Dostupni linkovi

Slučaj "Orlov let": kazna za sve optužene


Viši sud u Podgorici osudio je danas 17-članu grupu Albanaca kaznom zatvora u ukupnom trajanju od 51 godinu i mjesec dana, zbog pripreme oružane pobune u Malesiji i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materijala. Grupa je uhapšena u septembru 2006. godine u operaciji koju je policija nazvala "Orlov let".

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Orlov let" 2006. godine proglašeni su krivim za ta djela i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina zatvora, odnosno ukupno na 51 godinu zatvora. Sudija Ivica Stanković je ukinuo pritvor četrnaestorici osuđenih do pravosnažnosti presude, a jedino će u pritvoru ostati američki državljanin Doda Ljucaj zbog mogućnosti bjekstva.

Presudom Višeg suda u Podgorici optuženi za pripremanje terorističkih napada i udruživanju u cilju protivustavnog djelovanja i bezbjednosti Crne Gore osuđeni su. Doda Ljucaj na šest i po godina zatvora, Đon Dedvukaj na pet godina, Anton Siništaj na šest godina, Viktor Siništaj na pet godina i Zef Berišaj i Sokolj Ivanaj na po četiri godine zatvora. Ostali su osuđeni na kazne između dvije i tri i po godine zatvora. Prema presudi koju je predočio predsjedavajući sudija Ivica Stanković oglašeni su krivim jer su planirali i pripremali terorističke akte od sredine 2004. do septembra 2006. godine čiji je bio cilj stvaranje posebnog albanskog regiona u Crnoj Gori. To su prema presudi učinili u sprezi sa albanskim udruženjem iz Detroita i bivšim pripadnicima Oslobodilačke Vojske Kosova od kojih su imali finansijsku podršku i preko kojih su unosili oružje u Crnu Goru. U presudi se navode datumi sastanaka predstavnika tih organizacija, način planiranja ratne i političke strategije, mjesta gdje je skrivano oružje i popis pronađenog oružja i drugog ratnog materijala. Kao glavni dokaz u ovom slučaju sudija Stanković je naveo dnevnik koji je vodio Anton Siništaj u kojem je naveo aktivnosti ove grupe, dokumenti o prisluškivanim razgovorima između članova grupe i uvid u izvještaj o prelasku državne granice ove grupe. Vođa grupe je bio Anton Siništaj, a ideološki i politički vođa je bio Viktor Siništaj. Sudija Stanković je saopštio da su članovi ove grupe bili svjesni djela koje su učinili i posljedica tih djela.

Na kraju presude sudija Stanković je, računajući vrijeme provedeno u pritvoru osuđenih i dosuđene kazne, saopštio da će konačnu presudu osuđeni dočekati na slobodi, odnosno biti pušteni iz pritvora. Tokom boravka na slobodi osuđenima će biti oduzeta dokumenta i ograničeno kreatanje u mjestu boravka, s tim što ne smiju preći granicu Crne Gore. Zbog mogućnosti bjekstva sudija Stanković je saopštio da će u pritvoru do pravosnažnosti presude ostati američki državljanin Doda Ljucaj. Kada je saopštena informacija o oslobađanju osuđenih iz pritvora u sali se čuo aplauz, kao i ispred zgrade Višeg suda gdje su epilog ovog suđenja čekali članovi porodica i prijatelji optuženih:

"Slobodni smo ljudi sad, hvala Bogu. Živjeli".

"Ovo je nemoguće. Jedva smo čekali ovaj momenat. O, hvala Bogu što se ovo dogodilo".

"Niti smo bili teroristi niti ćemo ikada biti teroristi u to budite sigurni".

"Naš narod u istoriji nije vodio napadački rat prema nikome, prema tome neće ni od sada. Mi smo se uvijek u čitavoj našoj istoriji branili i nikada nijesmo nikoga napadali. Ovo nije trebalo ni da se desi. Sada su dokazali da je sve ovo bilo pogrešno, sve je bila politička montaža i sve je ovo bilo samo da se unese strah u narod i da se narod izgubi odavde".

Branioci će se žaliti na presudu, saopštio je jedan od advokata, izražavajući nezadovoljstvo presudom i tvrdeći da nije bilo nijednog materijalnog dokaza za osuđujuću presudu:

"Nema nijedan materijalni dokaz da bi se mogao proglasiti krivim, ali, eto, vidjećemo to kasnije. Oni sad misle da su oslobođeni, a njima je samo ukinut pritvor".

RSE: Vi ćete se u svakom slučaju žaliti?

Advokat: Kako da ne.

Predsjednik Albanske alternative Vasilj Siništaj je ovako prokomentarisao presudu:

"Presuda je na neki način samo pranje obraza tužioca gdje smo imali ono što mi svi priželjkujemo potpuno nezavisno sudstvo bez uticaja politike i svakodnevice. Vjerujem da bi danas glasila sasvim drugačija presuda, bila bi totalno oslobađajuća. Za pravdu treba da se borimo i izborimo, a ne da se borimo na način kako se prikazuje nego demokratskim sredstvima i ja se nadam da kroz onaj žalbeni postupak da će uspjeti i da će svi biti proglašeni nevinim".

Žalbe Apelacionom sudu na presudu treba da budu upućene u roku od petnaest dana. Svi osuđeni su uhapšeni u policijskoj akciji «Orlov let» 10. septembra 2006. godine na dan parlamentarnih izbora. Svi optuženi su tokom sudskog postupka negirali krivicu.

XS
SM
MD
LG