Dostupni linkovi

Evropski populisti stižu u Crnu Goru


Pokret za promjeneNebojše Medojevića bi mogao postati dio „The Movementa“ Stiva Benona (na fotografiji)

Opozicioni Pokret za promjene, dio Demokratskog fronta, biće uskoro prva stranka iz Crne Gore koja će postati član „The Movement“, čiji su osnivači bivši savjetnik Bijele kuće Stiv Benon i Mateo Salvini lider italijanske ekstremo desničarske stranke Liga Nord (Lega Nord) i ministar unutrašnjih poslova Italije. Šta su razlozi za priključenje crnogorske političke partije populističkoj grupi koja promoviše antimigrantsku politiku i fondaciji koja se protivi aktuelnim strukturama Evropske unije?

Aktivnosti opozicionog Pokreta za promjene na stvaranju relacija sa partijama desnog centra Evrope i SAD, prisustvom predsjednika stranke Nebojše Medojevića inauguraciji Donalda Trampa, potom priključenje asocijacijama i institutima konzervativnih partija... Pokret za promjene bi mogao postati dio „The Movementa“ koji u Evropi okuplja desničarske stranke koje se pripremaju za izbore za Evropski parlament u maju ove godine. Prema riječima Nebojše Medojevića, to će biti alternativa ljevičarskim i mejnstrim pokretima i predstavlja političke protivnike aktuelnim partijama koje sada dominiraju Evropskim parlamentom i uticajnim svjetskim organizacijama.

„'The Movement' nije međunarodna internacionala, to je fondacija, koja će pokušavati da pomogne antiglobalističke pokrete, suvereniste, političke pokrete u zemljama koji žele da se odluke o sudbini građana donose u tim zemljama od strane nacionalnih parlamenata i vlada. I da ne budu pod uticajem nadnacionalnih i nedemokratskih struktura, posebno Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i svih struktura koje su se razvile u posljednjih trideset godina pod plaštom globalizma. Dakle, dobro je biti u društvu nekih političkih struktura i političkih pokreta koji predstavljaju alternativu ovom, po nama, pogubnom globalističkom miješanju u poslove i odluke na nivou suverenih država“, kaže Medojević za Radio Slobodna Evropa.

Nebojša Medojević na protestnom skupu Demokratkog fronta u Podgorici
Nebojša Medojević na protestnom skupu Demokratkog fronta u Podgorici

Osnivači „The Movementa“ su Stiv Benon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa i Mateo Salvini, lider italijanske ekstremno desničarske stranke Liga Nord. U procesu mogućeg priključenja fondaciji je francuski Nacionalni front Marin Le Pen, a za sad nije sigurno da li će se pridružiti mađarski premijer Viktor Orban. O perspektivi i političkoj ideologiji Pokreta pitali smo Boda Vebera iz berlinskog Savjeta za politiku demokratizacije. Veber kaže da je sada teško predvidjeti kako će populisti proći na predstojećim izborima za Evropski parlament, što je njihov ključni cilj, ali će njihova pojava natjerati na jaču saradnju tradicionalnih stranaka u Evropskom parlamentu.

„Kao i sve populiste, te političke strukture spaja nacionalistička politika, a posebno pitanje migracija, odnosno desničarska antimigraciona politika. Vidjećemo kakvo će biti grupisanje tih političkih ultradesničarskih stranaka, da li kao jedna ili više frakcija. Koliko će mjesta dobiti u budućem Evropskom parlamentu sada je teško predvidjeti, ali će sigurno dobiti više mjesta. I sigurno će to natjerati tradicionalne stranke u Evropskom parlamentu da još više sarađuju. Vidjećemo da li će tradicionalni savez Evropske socijalističke stranke i Evropske narodne stranke biti kao ranije dovoljan za formiranje vladajuće koalicije u Evropskom parlamentu kao do sada, ili će biti potrebno pridruživanje liberalnihh stranaka“, navodi Bodo Veber.

S obzirom da „The Movement“ ulaze ekstremno desničarske stranke, populističke partije, pitali smo Nebojšu Medojevića koliko je to u skladu da postojećim programskim opredjeljenjima Pokreta za promjene:

„Tamo ima različitih pokreta i različitih partija, ali niko ne traži od Pokreta za promjene ili bilo koga da mijenja svoje političke programe. Fondacija je tek u začetku, sigurno će biti različitih stranaka. Da, ima ekstremno desnih političkih stranaka, ali sve su to demokratske stranke i sve su to stranke koje se zalažu za ozbiljnu i temeljnu rekonstrukciju Evropske unije i za jačanje suvereniteta država. Što je u ovom trenutku kompatibilno sa političkim opredjeljenjem Pokreta za promjene.“

Jedan od ključnih motiva za priključenje „The Movementu“ Stiva Benona je neefikasnost dosadašnjeg procesa evropskih integracija u Crnoj Gori na prihvatanje demokratskih standarda, kaže Medojević. Na pitanje da li će se „The Movementu“ pridružiti i druge članice opozicionog Demokratskog fronta, konkretno Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, Nebojša Medojević odgovara odrečno:

„Iskustva su nam pokazala da, što je više evropskih integracija u Crnoj Gori to je manje demokratije, to je više kriminala, više korupcije, imamo duboku političku krizu, nepovjerenje u izborni sistem, imamo totalno zarobljeno i korumpirano pravosuđe, politizovano tužilaštvo koje progoni oponente režima. To su inače stavovi i Demokratskog fronta. Ali ovo (priključenje u Benonov 'The Movement') je jasno bilateralna međunarodna aktivnost Pokreta za promjene i kontinuitet naših pokušaja da uspostavimo što tješnju saradnju sa donosiocima odluka na Zapadu. Kolege Mandić (Andrija) i Knežević (Milan) više su orjentisani na dobru saradnju sa strankama u Srbiji, Rusiji i u regionu“, zaključuje Medojević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG