Dostupni linkovi

Šefica Evropske komisije očekuje da Kosovo i Srbija prihvate evropski predlog


Ursula von der Leyen: Želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže EU
Ursula von der Leyen: Želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Srbiju i Kosovo da prihvate evropski predlog o putu ka normalizaciji odnosa.

"Postoji plan EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je to prilika za obe strane da iskoriste trenutak jer je normalizacija ključna za bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona", ocenila je Von der Leyen.

U razgovoru sa dopisnicima novinskih agencija koji su deo projekta zajedničke evropske redakcije European Newsroom (ENR), iznela je nadu da će "obe strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima [u Ohridu]".

Međutim, nije želela da govori o mogućim posledicama u slučaju neuspešnog sastanka.

Šefica Evropske komisije ocenila je da je ruski napad na Ukrajinu istaknuo novu stratešku važnost procesu proširenja Evropske unije.

"Rat u Ukrajini naglasio je novu stratešku važnost proširenja. Mi želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže Evropskoj uniji", poručila je.

Ovaj poziv od najvišeg političkog nivoa u EU dolazi uoči susreta lidera Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu, Severna Makedonija, gde se očekuje da se strane usaglase o aneksu predloga koji se odnosi na implementaciju dogovora.

Premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su se poslednji put sastali 27. februara u Briselu gde su se dogovorili da "nisu više potrebne diskusije oko načelnog plana".

Međutim, evropska strana insistira da u paketu bude i aneks dogovora koji se odnosi na modalitete primene svih tačaka predloga.

Kako navode evropske diplomate, bez aneksa bi dogovor bio samo politička deklaracija bez legalne i političke težine.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je za Radio-televiziju Srbije da se na Kosovu Zajednica opština sa srpskom većinom mora formirati te naglasio da "ako nema Zajednice, nema ni dogovora".

Lajčak je kazao da - ako se pogleda predlog EU, o kojem su se premijer Kosova i predsednik Srbije usaglasili na sastanku u Briselu 27. februara - on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.

Nije cilj, naveo je Lajčak, da neko pobedi ili izgubi.

"Cilj je da tražimo vin-vin situaciju i da otvorimo evropska vrata", naglasio je.

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Lajčak, koji boravi u Beograd, u dva se navrata sastao sa Vučićem.

On je prethodno bio u Prištini gde se sastao sa Kurtijem, ali i predstavnicima opozicionih partija u zemlji.

XS
SM
MD
LG