Dostupni linkovi

Moguće ispuniti preostale obaveze za bezvizni režim


Foto: Midhat Poturović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izrazio je nadu da će BiH zajedno sa Srbijom i Makedonijom do kraja ove godine biti stavljena na "bijelu šengen listu".

"Tačno je da nisu ispunjeni svi uslovi, odnosno 80 posto jeste, ali je potrebno ispuniti svaki detalj", rekao je Radmanović. I Vijeće ministara BiH pojačalo je napore kako bi ova zemlja nadoknadila zaostajanje za regionom, odnosno kako bi do kraja godine ispunila uslove EU za liberalizaciju viznog režima.

Evropska komisija nije zadovoljna dosadašnjim učinkom bosanskohercegovačkih vlasti na ispunjavanju uslova iz Mape puta za ukidanje viza. BiH je u tom smislu posljednja u regionu i potrebno je da se u njenim institucijama neophodne reforme što prije provedu, poručuje mađarski ambasador u BiH Imre Varga u intervjuu za jednu bh. internetsku stranicu.
Nebojša Radmanović

Da bi BiH ispunila uslove Evropske komisije, neophodno je usvajanje još 30 reformi kako bi vizni režim bio ukinut. Međutim, u zemlji još uvijek niko ne želi govoriti o tome ko koči cijeli proces. Predsjedavajući bh. Predsjedništva Nebojša Radmanović:

„Nije bio cilj Predsjedništva da optuži nekoga i nismo ni dolazili do ocjene da li je neko pravio opstrukciju puta prema EU. Lično polazim od toga da niko nema hrabrosti da napravi opstrukciju jer se ovdje radi o interesu svih građana BiH. Svi već u BiH rade na brzom prevazilaženju problema jer lično mislim da se radi o malim problemima i da će se to raditi i bez podrške i poziva Predsjedništva, ali mislim da je i ovo dobro došlo.“

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije Parlamenta BiH Halid Genjac ističe da je moguće ispuniti preostale obaveze, ali i da je za to potrebna politička volja. Genjac navodi i koje zadatke iz Mape puta će biti najteže ispuniti:
Halid Genjac, Foto: Midhat Poturović

„Teškoća će biti, procjenjujem, oko centralnog antikorupcionog tijela. Naime, traži se da se to centralno antikorupciono tijelo uspostavi na način kako je to uobičajeno u svim evropskim zemljama - da ono bude na nivou države, da bude zakonom uspostavljeno, ne nikakvim odlukama, i da ima ovlaštenja ne istraga, to treba da rade policijske i druge pravosudne institucije, nego nadležnost da prati, sugerira, koordinira i da jednostavno ima na jednom mjestu objedinjen sistem borbe protiv korupcije.“


Delegat u Domu naroda državnog Parlamenta i bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić smatra da se dogovorom može postići sve, pa tako ispuniti zadati uslovi Evropske komisije. Ipak, kako kaže, predstavnici vlasti pokušavaju da svoje stranačke interese zadovolje, pri čemu ne vode računa o građanima, koji i dalje u redovima pred ambasadama čekaju da dobiju vizu:
Mladen Ivanić

„Građani BiH su u ovom trenutku najmanji prioritet svih političkih lidera. Moje je mišljenje da oni i ovu varijantu više pokušavaju da iskoriste za ličnu afirmaciju lične pozicije i ličnog autoriteta u evropskim krugovima, a da manje razmišljaju o građanima.“

Građani BiH su u ovom trenutku najmanji prioritet svih političkih lidera. Moje je mišljenje da oni i ovu varijantu više pokušavaju da iskoriste za ličnu afirmaciju lične pozicije i ličnog autoriteta u evropskim krugovima, a da manje razmišljaju o građanima.

Naša stranka osuđuje Vijeće ministara i bh. Parlament što nisu ispunili obaveze i obećanja o bezviznom režimu sa zemljama Evropske unije. Zbog toga traže ostavku prvog čovjeka bh. Vlade Nikole Špirića i nadležnih ministara:

„Pitanje viznog režima je pitanje najsimboličnije pitanje Evrope. Ako ne možemo putovati, ako nismo slobodni ljudi, onda ta Evropa potpuno gubi smisao.“

U Evropskom pokretu u BiH također su nezadovoljni dosadašnjim angažmanom Vijeća ministara i Parlamenta BiH na ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, kaže predstavnik te organizacije Predrag Praštalo:

„Bićemo jedna od rijetkih zemalja regiona koja će najvjerovatnije do kraja ove godine, a možda čak i do početka sljedeće godine još uvijek trebati vize za putovanje u zemlje EU, dok naši susjedi će sigurno ili vjerovatno biti oslobođeni tog režima, te obaveze. Mi smatramo da su najveći krivci ipak političari BiH, znači predstavnici vlasti u BiH koji su pokazali apsolutnu netoleranciju, odnosno ne akceptiraju i ne poštivaju volju svojih građana, a građani ove zemlje žele da im se ukinu vize, da mogu biti slobodni poput svojih partnera i prijatelja iz zemalja EU.“

Evropska komisija polovinom juna će saopštiti koje države su ispunile uslove za ukidanje viza. Predstavnici bh. vlasti su svjesni da zemlja neće dobiti pozitivne ocjene, ali i vjeruju da do tada mogu ispuniti preostale obaveze kako zemlja ne bi zaostajala za regijom. Kako saznajemo, već sljedeće sedmice trebali bi početi sastanci na državnom nivou kojima će se pokušati prevazići političke barijere da bi zadaci iz Mape puta bili realizovani. S obzirom na činjenicu da je do sada sve išlo sporo i sa dosta opstrukcija, ovakav rasplet situacije s najviše pažnje očekuju građani BiH.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG