Dostupni linkovi

Evropski sud za ljudska prava: U predmetu 'Siništaj protiv Crne Gore' povrijeđeno pravo


Zgrada Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu
Zgrada Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je u predmetu „Siništaj protiv Crne Gore“ povrijeđeno pravo Antonu Siništaju na pravično suđenje zbog prekomjernog trajanja postupka pred Ustavnim sudom Crne Gore.

Evropski sud je obavezao Crnu Goru da tužitelju isplati ukupno oko 2.000 eura za nematerijalnu štetu i sudske troškove, saopšteno je iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić.

Tužilac, crnogorski državljanin Anton Siništaj je 2008. godine osuđen na šest godina zatvora, kao član grupe od 17 etničkih Albanaca koji su pripremali oružanu pobunu u Malesiji i nedozvoljeno držali oružje i eksplozivne materije.

Grupa je uhapšena septembra 2006. u operaciji koju je policija nazvala "Orlov let".

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u toj akciji su proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina zatvora.

“Siništaj je oglašen krivim za krivično djelo udruživanje radi protivustavne djelatnosti i pripremanje djela protivustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore u cilju stvaranja teritorijalne regije naseljene albanskim stanovništvom u okvirima Crne Gore, sa posebnim statusom suprotnim ustavnom uređenju”, saopštila je Pavličić.

U daljem sudskom postupku Siništaj je 2010. uložio žalbu Ustavnom sudu, koja je odbijena 2014, zbog čega naredne godine tuži Crnu Goru.

Evropski sud u konačnom nalazi da je vrijeme koje je bilo potrebno Ustavnom sudu da odluči u konkretnom predmetu bilo prekomjerno i nije ispunilo zahtjev razumnog roka, navodi se u saopštenju zastupnice Crne Gore.

Ova presuda Evropskog suda će imati izuzetan uticaj na obavezu poštovanja konvencijskih i evropskih standarda, jer predstavlja izazov posebno za Ustavni sud Crne Gore da efikasnije odlučuje o podnijetim žalbama, smatra Pavličić.

Podsjetimo, 2015. je sedmorica crnogorskih, albanskih i američkih državljana koji su uhapšeni u akciji Orlov let tužili su državu Crnu Goru 2015 pred Sudom u Strazburu jer ih je, kako su naveli, policija mučila i maltretirala. Presuđeno je u njihovu korist.

Hapšenja u akciji Orlov let su se desila u Malesiji, području kod Podgorice, koje je većinski naseljeno etničkim Albancima.

XS
SM
MD
LG