Dostupni linkovi

Evropski parlament o vizama za BiH i Albaniju


Tanja Fajon
Tanja Fajon
Komitet za građanske slobode i unutrašnju politiku Evropskog parlamenta danas će raspravljati o dokumentu u kojem izvjestilac ovog parlamentaTanja Fajon traži da se BiH i Albaniji ukinu vize čim ispune uslove Evropske komisije, bez dodatnih procedura.

Fajon je naglasila da će ovako BiH i Albaniji biti omogućeno da sustignu ostale zemlje, a neće se gubiti dragocjeno vrijeme.

U njenom nacrtu izvještaja ističe se da će "ekstra vrijeme", odnosno razlika u liberalizaciji viznog režima između ostalih zemalja zapadnog Balkana i BiH i Albanije "biti politički teška", zbog čega bi bilo poželjno naći fleksibilnije rješenje.

"Ovako bismo poslali jasan signal u ove dvije zemlje: čekamo na vas, vi morate podstaći vaše vlade da upornim radom nadoknade sopstvene greške i kašnjenja i da daju isti kvalitet kao i susjedne zemlje. Istovremeno, EU daje sve od sebe da vam pomogne na tom putu, ali insistirajući na zajedničkim standardima'', ističe se u nacrtu izvještaja.

Tanja Fajon je upozorila Evropsku komisiju da će, u slučaju da insistira na svom tehničkom pristupu, "u najboljem slučaju za godinu dana odgoditi stavljanje BiH i Albanije na bijelu šengensku listu".

Ne bi bio presedan

Ona je kazala kako podržava stav Evropske komisije da se ne smiju snižavati standardi za liberalizaciju viznog režima, ali je upozorila da bi insistiranje na prijedlogu Evropske komisije da se za BiH i Albaniju, tek kada ispune uslove, sastavi nova uredba, donijelo štete.

"Ne trebam ponavljati upozorenja o političkim posljedicama i psihološke štete koju bi to kašnjenje moglo nanijeti građanima BiH i Albanije kada je riječ o evropskim integracijama. Moramo uzeti u obzir da bi Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, ovim kašnjenjem bili izuzeti iz procesa liberalizacije viza.

"Podsjećam, takođe, da kad su dvije države iz regiona, Hrvatska i moja zemlja, Slovenija, postale nezavisne, da nisu bile pod viznim režimom", navodi se u nacrtu izvještaja Tanje Fajon.

Ona je upozorila da dodavanje BiH i Albanije u već postojeću regulativu ne bi bio presedan, jer je Evropska komisija slično postupila prije tri godine kad je na bijelu listu dodala ostrvske zemlje Antigvu, Bahame, Barbados, Mauricijus, Sveti Kits i Nevis, kao i Sejšele.

"Bilo bi neadekvatno kada se slična prilika ne bi dala i dvjema zemljama koje imaju jasnu perspektivu evropskog članstva", zaključila je Tanja Fajon, koja je podsjetila i na obećanja koje je region dobio 2003. godine na osnovu Solunskog dogovora o evropskoj perspektivi, a u kojem se izričito pominje vizna liberalizacija.
XS
SM
MD
LG