Dostupni linkovi

Lajčak nakon razgovora sa Vučićem: Finaliziramo pripreme za Ohrid


Miroslav Lajčak: Cilj je i da otvorimo evropska vrata
Miroslav Lajčak: Cilj je i da otvorimo evropska vrata

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je objavio da je nakon razgovora u utorak, 14. marta, sa predsednikom Srbije o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, spreman da finalizira pripreme pred sastanak u Ohridu 18. marta.

"Završio sam drugi sastanak sa @predsednikrs da čujem njegove komentare o Aneksu o implementaciji i daljem putu prema Sporazumu EU. Pošto smo dobili povratne informacije od obe strane, sada ćemo završiti naše pripreme uoči sastanka u Ohridu u subotu", napisao je Lajčak na Tviteru.

Miroslav Lajčak od ponedeljka boravi u Beogradu gde je održao sastanak i sa delom opozicije.

O Zajednici opština sa srpskom većinom

Lajčak je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se na Kosovu Zajednica opština sa srpskom većinom mora formirati te naglasio da "ako nema Zajednice, nema ni dogovora".

Kazao je da - ako se pogleda predlog EU, o kojem su se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić usaglasili na sastanku u Briselu 27. februara - on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.

Nije cilj, naveo je Lajčak, da neko pobedi ili izgubi.

"Cilj je da tražimo vin-vin situaciju i da otvorimo evropska vrata", naglasio je.

Sastanak u Ohridu u Severnoj Makedoniji 18. marta, napomenuo je, ima cilj da se postigne dogovor o ispunjavanju sporazuma koji ima toliku podršku Brisela kakve se, kako je naglasio, on ne seća u prošlosti.

Premijer Kosova Kurti je izjavio u ponedeljak da se razmatra 15 modela, koje je EU ponudila za formiranje Zajednice.

Nije želeo da otkrije o kakvim modelima je reč već samo naveo da su neki modeli poznati a neki ne, te da su uspostavljeni u evropskim zemljama za nacionalne manjine koje u njima žive.

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga 2013. godine, dok su principi o njenom formiranju utvrđeni dve godine kasnije.

Međutim, zvanična Priština je do sada odbijala da formira Zajednicu uz obrazloženje da ona nije u skladu sa zakonima, da ne mogu da se formiraju monoetnička udruženja, te da je štetna po Kosovo jer bi mogla da utiče na unutrašnju funkcionalnost.

S druge strane, zvanični Beograd nastavak dijaloga uslovljava formiranjem Zajednice, ali insistira da ona bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

Sastanci u Ohridu

Vučić i Kurti će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU, a u fokusu sastanka, čiji je domaćin Borel, biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) najavila je da će Borel i Lajčak u Ohridu prvo imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a da će potom uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Posle sastanka Vučića, Kurtija, Borela i Lajčaka u Briselu 27. februara, šef evropske diplomatije je izjavio da su lideri dve strane postigli saglasnost o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da su potrebni dodatni pregovori o Implementacionom aneksu, koji je integralni deo Sporazuma i koji će postaviti smernice za njegovu primenu.

Sporazum je poznat i kao francusko-nemački plan jer su ga formulisali savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner i Emanuel Bon, i predstavili ga Vučiću i Kurtiju u septembru prošle godine.

Plan, čija je prvobitna verzija u međuvremenu modifikovana, EU je usvojila u decembru.

Izveštaj o pregovorima Vučića i Kurtija biće razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta.

XS
SM
MD
LG