Dostupni linkovi

Predizborna hapšenja u Crnoj Gori: Od Ramba do 'orlovog leta'


I dok se u Crnoj Gori još čekaju brojni odgovori na pitanja u vezi sa pokušajem puča u izbornoj noći 16. oktobra, mi podsjećamo na dva događaja iz prošlosti koji su po karakteru i okolnostima u kojima su se dogodili, veoma slični onome što se, kako tvrde nadležni, spremalo Crnoj Gori prije devet dana.

Prvi slučaj dogodio se takođe u oktobru ali 1997. između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima je aktuelni premijer i lider DPS Milo Đukanović tijesno pobijedio tada već bivšeg partijskog kolegu Momira Bulatovića.

Bio je to prvi poraz u to vrijeme neprikosnovenog Slobodana Miloševića, predsjednika Srbije, odnosno Momira Bulatovića njegovog najodanijeg sljedbenika u Crnoj Gori, koji je do tog izbornog poraza bio na funkciji predsjednika Crne Gore.

Nekoliko sati pred početak izborne ćutnje, policija je u hotelu Ljubović, današnji City u Podgorici uhapsila 11 osoba iz Srbije koje su priznale da su došle u Crnu Goru da pomognu Bulatoviću na izborima. Uhapšeni su priznali da je njihov zadatak bio da „izazivaju nerede, uznemirenje i strah kod građanstva“.

Bratislav Dikić, uhapšen uoči izbora u Crnoj Gori 16. oktobra pod optužbama za terorizam
Bratislav Dikić, uhapšen uoči izbora u Crnoj Gori 16. oktobra pod optužbama za terorizam

MUP Srbije i tadašnje SRJ nikada nijesu odgovorili na tvrdnje iz Podgorice da su uhapšeni pripadnici crvenih beretki, srpske jedinice za specijalne operacije.

Tada su crnogorskoj policiji izmakli navodne kolovođe te akcije, Vlado Kovačević zvani Rambo, nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije koga je Haški tribunal okrivio za zločine na duborvačkom ratištu i Petar Divjaković zvani Pera Divljak.

Na kraju su svi uhapšeni u oktobru 1997. izašli iz pritvora ubrzo poslije izbora, a 2002. su i zvanično bili oslobođeni svih optužbi.

Drugi slučaj koji je crnogorska javnost mnogo bolje upamtila je akcija "orlov let" koja se odigrala 9. septembra 2006. godine, dan pred parlamentarne izbore, prve nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

U toj operaciji, uhapšeno je 17 osumnjičenih za planiranje terorističkih akcija na dan izbora.

Policija je na području Malesije, dominantno naseljenim albanskim stanovništvom, tada uhapsila članova grupe koja se sumnjiči da je planirala da "ugrozi ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore".

Policija je tada tvrdila da su uhapšeni teroristi i pojedini pripadnici UČK-a planirali da na dan izbora, uđu na teritoriju Crne Gore i izvrše terorističke akcije u Tuzima i Malesiji.

Pojedine albanske partije optužile su tada vlast da je riječ o pokušaju "disciplinovanja" Malesije i Albanaca jer su oni, nakon izglasavanja crnogorske nezavisnosti na referendumu 21. maja, odlučili da glasaju za svoje nacionalne stranke, a ne za vladajuću koaliciju.

Tvrdnje da je akcija policije povezana sa pritiskom na birače, demantovali su najviši crnogorski zvaničnici, navodeći da je to bilo "nužno".

Svi optuženi za terorizam i oružane pobune koji su uhapšeni u akciji "Orlov let" 2006. godine pravosnažno su proglašeni krivim i osuđeni na zatvorske kazne od dvije i po do šest i po godina, odnosno ukupno na 51 godinu zatvora.

Inače, sedmorica crnogorskih, albanskih i američkih državljana koji su uhapšeni u toj akciji tužili su državu Crnu Goru pred Sudom u Strazburu jer ih je, kako su naveli, policija mučila i maltretirala.

Prošle godine Sud u Strazburu presudio je u njihovu korist i obavezao državu Crnu Goru da ih obešteti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG