Dostupni linkovi

EP rezolucijom osudio retoriku mržnje i remetilačke aktivnosti u BiH


Rezolucijom se pozivaju svu politički akteri da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprede rad na reformama vezanim uz EU.
Rezolucijom se pozivaju svu politički akteri da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprede rad na reformama vezanim uz EU.

Evropski parlament (EP) je usvojio rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se oštro osuđuje retorika mržnje i remetilačke aktivnosti, uključujući povlačenje iz državnih institucija i opstrukciju njihovog delovanja, posebndo od starne rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Rezolucijom se pozivaju svu politički akteri da se bezuslovno vrate u državne institucije i unaprede rad na reformama vezanim uz EU, sa naglaskom na one koje se tiču vladavine prava.

Za Rezoluciju je glasalo 479 evropskih zastupnika, 81 je bilo protiv, a 75 uzdržanih.

Izglasanom rezolucijom se odbacuju svi pokušaji formiranja paralelnih paradržavnih institucija, koji potkopavaju državne institucije, pravni poredak, nezavisnost i suverenitet pravosuđa.

Takođe, poziva se na potpun, neselektivni i bezuslovni povratak u sve državne institucije, a Evropska unija (EU) kao i međunarodna zajednica da iskoristi sve raspoložive instrumente, uključujući ciljane sankcije, protiv destabilizujućih aktera u zemlji.

Podstiču se sarajevski politčari da se pridržavaju i sprovedu obaveze koje proizilaze iz dogovora koji je postignut 12. juna, posredstvom predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela (Šarl Mišel).

Autor nacrta Rezolucije, izvestilac za BiH u Evropskom parlamentu, Paulo Ranjel (Ranđel) je naglasio da je EU demonstrirala posvećenost evroatlanstkim intergacijama za BiH.

"Nakon godinu dana političkog zastoja i eskalirajućih secesionističkih pokreta, politički sporazum postignut u Briselu 12. lipnja, kao i posljednji zaključci Saveta (EU) kojima se proglašava spremnost za dodelu kandidatskog statusa BiH, snažni su signali predanosti EU evropskoj i evroatlantskoj budućnosti zemlje", rekao je Ranjel na kraju glasanja.

On je naveo i da izveštaj dodatno potvrđuje podršku Evropskog parlamenta evropskim težnjama građana Bosne i Hercegovine, ali istovremeno upozorava na glavne izazove sa kojima se država još uvek suočava.

"Riječ je o destabilizirajućim aktivnostima i blokadi državnih institucija od strane rukovodstva Republike Srpske, što se mora sankcionisati, te o zastoju u izbornim i ustavnim reformama", rekao je Ranjel.

U Rezoluciji se naglašava važnost održavanja opštih izbora u Bosni i Hercegovini, kako je i planirano u 2022. godini, te poštovanje njihovih rezultata.

Pozivajući na uklanjanje svih oblika neravnopravnosti, diskriminacije i pristranosti u izbornom procesu, zastupnici izražavaju žaljenje zbog nedostatka političke volje za prevladavanje zastoja u pregovorima o reformi ustava i izbornog zakona te njihove neuspešne implemntacije pre ovogodišnjih izbora.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, evropski zastupnici su Rezolucijom pozvali BiH da sprovedu sankcije EU protiv Rusije, sa kojima se zemlja uskladila.

Oni su upozorili na stalni interes Rusije za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG