Dostupni linkovi

Podgorica: Uzaludna radnička blokada KAP-a


Nešto preko 400 bivših i sadašnjih radnika bankrotiranog podgoričkog Kombinata aluminijuma koji su ispunili uslove za penziju, iako im to zakon ne garantuje traže otpremnine, a kao instrument pritiska koriste blokadu kapija za kamione koji izvoze aluminijum. Međutim, više desetina KAP-ovaca je uzalud danima stajalo na dvije kapije jer su tokom poslijepodneva, kamioni ipak izašli.

Iako su se radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma koji su ispunili uslove za penziju i traže otpremnine, zaricali da neće odustati od blokade, višednevni živi zid je ipak pao nakon pojavljivanja policije.

Akciji policije koja se odigrala na sporednoj kapiji Kombinata aluminijuma i čiji je tok za sada poznat samo po svjedočenjima radnika jer se desila na sporednom ulazu, prethodila je dvodnevna drama.

Stečajni upravnik Kombinata Veselin Perišić i predstavnik državne firme Montenegrobonus kojoj je povjereno upravljanje fabrikom, Nebojša Dožić neprestano su obavještavali javnost o dramatičnoj situaciji koja će, ako radnici ne odustanu od blokade, rezultirati gašenjem ćelija elektrolize, što bi za KAP svakako značilo definitivno gašenje zbog veoma skupog procesa ponovnog pokretanja koje bi, najvjerovatnije, bilo neisplativo.

Predstavnik menadžmenta Nebojša Dožić je nakon sastanka novinarima rekao da je nezadovoljnim radnicima objasnio jedini mogući put do otpremnina zbog kojih su i blokrali kapije KAP-a.

"Kada se pošalje konačan spisak viška radnika u kombinatu steći će se uslovi da seod Ministarstva ekonomije traži ukupna suma novca koja je za to opredijeljena . Stečajni upravnik je na prijedlog menadžmenta KAP-a poslao ministarstvu i organizovan je sastanak sa predstavnicima Sindikata KAP-a na kojem bi se razgovaralo o tome", naveo je Dožić.


Sat i po prije pada blokade okončan je sastanak stečajnog upravnika Veselina Perišića, nezadovoljnih radnika i predstavnika Sindikata KAP-a, nakon čega se obratio novinarima, rekavši da je dogovoreno da predstavnici nezadovoljnih radnika sjutra sa predsjednikom Sindikata, na već dogovorenom sastanku, pokušaju sa ministrom ekonomije da se dogovore o visini otpremnima.

S obzirom da je i sam više puta ukazao da postoji veliki rizik da dođe do sukoba KAP-ovaca koji blokiraju kapije i radnika koji i dalje rade i koji strahuju da će u slučaju gašenja ćelija ostati bez posla, Perišić je odgovorio i na pitanje u vezi sa činjenicom da policija nije intervenisala i uklonila radnike koji blokraju kapije.

"Ono što sam ja dužan po Zakonu o stečaju jeste da preduzmem sve mjere da zaštitim imovinu stečajnog dužnika od propadanja, uništenja, smanjenja njene vrijednosti i tako daje. Jedna od mogućnosti koje mi zakon daje, a i nalaže, jeste da zatražim pomoć i intervenciju nadležnih državnih organa, policije, komunalne policije i tako dalje. Sve što smo mogli objektivvno preduzeti mi smo to uradili i sada ćemo da vidimo kakva će rekacija biti državnih organa", rekao je Perišić.

Iako ni sami nijesu u stanju da objasne u čemu je smisao nastavka blokade kad je aluminijum izašao iz kruga i zbog činjenice da će policija, kad to bude bilo potrebno ponovo doći, radnici kažu da blokada i dalje traje.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG