Dostupni linkovi

Sa Lajčakom o tome šta može da se uradi u Ohridu, kaže Vučić


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom sastanaka sa predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarati o tome šta može da se uradi povodom normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Ali ako neko nije spreman ni da razgovara a kamoli da implementira Zajednicu srpskih opština onda to nema smisla“, rekao je Vučić 13. marta uoči susreta sa Lajčakom u Beogradu.

On je najavio da će se uoči puta u Ohrid, na sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i Lajčakom, obratiti javnosti u vezi sa stavom o Kosovu.

"Reći ću kako sve vidim i šta nam je činiti u narednom periodu. U sredu ili četvrtak obratiću se sa novostima vezanim za Kosovo i Metohiju", naveo je Vučić.

Povodom stava Sjedinjenih Američkih Država da Kosovo mora da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, Vučić je rekao:

"Ne mogu da kritikujem nekog pre nego što uradi nešto, ne mogu da sudim unapred nešto loše", dodao je Vučić.

Naredni sastanak lidera Srbije i Kosova u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa biće održan 18. marta u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi 13. i 14. marta u Beogradu. Prethodno je boravio u Prištini, gde je izjavio da da je svrha njegove posete da prikupi informacije kako u Beogradu i Prištini vide proces implementacije.

Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdili su da će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije.

Tada će se uz posredstvo Evropske unije raspravljati o implementacionom planu koji je sastavni deo evropskog predloga, Sporazuma o putu ka normalizaciji Srbije i Kosova.

Željeni scenario Evropske unije je da to bude sastanak na kom će se lideri složiti o aneksu plana koji obuhvata jasan kalendar kada treba ispuniti sve elemente iz evropskog dogovora.

Diskusija o ovom predlogu se za evropsku stranu smatra zatvorenom, nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usaglasili o tekstu predloga na sastanku 27. februara u Briselu.

U Briselu smatraju da bi, bez aneksa o implementaciji koji se smatra integralnim delom dogovora, evropski predlog predstavljao samo "političku deklaraciju, bez ikakve pravne ili političke obaveze za strane".

Evropska strana planira da u slučaju dogovora i implementacije, dođe do potpisivanja oba "neodvojiva" dela koja čine isti dokument. Evropski zvaničnici očekuju napete razgovore naročito o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji se smatra ključnim elementom rasprave.

Zvaničnici EU podvlače da ne žele da nametnu Kosovu model koji do sada već nije proveren.

S tim u vezi oni tvrde da već postoje oko 16 evropskih modela koji bi služili kao primer za Zajednicu na Kosovu, te poručuju da svi ti modeli funkcionišu u određenim evropskim državama.

Pet stvari koje treba da znate o Zajednici opština sa srpskom većinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
XS
SM
MD
LG