Dostupni linkovi

Lajčak kaže da je sastanak s Kurtijem bio 'veoma plodonosan'


Izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak
Izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak

Sastanak o implementaciji evropskog plana s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem bio je "konstruktivan, važan i veoma plodonosan", izjavio je Miroslav Lajčak, izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, nakon susreta u Prištini 9. marta.

Lajčak je naveo da je svrha njegove dvodnevne posete Prištini da čuje stav Kosova oko evropskog predloga kako bi se povukao naredni korak ka finalizaciji sporazuma.

''Nadamo se da ćemo imati dokument o kome će se strane dogovoriti 18. marta na Ohridu. Za sada je nemoguće reći više'', rekao je on novinarima u Prištini.

Dodao je da je EU fokusirana na plan implementacije evropskog predloga, te da je naredni korak njegova formalizacija.

"O tome ćemo razgovarati na Ohridu, ali cilj je da se finalizuje mapa puta za implementaciju", naglasio je on. Lajčak je rekao i da je u ovoj fazi neophodno znati korake i rokove koji se tiču implementacije.

''U suprotnom, [evropski predlog] će biti samo politički obavezujući dokument, ali ne i zvanično obavezujući'', rekao je Lajčak.

Lajčak je u četvrtak (9. marta) počeo dvodnevnu posetu Prištini kako bi se pripremila nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou.

Na početku svoje posete sastao se sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Predsednica Osmani je u saopštenju ponovila da Kosovo ostaje posvećeno procesu koji doprinosi dugoročnom miru, bezbednosti i održivom prosperitetu u regionu.

Kako se navodi iz Predsedništva, Osmani je navela da realizacija osnovnog sporazuma od 27. februara treba da bude u duhu principa koji su usvojeni u Skupštini Kosova, odnosno da se ne narušava suverenitet, teritorijalni integritet, ustavnost i funkcionalnost Kosova.

"Kosovo ostaje konstruktivna strana u procesu dijaloga i koordiniše sa svojim partnerima", navodi se u saopštenju.

Lajčak bi tokom posete Kosovu trebao da se sastane i sa predstavnicima opozicionih partija.

Kako je saopšteno iz EU, nakon posete Kosovu, Lajčak će 13. i 14. marta posetiti i Beograd.

Ova poseta Lajčaka Prištini i Beogradu dolazi nakon što su se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 27. februara usaglasili oko prihvatanja predloga EU za normalizaciju odnosa.

Sada sledi izrada mape puta za njegovu implementaciju a razgovori na tu temu će biti održani 18. marta na Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Kurti je 8. marta rekao kako se pripreme za sastanak na Ohridu nastavljaju.

"Videćemo kako možemo da usaglašenom evropskom predlogu priložimo pravi plan implementacije koji treba da karakteriše inkluzivnost i efikasnost", rekao je on.

Predlog EU 27. februara u Briselu nije potpisan iako su se dve strane usaglasile oko njegovog teksta.

Kosovski premijer Kurti je izjavio da je bio spreman da ga potpiše ali da to nije želela srpska strana.

Iz EU je 2. marta saopšteno da, nakon što su se dve strane usaglasile oko predloga, nije potrebna nikakva dalja diskusija, te da je taj dokument sada "postao Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Navedeno da će Lajčak kroz posete Kosovu i Srbiji pomoći stranama da finalizuju razgovore o izradi mape puta za implementacije evropskog predloga.

EU, takođe, očekuje do sednice Evropskog saveta 23. i 24. marta izveštaj da li su se Beograd i Priština dogovorili oko implementacije predloga za normalizaciju odnosa.

Evropski predlog, koji ima podršku zapadnih zemalja, sastoji se od jedanaest tačaka i ima za cilj da reši nesuglasice između dve strane.

U njemu se međusobno priznanje ne pominje eksplicitno ali se u članu dva navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

XS
SM
MD
LG