom u tom slučaju.

20 januar 2020

U Zrenjaninu voda za piće zabranjena već 16 godina.

alt text Vera Čolić svakog dana pređe pet kilometara da bi natočila prečišćenu vodu

13 februar 2020

MUP saopštio da su uhapšene tri osobe koje se sumnjiče za zloupotrebe u vezi sa fabrikom vode u Zrenjaninu.

24 februar 2020

Počelo snabdevanje vodom iz postrojenja za prečišćavanje.

7 april 2020

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da stanovnici tog grada neće dugo čekati na skidanje zabrane na upotrebu vode.

"Želim da poručim građanima Zrenjanina da smo napokon uspeli da prečistimo vodu i stavimo je u okvire koje nalažu Zakon i Pravilnik“, naveo je Janjić.

7 maj 2020

JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopštilo da je podnet zahtev pokrajinskoj sanitarnoj inspekciji da se skine zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu.