Dostupni linkovi

Vlada hoće da zaštiti imovinu od građana i radnika


Ulaz u Parlament Crne Gore
Ulaz u Parlament Crne Gore
Vlada Crne Gore je odlučila da formira radnu grupu za zaštitu državne imovine i interesa zašta se kao povod navode konkretni radnički i građanski protesti. Ova odluka je izazvala burnu reakciju značajnog dijela javnosti koja u njoj vidi samo paravan iza kog se krije namjera Vlade da ubuduće, kad god joj se prohtje, uskrati pravo na javni protest.

Vlada je zadužila vicepremijera i ministra pravde Duška Markovića da formira radnu grupu koja bi zaštitila državnu imovinu i interese od, kako je navedeno, ugrožavanja manjeg broja, najčešće politički motivisanih demonstranata.

Zadatak radne grupe će biti analiza normativnih akata i utvrđivanje - da li je u dosadašnjem periodu kada je u kontinuitetu, po vladinoj procjeni, iz političkih razloga dolazilo do ugrožavanja državne imovine i državnih interesa, bila riječ o nedostatnoj normativnoj regulativi ili o problemima u primjeni pozitivnih zakona što bi podrazumijevalo konkretnu političku i drugu odgovornost.

Da li sada građanskim slobodama prijeti opasnost zbog vladinog samoproglašenja za arbitrira koji odlučuje - koji su zahtjevi gradjana opravdani, a koji, za nju neopravdani - politički motivisani protesti?

"Mi ne smijemo dozvoliti kao država, ne samo Crna Gora nego svaka država ne smije dozvoliti da se pokušajem ostvarivanja ostvarivanja nekog prava, pojedinačnog ili grupnog prava ugrožavaju prava drugih ili nacionalni interesi. Mi ocjenjujemo da ima takvih situacija i da organi za primjenu zakona ne postupaju kao organ za primjenu zakona već kao organi koji arbitriraju o primjeni zakona. Mi kao država ne želimo da takav ambijent podržimo. Zakon se mora primjenjivati i mora biti jednak za sve a ne arbitrirati sa primjenom zakona", navodi potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Direktan povod za odluku o formiranju radne grupe za zaštitu državnih interesa i imovine je višegodišnja blokada smetlišta u predgradju Berana, gdje mještani Beransela ne dozvoljavaju kamionima gradskog komunalnog da na lokaciji u blizini njihovih domova istovaruju otpad, zahtijevajući od lokalne samouprave da pronadje drugu lokaciju za deponiju.

Drugi povod je višednevna blokada izvoza aluminijuma iz podgoričkog Kombinata aluminijuma koju Vlada ocjenjuje kao "političku akciju preduzetu od strane bivših radnika koji su već iskoristili sve benefite" i koja je "samo repriza ranijih sličnih akcija na drugim lokacijama, kao i da gotovo istovjetne ili slične manifestacije najčešće", kako se kaže "politički motivisanih pojedinaca bivaju s vremena na vrijeme organizovane na lokacijama na kojima se pokreću ili su u toku strateške strane investicije i razvojni projekti".

Vladine slobodne ocjene da se radi o politički motivisanim akcijama u Uniji slobodnih sindikata doživljavaju kao zloslutne jer nagovještavaju mogućnost da se svaki radnički protest proglasi za "politički motivisan" i kao takav, eventualno, zabrani.

"Mislim da se ponavlja ona stara praksa Vlade kada ne može da riješi neki socijalni i ekonomski problem ona to prebacuje na politički teren i tu najbolje plivaju. Na žalost, naši građani su još uvijek politizovani i još nijesu odvojili političko od socijalnogo , ekonosmkog. Mislim da je nekorektan ovakav stav vlade prema svim problemiam pravima radnika i prema konvencijama međunarodnim koje među demokratskim oblicima borbe za radnička prava podrazumijevaju štrajkove i proteste", konstatuje zamjenik generalnog sekretara Unije Zvonko Pavićević.

"Vladina odluka formiranju takozvane radne grupe za zaštitu državnih interesa i imovine ima samo jednu svrhu - gušenje i najmanjeg bunta građana", kaže zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.

"Sama činjenica da ekipa koja je potpisala ugovor o privatizaciji KAP može da priča o samoj zaštiti državnih interesa je nešto što da nije tragično bilo bi smiješno . Najnovija odluka Vlade je namjera Vlade da se uguši i najmanji bunt i protest radnika protiv onoga što je jedna brutalna pljačka državnih resursa. Ta činjenica nema drugu svrhu do te", decidan je Milovac.
XS
SM
MD
LG