Dostupni linkovi

Evropski parlament apeluje da se nađe održivo rješenje za KAP


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Paralelno sa objavljivanjem oglasa za prodaju imovine bankrotiranog Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), problem ovog preduzeća koje već godinama opterećuje crnogorsku ekonomiju, aktuelizovala je i medijska informacija da evropski parlamentarci traže da Vlada što prije nadje održivo rješenje za KAP koji je posljednjih mjeseci postao pravi kamen o vratu javnih finasija.

Pored toga što nanosi ozbiljnu štetu finansijama Crne Gore, poslovanje podgoričkog Kombinata aluminijuma šteti i reputaciji države - ocijenjeno je u nacrtu deklaracije i preporuka Parlamentarnog odbora za pridruživanje i stabilizaciju.

Uprkos mnoštvu sugestija koje su na Vladinu adresu došle iz EU, konkretno od strane Evropske komisije koja ne propušta nijedan Progress report da sugeriše da je neophodno sredjivanje situacije sa KAP-om, Vlada Crne Gore je dopustila, tačnije, preko državnog Crnogorskog elektroprenosnog sistema omogućila da se za ovu firmu mjesecima krade struja preko državnih firmi iz evropske interkonekcije, a nastavlja se i finansiranje obaveza KAP-a iz budžeta.

"To je pitanje pravne države", rekao je za RSE poslanik Evropskog parlamenta, Jelko Kacin. „Zašto bi poreski obveznici, građani plaćali struju za nekog stranca koji bi tamo, na osnovu tog njihovog doprinosa proizvodio profit za sebe? To je elementarno pitanje. Kada govorimo o drugim elementima, gledajući iz ugla EU to je nelojalna konkurencija, damping i to ne vodi ničemu. Takođe, pitanje koje se postavlja jeste da li je vlasništvo na dugi rok održivo, kakav je to odnos prema svojini, prema firmi, da li taj čovjek zapravo crpi i uništava firmu ili se prema njoj ponaša kao odgovoran vlasnik koji je čuva, koji ulaže u firmu?“

"Apelujemo na Vladu da nadje ekonomski zdravo rješenje za ovaj dugotrajni problem imajući u vidu preporuke Evropske komisije", kaže se u nacrtu dokumenta koji je pisan u Evropskom parlamentu, a čiji je sadržaj objavio dnevnik „Vijesti“. O ovom papiru će se tek raspravljati naredne sedmice u Podgorici kada će evropski i crnogorski parlamentarci pokušati da usaglase zajednički tekst koji predstavlja preporuku za institucije EU i Crne Gore. Iako se radi o draft verziji, konkretne formulacije izazivaju pažnju pa se postavlja pitanje - da li se problem Kombinata aluminijuma i odnosa Vlade prema ovom preduzeću može isprečiti na putu priključenja Crne Gore EU.

Jelko Kacin
Jelko Kacin
„Svakako je to pitanje koje postaje sve više relevantno. Ne govorim o integracijama i približavanja nego govorim o elementarnim pravilima igre u ekonomiji Crne Gore. Zašto bi sva ekonomija Crne Gore kroz plaćanje poreza finansirala vlasnika tog kombinata? Da li je to održivo, gdje su tu pravila, na osnovu čega je donesena ta odluka. EU se ne miješa u unutrašnja pitanja suverene države ali kada se otvori pitanje konkurencije i finasija to su relevantna pitanja na koja treba dati odgovor i na to se treba pripremiti“, kaže Kacin.

Važan detalj za priču o Vladinom upornom sipanju novca gradjana u KAP je i odluka Vlade da se zaduži za još 100 miliona eura: 20 miliona kod domaćih komercijalnih banaka, a 80 miliona eura na medjunarodnom tržištu kapitala. Iz Ministarstva finansija podsjećaju da će time biti ispunjen zakonski limit za ovogodišnje zaduženje od 250 miliona, jer su do sada već sklopljeni kreditni aranžmani od bezmalo 150 miliona eura, od čega je najveći dio - 102,5 miliona utrošen upravo za pokrivanje garancija za KAP kom je, sasvim je izvjesno, sudbina zapečaćena jer je održivo poslovanje ove fabrike nemoguće bez jeftine električne energije. Zbog toga mnogi smatraju da je stečaj, bankrot, raspisivanje prodaje samo običan teatar.

,,Otpuštanje radnika, provođenje stečajnog postupka oslobađanje kroz sudski proces obaveza prema ruskom CEAC-u, Olegu Deripaski i ruskoj državi će da traje i koštaće. Hoću da kažem da je ovih 130 miliona koje smo ove godine vratili KAP-u stari dug. Pri tom plaćamo nagomilane loše političke odluke u privatizaciji KAP-a i to plaćaju građani. Na kraju će se KAP ugasiti, a vlada upravo pokušava kroz proces u kojem bi odgovornost prebacila na sud, a ne na sebe da ne bi izgubila političke poene“, kaže novinarka dnevnika „Dan“ Jadranka Rabrenović.
XS
SM
MD
LG